Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inred ditt hem online

Glöm kaosartade pappershögar, färgpytsar och materialprover. 2000-talets renoveringsprojekt börjar på internet.

Annons
Helena Lyth är art director och inredningsbloggare. När hon och hennes familj skulle renovera badrummet tog hon nätet till hjälp. Med hjälp av till exempel Pinterest kunde hon samla på inspiration.

Står du i startgroparna för en flytt eller renovering? Då är det dags att börja planera! Men i stället för att riva ut tidningssidor och skissa på papperslappar är det nätet som ska bli din bästa vän i förarbetet. Numera kan du göra allt från att måla om ditt hus och göra research på olika stilepoker, till att möblera hela hemmet online, för att se om det blir bra innan du börjar släpa runt möblerna på riktigt.

Helena Lyth är art director och inredningsbloggare, och när hon och hennes familj skulle renovera badrummet i sitt hus tog hon nätet till hjälp.

–  Trender kommer och går så att göra en renovering som kan bestå kändes viktigt. Vi bor i ett väldigt tidstypiskt funkishus och ville skapa ett badrum som hade samma stil som resten av byggnaden. Det ger en särskild själ till rummet.

Hon började med att googla ”funkis” för att kunna läsa på om stilepoken som hennes villa hör till. Hon hittade framför allt textbaserad information, men varje gång hon ramlade över en bild på tidstypiska badrum, detaljer och material så ”pinnade” hon den till sin funkismapp (eller ”board”) på bildsamlarsajten Pinterest för att inte tappa bort den.

– När man pinnar en bild får man information om att samma bild pinnats av en annan användare, och genom att klicka mig vidare till den personens mappar hittade jag flera i samma stil. Det blev som en snöbollseffekt och jag hittade massor av bilder som fick ligga som grund för vår renovering, säger Helena Lyth.

När researcharbetet var klart var det dags att börja renovera, men nätet förblev en viktig ingrediens i arbetet.

–  Det som var praktiskt var att jag i alla samtal med återförsäljare och hantverkare kunde hänvisa till bilderna jag sparat i min ”funkismapp”. Den hade jag tillgänglig i mobilen, så om jag stod i affären kunde jag lätt jämföra med bilderna jag hade som dröm. När man vill ha ett så tidstypiskt badrum som vi ville, kan det bli svårt att hitta detaljerna utan att det kostar skjortan. Via nätet fick vi också tag på en återförsäljare som sålde kranar i den stil vi ville ha – men i nyproduktion. Det blev ett bra budgetalternativ, säger Helena Lyth.

Just Pinterest har blivit Helenas personliga favoritverktyg online, och hon är inte ensam. 70 miljoner människor över hela världen använder sajten, och svenskarna har blivit något av trendsättare inom just inredning, design och mode. Men internet generellt har också blivit en viktig källa till information och inspiration för inredningsintresserade världen över. Helena Lyth förklarar varför.

– Till skillnad från traditionella månadsmagasin om inredning är det du själv som är redaktör online. Det blir du själv som sållar och bestämmer – på nätet hittar du själv inspirationen. Det är också väldigt inspirerande att se privata hem, där det inte är stajlat av proffs och där inte reklampengarna styrt innehållet. Riktiga familjer, riktiga hem!

MARIA SAXBO/TT

Helena Lyth har delat med sig av sina erfarenheter på sin blogg och får många frågor från andra inredningsintresserade.
Badkar, handfat och blandare är nyproducerade, men i en stil som stämmer överens med husets ålder. Tack vare webbutiker kunde familjen hitta rätt stil på det mesta.
Den öppna förvaringen gör det möjligt att inreda badrummet med dekorativa saker. Mörkt trä, runda former och härliga handdukar mjukar upp alla hårda material som ett badrum består av.
När Helena Lyth planerade renoveringen av familjens badrum letade hon information på nätet. Den roliga spegelväggen är en mix av gamla vintagespeglar som hon hittat på loppis och nyproducerade.
På 1940-talet skulle allt vara funktionellt, och någon hade räknat ut att stänket från badkaret aldrig når över åtta kakelplattors höjd. Därför var dåtidens badrum halvkaklade, och det ville Helena Lyth ta fasta på.

Helena Lyths bästa tips

1. Gör olika sorters sökningar på samma ämne, det vill säga variera sökorden. Gärna på flera språk om du kan. Glöm inte att både göra ord- och bildsökningar.

2.

 Våga fråga! Om du hittar ett vackert golv i en inredningsblogg, mejla och fråga var du kan köpa det. Sedan jag lade ut mitt badrum på min egen blogg har jag fått frågor varje vecka, vilket är jätteroligt!

3. Jobba med inspirationsmappar på Pinterest. Bygg upp egna moodboards och leta hos andra användare. Att planera och drömma är gratis och har inga begränsningar!

Annons