Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här behövs ingen konst på väggarna

Grästuvor och grenar varvas med betong och tegel. Nu tar de realistiska och naturnära motiven plats på tapeterna.

Annons
En grästuva fångad en dimmig morgon. Från Mr Perswall, 315 kronor/kvadratmeter.

Det ruffare och mer naturtrogna är en trend som har slagit stort rakt över hela inredningsvärlden. Nu har den även omfamnats av tapetföretagen. Borta är de rapporterade mönstren. I stället ser vi marmorerade ytor, skuggspel av grenverk, råa betongytor och naturtrogna tryck av förvaringslådor i trä.

En av orsakerna till att dessa motiv har blivit så populära är att den digitala trycktekniken har gjort det möjligt att ta fram den här typen av tryck. Man kan säga att det är den nya fototapeten som har kommit. Men det finns fler anledningar till att de naturtrogna tapeterna har blivit så populära.

– När man har skapat det perfekta hemmet tror jag att många vill ha en kontrast till allt det nya och polerade. Där kommer tapeterna med naturliga och ruffa ytor in i bilden, säger Johanna Ek, designer på Rebell Walls, som digitaltrycker sina tapeter. Den nya tekniken gör steget från idé till färdig produkt mindre. Det är lättare att plocka upp och våga satsa på nya mönster.

– Den här typen av tapeter är framtagna för att förstärka ett rums karaktär snarare än att agera bakgrund till inredningen. Det är inte vem som helst som har modet att satsa på ett sådant mönster, utan det krävs ett bra självförtroende, säger Johanna Ek.

En av Rebel Walls populäraste tapeter har en liggande vit träpanel som motiv. Om man längtar efter ett rustikt lantkök kan man enkelt skapa ett sådant med hjälp av den tapeten. På samma sätt kan man förstärka en känsla i ett rum med olika typer av strukturer och ytor utan att behöva göra ett stort ingrepp i hemmet. Att mura riktigt tegel på en hel vägg kräver en annan arbetsinsats än att sätta upp en tapet.

Men om man har mycket konst hemma ska man inte satsa på ett mönster som tar allt för mycket plats.

– De här tapeterna är egentligen som konstverk i sig, och jag tror att man i hög utsträckning väljer dem som dekoration på väggen. De får helt enkelt ersätta konsten.

Johanna Ek tror också att den naturnära trenden kommer att fortsätta men kanske i lite annan form. Nästa kollektion kommer att bestå av mycket blommor och växter, vilket gör att man kan skapa en växthuskänsla inomhus.

HELENA KAASIK/TT

Tapeten ersätter konsten när motivet är uttrycksfullt. Lådmotiv från Rebel Walls, cirkapris 395 kronor/kvadratmeter.
Jorden och dess fyra element är inspirationskällan till Eco Earth från Eco Wallpaper, 439 kronor/rulle.
En skog i vintertid skapar dramatik i ett rum. Från Photowall, 347 kronor/kvadratmeter.
Företaget Photowall har gjort en tapetkollektion tillsammans med fotografer från ­Nollimages. De kostar 347 konor/kvadratmeter.
Ett fotomotiv i storformat skapar ett djup i rummet. Motivet med skyskrapan kommer från Rebel Walls, cirkapris 395 konor/kvadratmeter.
Nu kan drömmen om en tegelvägg i köket bli verklighet utan särskilt stor arbets­insats. Tapet från Mr Perswall, 315 kronor/kvadratmeter.
Johanna Ek, designer på Rebel Walls.
Välj tapet med omsorg. Genom motiv och färg kan du skapa just den känsla du vill ha i rummet.
Se till att du är ordentligt utrustad innan du börjar tapetsera.

Välj rätt tapetlim

Se till att använda rätt lim till den valda tapeten. Det brukar finnas en rekommendation på etiketten som följer med tapetrullen.

Även om det finns olika universallim på marknaden är det oftast bättre att använda just det specifika limmet som passar till din tapet. TT

Annons