Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häng rätt

Rätt hängd gör en tavelvägg susen för ditt rum. Det blir ombonat, snyggt och personligt. Att få till den kräver dock planering och en strategi. Här är alla tipsen!

Annons
Kristina Lifors, inredare.

Det är dags att inreda hemmet och du tittar på din samling av inramade planscher, fotografier, litografier och en tjusig oljemålning. Visst är de fina var och en för sig – men hur du än arrangerar dem ser det ängsligt och spretigt ut. Lyckligtvis finns en rad regler att förhålla sig till för alla som saknar naturlig känsla och erfarenhet av tavelhängning. Ett vanligt misstag är att placera verken för högt.

– Måste du stå på en pall för att sätta upp tavlan så är det för högt! Om du inte har en möbel under – häng i ögonhöjd, säger inredaren Kristina Lifors.

Men innan du slår spiken bör du tänka efter vilken stil du vill ha på din tavelvägg. Och det finns olika skolor.

– Vissa tycker om när allting är symmetriskt och matchar i färger och ramar. Andra gillar så kallad ”gallery wall”, där tavlorna hänger huller om buller och inte matchar, säger Kristina Lifors.

Själv experimenterar hon gärna med asymmetri i sina arrangemang. Nyligen inredde hon en lägenhet där hon samlade fina menyer från restauranger i Stockholm och New York, som kunden hade anknytning till. Motiven arrangerades på en svartmålad vägg ovanför en platsbyggd soffa i köket.

– Jag ramade in dem i svarta och bruna träramar i olika storlekar och tjocklekar. Det blev personligt och inbjudande. De hängdes utan raka linjer vilket gjorde det levande och väldigt lyckat!

Ett tips är att först lägga ut motiven på golvet och arrangera dem tills man är nöjd.

Är du osäker är symmetri ett säkert kort.

– Det kan aldrig bli fel, så länge tavlorna hänger i linje med varandra och har lika brett mellanrum mellan varje, säger Kristina Lifors.

Oavsett vilken stil du väljer så är det viktigt att mäta rätt. Det gäller både om man vill ha tavlorna på en eller flera raka rader, eller om man vill ha dem med ojämna mellanrum. Även då ska man mäta rätt så att det inte blir för mycket luft mellan vissa och för tajt mellan andra, säger Kristina Lifors.

En tumregel är att dubbla ramens bredd och använda det måttet som riktmärke mellan tavlorna. Är ramen två centimeter bred ska mellanrummet vara fyra centimeter.

Men tavlorna ska ju inte bara sitta bra i förhållande till varandra, de ska också fungera i rummet som helhet och passa med möbleringen.

– Om jag sätter en tavla ovanför en möbel brukar jag tänka att avståndet mellan möbeln och ramen ska vara ungefär 30 centimeter, säger Kristina Lifors.

Ovanför konsolbord och byråer brukar det bli finast om möbeln är bredare än tavlan. Annars kan det kännas ”topptungt”. Och hänger man flera ovanför kan man centrera hela arrangemanget.

– Står det till exempel en stor lampa på möbeln kan man inkludera den. Då låter man lampan och tavlorna bilda en samlad enhet.

Oavsett hur du hänger dina tavlor - var noggrann med upphängningen och mätningen. Samma avstånd i höjdled och samma avstånd mellan ramarna gör att det ser harmoniskt ut.
Skapa helhet genom att jobba med ett tema som ger en spännande effekt.
Törs du, så häng tavlorna huller om buller – medveten asymmetri­ är också snyggt!
Gemensam baslinje skapar harmoni och passar när man ska matcha tavlor i olika storlekar.
Alternativ till att hänga: att helt enkelt luta tavlorna mot väggen. På golvet eller på en byrå.
Genom att använda samma slags ram blir intrycket sobert och enhetligt.

Mer läsning

Annons