Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är länets mest svårsålda hus

Ett hus i länet ligger i snitt 31 dagar på Hemnet innan det säljs. Det är fyra dagar färre än rikssnittet. Men det finns objekt som legat i flera år. Ett är Linjan 4 i Fagersta.

Annons
Torp 6, Torp Kolsva, Köping, har legat ute i 1 453 dagar, snart fyra år. Det lilla torpet har utgångspris 300 000 kronor.

– Det många faktorer som spelar in, säger Erik Myrsten, mäklare på Carlsson Ring.

När vi talas vid har den vita disponent-villan från 1920-talet legat 819 dagar på Hemnet. 

Torp 6 i Kolsva ligger i topp med fyra år – drygt 1 450 dagar på Hemnet medan Linjan 4 i Fagersta kammar hem andraplatsen med sina 820 dagar.

Varför ligger vissa objekt ute i flera år medan andra säljs före visning?

– Linjan är ett så pass ovanligt hus, skillnaden mellan exteriör och interiör är jättestor så det kan spela roll. Det handlar mycket om att invänta de rätta köparna, säger Erik Myrsten.

– Det är inget fel på huset, det är helrenoverat med ett bra värmesystem. Sedan finns det en marknad i Fagersta eftersom många både bor och jobbar där. I det här fallet, när huset är så pass stort, är tänk-bara köpare bara några få.

– Det är alltid en mycket större marknad om det är en vanlig familjevilla. Skulleden här villan legat inne i Västerås hade det varit superattraktivt. Det är som dag och natt. Jag har ett hus i stort renoveringsbehov på Vegagatan i Västerås som ligger ute för 1,8 miljoner och vi är helt nedringda. Läget spelar stor roll, fortsätter han.

Det tar i snitt ungefär två veckor att sälja en bostad i Sverige i dag. Stockholm spelar i en egen division och det påverkar förstås statistiken.

– Där handlar det ofta om bara några dagar. Försäljningstiden har minskat med 21 procent i hela landet sedan 2013, så det är en tydlig trend, konstaterar Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

I Västerås har en villa på Södra Billstagatan legat längst – 90 dagar i skrivande stund, alltså en bra bit över snittet, men inte i närheten av länets långliggare.

Varför är efter-frågan så mycket större i staden jämfört med på landsbygden? Mycket handlar om läget, husets skick, underhåll, prissättning, pendlings-möjligheter och närhet till jobb, konstaterar flera mäklare tidningen pratat med.

Anders Norman på Fastighetsbyrån, Västerås, tror på ytterligare en faktor.

– Min uppfattning är att peaken att flytta ut på landet för några år sedan avtog. I dag satsar folk stora pengar på ett schysst centralt boende och betydligt mindre på boenden kring en fritidssysselsättning, exempelvis hästgårdar på landet.

– Den ökade efterfrågan på boende i storstadsregioner som Stockholm smittar av sig på Västerås. Mälardalen med motorvägen och tågförbindelserna gör Västerås attraktivt för pendlare, man får mycket för pengarna här jämfört med om man ska köpa en villa i Stockholm, säger Anders Norman.

Det här stora renoverade huset i Fagersta har legat ute till försäljning i 820 dagar. Utgångspriset är satt på 3 675 000 kronor. ”Ett ovanligt hus, skillnaden mellan exteriör och interiör är jättestor så det kan spela roll. Det handlar mycket om att invänta de rätta köparna”, säger mäklaren Erik Myrsten.
Hus i Riddarhyttan har varit till salu  i 746 dagar, 490 000 kronor.
Gäddeholm. Huset, med utgångspris 2 647 000 kronor, har legar ute på Hemnet i 271 dagar.

10 villor som legat ute längst:

1) 1 453 dagar: Torp 6, Torp, Kolsva, Köping.

2) 820 dagar: Linjan 4, Fagersta.

3) 746 dagar: Östra Skol-vägen 27, Riddarhyttan, Skinnskatteberg.

4) 440 dagar: Vadstena 213, Valskog, Kungsör.

5) 404 dagar: Herrgårds-allén 1, Kolsva, Köping.

6) 359 dagar: Grimkärrs-vägen 19, Möklinta, Sala.

7) 323 dagar: Snarhem 8, Skinnskatteberg.

8) 271 dagar: Fröholmens Mistelväg 3, Gäddeholm, Västerås.

9) 155 dagar: Dåvö 88, Munktorp, Köping.

10) 153 dagar: Skeppar-vägen 13, Ransta, Sala.

Mer läsning

Annons