Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hetaste jultrenderna

Årets mysigaste högtid väntar runt hörnet och det är dags att klä hemmet i julskrud. Här är årets fem hetaste jultrender.

Annons
Martin Wendelbo-Hansson bloggar om trender på Martinreda.com.

Ju mer trendkänsliga vi blir när det gäller våra hem, desto mer varierar vi våra juldekorationer. För det hänger i allra högsta grad ihop numera – julen är mer än bara traditioner och nostalgi. Färgskalorna från höstens inredningsmode har hittat in i julpyntslådan, liksom vurmen för djur och natur.

Martin Wendelbo-Hansson bloggar om trender på Martinreda.com.

– Jag trodde inte det för ett år sedan, men koppar är faktiskt en stark jultrend i år.

Han menar att många verkar vara lite trötta på det klassiskt röda, vita och gröna. Men i stället för att köra på det grafiskt svartvita, som vi har sett mycket av tidigare, vill man ha lite mer ”lull-lull” och myskänsla. Då kommer pastellerna in i bilden.

– Om vi tidigare slog in paketen i oblekt papper med svart snöre så blir årets klappar inslagna i pastelliga omslagspapper, säger han.

Jultrender påverkar också mer än bara pyntet. Även valet av klappar och hur de presenteras influeras.

– I år ska man absolut ta med blommor, helst hyacinter, när man är bortbjuden. De ska gärna vara inslagna i brunt, vaxat, skrynkligt papper.

Martin tror att fler skippar julgranen helt.

– Den kostar mycket pengar, sedan åker man ändå hemifrån över helgen medan den står kvar och barrar. I stället kan man plocka en liten grankvist och sätta i en vas av klarglas. Snyggare och betydligt mer praktiskt.

Åtskilliga jultrender existerar samtidigt, och flera av dem går också alldeles utmärkt att kombinera. En djupblå jul med metalliska inslag? Eller en modern jul i pastellrosa och obehandlat trä? Men det är förstås många som inte alls bryr sig om nymodigheterna.

– Det är ju en liten klick som tycker att det är roligt, eftersom vi skriver om det och kan sia om det som kommer. Men majoriteten föredrar ändå nostalgin kring julen, att plocka fram samma pynt från år till år, säger Martin Wendelbo-Hansson.

Och den som har skåpen fulla med julpynt och inte har lust att köpa nytt kan också känna sig högaktuell. Miljömedvetenhet är nämligen den kanske starkaste strömningen av dem alla.

Gå igenom alla skåp och se om pyntet kan få nytt liv i annan tappning. Kanske genom ny färg på adventsljusstaken eller alla juldekorationerna upphängda i färgade band?

MARIA SOXBO/TT

En naturinspirerad jul är trendig i år. Färgskalan går i grönt, brunt och vitt och pyntet är gjort av obehandlat trä och andra naturmaterial.
Låt dekorationerna gå i en mild färgskala om du vill köra en naturnära jul.
Julen förknippar vi med rött, men som omväxling kan det vara fint att klä den i blått.
Pynta med blå julsaker som omväxling. Julbocken, granen och girlangerna kommer från Ica Home.
Lys upp vintermörkret med en pastellfärgad jul.
Många vill skapa en riktigt klassisk mysjul som går i grått, rött och grönt.
Samla fina metallföremål på samma ställe. Julstjärna och kakfat kommer från Ica Home.
Enkla träfärgade julgranskulor från Ikea.
Gnistrande julgranskula från Åhléns och pastellrosa kula från H&M Home. Räven och den gammaldags kulan kommer från Åhléns och granen av vikt papper från Jotex.

Fem heta trender

1. Naturnära

En nordiskt naturinspirerad jul smäller högt i år. Färgskalan går i grönt, brunt och vitt och pyntet är gjort av obehandlat trä och andra naturmaterial som linne och ull. Vikt papper i form av granar eller snöflingor passar perfekt. Det bästa pyntet hittar man ute i skogen - som granrankor, kottar och ris. Klarglas i alla former, som vaser, krukor och kupoler, framhäver dekorationerna bäst och bordsgranen planteras med fördel i en korg. Glöm inte faunan - låt rådjur, björnar och rävar flytta in och fira jul!

2. Pastellkaramell

Rosa, mintgrönt och babyblått är kanske inte de första färgerna man kommer att tänka på när det gäller julpynt, men i år är det ljuvligt krispiga vinterpasteller som gäller. Antingen väljer man att gå på det lite mer kitschiga spåret och låter till och med granen vara rosa. Eller så håller man basen naturlig och hänger pastellfärgade sidenrosetter och frostiga kulor i den gröna granen. Här kan julpyntsformerna också vara lite mindre traditionella - diamantformade hängen är pricken över i:et!

3. Det stora blå

Blått är en stor trendfärg just nu och det smittar av sig på julen förstås! Blått gör sig lika bra mot guld som silver och ger en lite lyxigare julkänsla. Satsa på djupblå siden och sammet som textilier. Med enkla stjärnmönster i guld eller silver blir det nästan en kunglig känsla. Olika toner av blått glas blir fint som dekoration eller på julbordet, där loppisfyndade ljusstakar i mässing eller silver sätter stämningen. Matcha gärna med olika gröna nyanser för extra trendkänsla. Då passar dessutom granen in ännu bättre.

4. Fanny och Alexander

Den klassiska julen i rött, vitt, grönt och grått med sagostämningen från Ingmar Bergmans "Fanny Alexander" och Carl Larssons målningar finns alltid med - så även i år. Gammeldags mönster på textilierna i linne, bomull och jute, klassiskt mönstrat porslin och traditionella tomtar som dekorationer. Dekorera med vita stearinljus, röda äpplen och en riktig julgran så kommer julstämningen som ett brev på posten.

5. Metallica

En jul med lite mer attityd får man med hjälp av årets metalliska trend. Här är det fritt fram att bryta mot den gamla "sanningen" att guld och silver inte passar ihop - för det gör de visst! Mixa med koppar eller roséguld, och håll basen vit, grå och svart för att framhäva metallglansen lite extra. Den mer sparsmakade väljer en av metallfärgerna och håller sig bara till den, kanske i kombination med trendmaterialet marmor? Här är det också fritt fram att julpyssla. Köp sprayfärg i olika metallnyanser och fixa eget julpynt i rätt kulör!

Annons