Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för husmålning i semestertider

Semestertider börjar närma sig, och för många betyder det tid för att måla om fasaden. Helena Nielsen har jobbat i färgbutik i 43 år och hon delar med sig av sina bästa råd och tips om husmålning.

Annons
Färgval. Valet av färg är bara en del i ledet av beslut man måste ta vid husmålningen. Just i år tycker Helena Nielsen, Colorama, att svart har varit den populäraste fasadfärgen. Foto: Tommy Borg

Fagersta. Husägare överallt bävar inför året som väggarna till slut måste målas om. Det är en djungel av olika färger, penslar, oljor, ytbehandlingar och skrapor. Dessutom har många ont om tid.

Helena Nielsen jobbar på Colorama i Fagersta och har sett det mesta när det gäller husmålning. Hon påpekar att tiden är en viktig faktor att ha i beräkning innan penseln ska greppas.

– När ett hus ska målas bjuder folk in hela släkten för att smeta på färgen på en dag och sedan tänder man grillen framåt kvällen, säger Helena Nielsen.

– Görs inte grundarbetet noggrant blir resultatet dåligt.

Vad är det vanligaste misstaget som folk gör?

– Att de målar om vid fel väder, målar för tunt, hoppar över grundmålningen eller slarvar med tvättningen av fasaden, säger Helena Nielsen.

Hennes bästa tips för att man i slutändan ska vara nöjd med resultatet är att helt enkelt boka tid med någon kunnig som kommer hem och hjälper med planeringen av målandet.

– Ta även hem en provburk och testa på väggen. Kulören blir mörkare på väggen än i butiken, säger hon.

Mer läsning

Annons