Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hem som uppstår genom livet

Låt hemmet växa fram genom det liv du lever, visa vem du är genom din inredning. Men hur gör man det? Glänta på dörren till kreativa hem som lyckats med balansen.

Annons
Moa Samuelsson.

En fyravåningslägenhet i New York, en 1960-talslägenhet utanför Stockholm eller Storbritanniens näst fulaste hus. Ett kreativt inre avslöjas inte alltid av det yttre, menar inredningsjournalisten Moa Samuelsson, som tillsammans med Christina Breeze har skrivit boken ”Hej! Kreativa hem 2”.

– Jag älskar när fasaden på ett hus inte avslöjar vad som finns på insidan. Man ska inreda som man gör för att man vill det och inte för att huset kräver det, säger hon.

I boken porträtteras kreativa människor – kända och okända – i sina hem, som de visar precis som de är. Snygga, estetiska, inspirerande – och personliga.

– Vi ville komma hem till folk och ta bilder, men inte stajla och ta med oss en massa grejer, utan verkligen se folks hem som de är, säger Moa Samuelsson.

Ett exempel på ett hem som inte låter avslöja sig av fasaden är sångerskan Jessica Folckers lägenhet i Nacka utanför Stockholm. Det är ett färgstarkt, stilrent och personligt hem.

– Hon bor i en 1960-talslägenhet men har inte alls inrett i den tidsandan. Hon har målat alla golv i turkost, det är verkligen jättefint. Lägenheten har anpassat sig till hennes stil, snarare än tvärtom, berättar Moa Samuelsson.

Jessica Folcker har en passion för allt som är vackert. Det avspeglar sig i såväl hennes musik som inredning och i hennes kläder – hon är en estet ut i fingerspetsarna.

– Hon inreder med omsorg om varje liten detalj. Hon tycker också om att göra om, hennes hem är allt annat än statiskt. Några veckor efter att vi var där hade hon sålt en massa grejer och köpt nytt. Hon är i nuet väldigt mycket, säger Moa.

Jessica Folcker flyttar ofta, men det är inget som märks på hennes hem.

– Hon är en flyttfågel även möbelmässigt och letar alltid efter något nytt på Tradera. Hon behöver ett ständigt inflöde bland sina saker.

Texterna i boken ”Hej! Kreativa hem 2” handlar om människan bakom snarare än inredningen i sig.

– Vi var nyfikna på hur ett hem uppstår genom hur dess ägare har levt sitt liv, säger Moa Samuelsson.

– Vi ville komma hem till kreativa personer som vi var nyfikna på, höra deras historia och hur de får inspiration. Vi har valt dem som vi själva blir inspirerade av och det som ger oss något – som vi också vill visa andra.

Och det finns fler exempel på oortodoxa färglösningar i boken. Som hemma hos Anders Fransson, grundare av Adamsky agentur, och Sofie Elvestedt, vd för klädmärket Minimarket.

– Anders och Sofie bor i ett 1960-talsradhus som badar i färg – de har till och med målat taken. De vågar verkligen leka och göra sitt eget Villa Villekulla.

Andra kreativa hem är Magnus Englunds, grundaren av inredningskedjan Skandium, 1930-talshus i Bauhausstil – en gång utsett till Storbritanniens näst fulaste – inklämt i ett viktorianskt radhusområde i London. Eller före detta fotbollsspelaren Alexander Östlunds villa, där han bland annat har svetsat sina egna möbler.

I New York, i en lägenhet med fyra våningsplan på Upper West side, bor Jennifer Jansch, tidigare inredare som nu driver eget företag som tillverkar och säljer hemsydda presentpåsar. Hon tog med sig familjen från Sverige till i New York.

– Hon har känsla och kan blanda material och stilar som ändå gör att man känner att det är hon som ligger bakom. Hon har bra koll på färg och form, säger Moa Samuelsson.

Jennifer Jansch har flera fiffiga inredningsdetaljer som även Moa Samuelsson fastnat för.

– Både hon och jag har en hel vägg målad med skoltavelfärg i köket, som man kan rita och skriva på. Jag har dessutom målat magnetfärg under min så att man också kan fästa saker där. En annan sak är ett hobbybord där man kan hålla på och fixa med sina projekt utan att behöva plocka undan efter sig jämt.

Trots att Jennifer Janschs inredning känns väldigt mycket New York skulle den passa lika bra i en trea i Eskilstuna, försäkrar Moa Samuelsson. Allt enligt devisen att alla stilar fungerar överallt.

– Man kan ha ett randigt tak eller stora guldspeglar var man än bor. Jag tycker inte att man ska begränsa sig, man ska tänka på vad man själv mår bra av att ha omkring sig.

Att leva sitt liv, och sedan låta sakerna i hemmet spegla det. Det är hemligheten bakom ett kreativt hem.

– Alla personerna i boken har väldigt fina hem utan att ha en specifik genomgående stil – de vågar visa det liv de lever i sin inredning, i stället för att köpa ett färdigt paket, säger Mora Samuelsson.

Jessica Folckers hem är i ständig förvandling. Hon bor i en 1960-talslägenhet i Nacka utanför Stockholm, som hon har inrett med mycket färg.
Lekfullt. ”Det längsta jag har bott på samma ställe är fyra och ett halvt år. Jag har alltid gillat själva flyttandet och är förtjust i olika sorters fastigheter och olika lägen, samtidigt är det ett rotlöst och rätt konstigt beteende”, säger Jessica Folcker i boken ”Hej! Kreativa hem 2”. På bilden till höger skymtar Jessicas turkosa golv.
Lekfullt. ”Det längsta jag har bott på samma ställe är fyra och ett halvt år. Jag har alltid gillat själva flyttandet och är förtjust i olika sorters fastigheter och olika lägen, samtidigt är det ett rotlöst och rätt konstigt beteende”, säger Jessica Folcker i boken ”Hej! Kreativa hem 2”. På bilden till höger skymtar Jessicas turkosa golv.
Mix. I en fyravåningslägenhet på Upper West Side i New York bor Jennifer Jansch, före detta stylist som numera driver företaget Bag-All. I lägenheten mixar hon säkert olika material och stilar.
Mix. I en fyravåningslägenhet på Upper West Side i New York bor Jennifer Jansch, före detta stylist som numera driver företaget Bag-All. I lägenheten mixar hon säkert olika material och stilar.
Detaljer. Ett enkelt stilleben hemma hos Jennifer Jansch i New York.
Annons