Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyr eller köp, men ingen kommer undan

Någon gång behöver vi alla borra ett hål eller fixa ett trasigt bordsben.

Annons
Verktygsexpert. ”Eftersom jag använder verktygslådan i mitt jobb har jag inte en vanlig Svenssonlåda”, säger Isabelle McAllister.

Det behöver inte vara särskilt dyrt eller jobbigt att skaffa sig en bra grunduppsättning vardagsverktyg. Köp några få favoriter och hyr det du använder sällan, tipsar inredaren Isabelle McAllister.

Hur ohändig eller ointresserad du än är kommer du inte undan. Ett svajande bordsben som behöver efterdras, en spegel som ska upp på väggen, en tv-spelskontroll med fastskruvad batterilucka. Helt utan verktyg klarar du dig inte. Och en plastlåda på garderobsgolvet, där du inte ens hittar hammaren, är knappast till hjälp.

– Jag har ett gäng sådana där klassiska verktygslådor i plast, och de är alla fulla med skräp. De blir som den där lådan i köket som det bara hamnar en massa jox i. Risken är att man till slut inte vet vad man har i dem, och går och köper nya grejer helt i onödan, säger inredaren och tv-profilen Isabelle McAlliser.

Isabelle har hittat ett annat system för att organisera sina verktyg.

– Jag har en uppsättning plastbackar i en skrubb. En med mejslar i, krokar och skruvar i en, penslar i en, skruvdragare i en och så vidare. Då ser jag direkt vad det är i lådorna. Jag är egentligen rätt ostrukturerad, men det här fungerar bra, säger hon.

Backarna är lagom stora för att få plats i en hylla, och eftersom de är genomskinliga syns det tydligt vad de innehåller.

Ofta jobbar Isabelle i större projekt där det finns hela bussar med verktyg på plats. Men en sak har hon alltid med sig i fickan: favoritmejseln.

– Det är en platt variant från Bacho som är helt oslagbar. Den är tillräckligt stor för att öppna burklock, tillräckligt liten för att komma in i sockerbitar eller skruva bort en väggkontakt, tillräckligt bred för att orka dra spårskruvar men tillräckligt smal för att komma in i de flesta kryss, säger hon.

Billiga mejslar som man köper i kit ger Isabelle McAllister inte mycket för. Hennes kostar runt 70 kronor.

Ett annat favoritverktyg är vattenpasset. Isabelle kör med ett långt.

– Om man till exempel ska tapetsera behöver man det för att få det helt rakt. Ska man sätta upp en stor tavla kan man lägga passet ovanpå.

Isabelles är av stål, och det är viktigt eftersom hon ofta använder det att skära emot, som en linjal. Om det hade varit av plast hade kanterna skurits bort och blivit ojämna.

Laservattenpass är inget för henne.

– De verkar onödigt dyra, och så behöver man skruva upp dem eller ha någon slags ställning när man använder dem.

Är du ingen storsnickare är det kanske inte värt att köpa en svindyr slagborr – men när du för en gångs skull ska sätta upp en hylla kanske du behöver den? En lösning är att hyra det du behöver.

– Många vet inte att det går att hyra verktyg i de flesta järnaffärer. Inte är det dyrt heller. Jag hyrde en sticksåg när jag hade glömt min på landet, och det kostade 150 spänn per dygn, plus kostnaden för bladen, säger Isabelle McAllister.

Ett annat alternativ är att gå med i en verktygspool – ett gäng grannar eller vänner eller någon annan slags sammanslutning som köper in större redskap tillsammans och delar på dem.

– En borrmaskin används i genomsnitt sju minuter per år eller något sådant, resten av tiden står den bara i hyllan och samlar damm.

När du ska köpa verktyg tipsar Isabelle om att känna ordentligt på dem och testa dig fram.

– Kolla att skruvdragaren ligger bra i handen och att du orkar lyfta den. Det finns gott om ergonomiska verktyg i dag, men fortfarande inte så många som passar oss med mindre händer.

Andra tips är att fundera på vad verktygen kommer användas till. En tyngre hammare hjälper till att slå i stora spikar med sin egen tyngd, men för att sätta upp tavlor är det förmodligen bättre med en lätt. Och har du bara gipsväggar hemma behöver du knappast köpa en slagborr.

Mejslar i några storlekar behöver du även om du har en skruvdragare. Isabelle McAllister tipsar om att inte köpa de allra billigaste. De lite dyrare håller mycket bättre kvalitet.
Satsa på en kombinationstång som både kan knipa och knipsa!
Måttband eller tumstock är en smaksak – Isabelle McAllister föredrar tumstock. ”Om man ska mäta takhöjd är det bra att den är styv. Dessutom kan man mäta med den när man ska såga”, säger hon.
Ett långt vattenpass av stål är ett av Isabelle McAllisters favorit­verktyg. Den använder hon även som linjal och att skära mot.
Var rädd om öronen! Har du inga hörselkåpor, ta i alla fall öronproppar.
En kniv har du ofta glädje av. Morakniv går utmärkt, Isabelle McAllister föredrar brytkniv.
Att såga med en fogsvans med silikonbeläggning är som att skära i smör, lovar Isabelle McAllister.

Dela på verktygen

En slagborr borrar i genomsnitt tolv minuter under sin livstid, sägs det. Resten av tiden gör den ingen nytta. Det blir dyra tolv minuter – om man inte delar med sig.

I en verktygspool, eller en toolpool, lånar deltagarna verktyg av varandra eller köper in dem gemensamt. Sök på nätet eller kolla på Facebook efter en toolpool nära dig.

Annons