Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtrevligt hos Fideli

Papperskonstnären är inte ett fan av ”köp en stil”-lösningar.

Annons
Vid köksbordet sitter Fideli gärna och äter frukost, lyssnar på radio och löser korsord. På väggen bakom hänger en affisch designad av hennes kontorskollega Jonna Fransson.

Hon skapar fantasifulla papperskonstverk och drömlika illustrationer, men hemma i ettan värnar Fideli Sundqvist främst hemtrevlighet och sina rötter.

I en charmig Södermalmsetta på 31 kvadrat bor papperskonstnären Fideli Sundqvist bland antika krukor, unika konstverk och alldeles för många stolar. Här har hon bott i två år, och efter studieåren i studentrum går det inte att ta miste på hur förtjust hon är i sin första egna bostad.

– Jag älskar den här lilla lägenheten! Jag sitter gärna länge och äter frukost och lyssnar på radio vid köksbordet, och jag ligger säkert en timme per dag i badkaret och löser korsord.

Trots de få kvadratmeterna möblerar Fideli ständigt om, hon passar på vid varje storstädning för att städningen ska bli roligare, och då händer det också att köksstolarna byts ut.

– Jag har alldeles för många stolar, många står uppe på vinden. Jag hade säkert dubbelt så många framme tidigare, men det såg faktiskt inte klokt ut, säger hon med ett brett leende.

Inredningen har Fideli låtit växa fram, hon är inte ett fan av ”köp en stil”-lösningar utan väljer varje sak med omsorg. Konsten består både av det allra första hon köpte till lägenheten, och det senaste tillskottet i form av en present från föräldrarna.

– Min inredningsstil och min klädstil fungerar lite på samma sätt. Jag inreder inte så medvetet, utan försöker bara skapa ett hemtrevligt hem. Periodvis kan jag få för mig att jag vill tänka mer designat, men jag tror samtidigt att hem ska växa fram så att det blir en mix av ens egen personlighet och ens rötter, säger Fideli och pekar på några krukor och pelarbord som påminner henne om stilen i hennes föräldrahem.

På en annan del av Södermalm ligger Fidelis ateljé, som hon delar med tre andra illustratörer – Jonna Fransson, Kajsa Eldsten och Nils-Petter Ekwall. Här skapar Fideli sin papperskonst, ett hantverk hon fastnade för efter att hennes bror kommit hem med så kallade pappersklipp från Kina. Papperskonsten blev hennes följeslagare under åren på Konstfack och till slut hittade hon ett sätt att skapa sig ett yrke kring det – hon bygger sina föremål och världar i papper och låter en fotograf avbilda dem så att de går att använda som illustrationer.

I dag har hon gett ut tre böcker, gjort mängder av reklamuppdrag och i uppväxtstaden Uppsala pryds en hel gångtunnel av hennes konst – tryckt på glasskivor längs de 30 meter långa och tio meter höga tunnelväggarna.

– Det var ett läskigt projekt eftersom jag aldrig brukar bygga större än att det ryms på ett skrivbord, men då konstruerade jag objekt som skulle dras upp till 180 centimeter höga och upp mot tre meter breda bilder!

För en utomstående ser hennes papperskonst magisk ut, men Fideli är osentimental. Efter avslutat projekt åker hennes pappersskulpturer ofta i soporna, hur många timmar det än tagit att skapa dem.

– Halva jobbet är faktiskt att göra noggranna skisser i datorn, det är dem jag bollar med min kund och först när skisserna är godkända börjar jag bygga i papper. I början byggde jag direkt, men då är det inte så kul om kunden vill att luftballongen ska vara lite mindre eller att jag ska byta färger eftersom jag fick börja om från början.

Fidelis vitt skilda uppdrag

gör att alla arbetsdagar blir olika med kreativiteten som en röd tråd. Det har dock sitt pris.

– Om jag tänker hur min drömlägenhet skulle se ut så skulle den förmodligen inte se ut så här, men eftersom jag håller på med så mycket visuella grejer hela dagarna har jag inte riktigt orken att inreda kreativt hemma också. Men jag försöker hitta de saker jag själv tycker är mysiga och fina och då blir ju det min stil!

Pelikan. Exempel på Fidelis papperskonst. När projektet är avslutat åker alla fantastiska papperskonstverk i soporna.
Vitrinskåpet har Fideli fyndat på loppis och målat om.
Det lilla pelarbordet är som hämtat från Fidelis föräldrahem.
Dragspelslampan har en skärm av elefantmönstrat Svenskt tenn-tyg, ett mönster som återkommer på flera ställen i lägenheten.
Konstverk. På väggen samlas favoritsakerna – bland annat en gitarr och konstverk Fideli fått i present.
Gammal kruka. Fideli samlar på krukor från Upsala-Ekeby. Denna ljusgula är lite mer sällsynt.

Mer läsning

Annons