Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inred med årets färg - lysande lila

Lila är en spirituell färg som kompletterar många miljöer.
I heminredning passar den lika bra i lantliga och romantiska hem som i stilrena och moderna.

Annons
Lotta Ahlvar, Svenska Moderådet, tycker att lila är en bland många intressanta färger för heminredning just nu.

Många trendexperter hade förutspått att en blå nyans skulle bli årets färg eftersom blått känns väldigt centralt i både inrednings- och modesammanhang just nu. Också rosa är en färg som används flitigt av designers och andra kreatörer. Nu blev det ett mellanting.

– Lila är en bra färg. Men om jag hade suttit i juryn så hade jag föreslagit en mer rosa, gärna laxfärgad, ton, säger Svenska Moderådets vd Lotta Ahlvar.

Årets färg är en lila orkidéfärg, den exakta nyansen består av purpur, fuchsia och rosa undertoner och har döpts till ”Radiant Orchid”, med färgnummer 18–3224. Det är knappast en diskret nyans, snarare sprakande. Den lockar ögat, glädjen och väcker kreativiteten – hos den som vågar. Om inte annat går det att inspireras av den men sedan använda sig av en mildare variant.

Hur utser man då årets färg? Att bestämma det är lite som att bestämma att en viss dag är kanelbullens dag. Det handlar förstås om marknadsföring av trend- och färginstitutet Pantone, som utser ”vinnaren”. Men det handlar knappast om något godtyckligt tyckande. Juryn scannar av hela världen för att se vad det är som gäller på catwalks, bland formgivare och skönhetskreatörer. Att lila är en färg som passar just nu är det med andra ord ingen tvekan om.

Lila är inte bara en trendfärg som kommer och går i mode- och designsammanhang, den har varit en viktig färg i alla tider.

– Lila är en häftig religiös och spirituell färg, som Lotta Ahlvar uttrycker det.

Inom kyrkan anses den vara eftertankens och botgöringens färg, och används under fastan och advent. Färgen är också magiskt laddad och föredras ofta av sagans feer och trollkarlar.

Den är även en symbol för det konstnärliga och bohemiska livet. På 1970-talet blev lila så populärt att färgen sålde slut i alla klädbutiker. Åtgången var så total att textilfärger för hemmabruk inte fanns att få tag i under en lång period. Riktigt så dominerande är den knappast i dag.

– Nu finns många andra aktuella färger som exempelvis vitt, guld och blått, säger Lotta Ahlvar.

Rent konkret passar lila till många olika inredningsstilar. De milda pudriga nyanserna är fina i ljuva, lantliga miljöer. En klar nyans kan upplevas som poppig och tuff, medan lila

i meditativa miljöer kan ge en känsla av lugn och innerlighet. Som komplementfärg till smaragd, som var förra årets färg, går den också bra liksom till turkos och gult. Använder man den till mer neutrala färger som grått och beige, skapas effektfulla kontraster.

Lotta Ahlvar tilltalas av att kombinera lila med mörka färger:

– Det kan vara supersnyggt. I inredning skulle jag gärna använda den till chokladbrunt och svart.

Bär årets färg - ”Radiant Orchid”.
Den lilarosa färgen ”Radiant Orchid” är utsedd till årets färg av Pantone. Nyansen är inspirerad av en lila orkidé, men andra blommor fungerar också.
Den lilarosa färgen sticker ut och skapar en härlig stämning i ett rum. Här hörnbäddsoffan Skiftebo från Ikea, 3 995 kronor.
Låter man nyansen gå mer åt det rosa blir intrycket fräscht.
Romantiskt och mjukt med lila sirliga mönster.
Tillsammans med trämaterial och chokladbruna detaljer kommer färgen till sin rätt.
Lila tulpaner passar i de flesta miljöer på våren.
Lila är en färg som passar för att skapa avkopplande spa-miljöer.
Badmatta från H&M Home, 79 kronor.
Lila kudde från Indiska, 199 kronor.
Lampa i med lampfot i guld och lila skärm från Åhléns, 399 kronor.
Lila badrumskorg i trepack från Åhléns, 79 kronor.
Klädhängare från Åhléns, 399 kronor.
Vacker knopp från Zara Home, 99 kronor.
Tesil från Normann, 145 kronor.
Färgprov på ”Radiant Orchid” från Pantone.

Så funkar det

Hur kan då Pantones observationer och val spridas som en löpeld över hela världen? Färg är något som upplevs och används på olika sätt i olika kulturer. Företaget har insett just detta och har sedan många år utarbetat ett standardiserat färgsystem. Det fungerar som ett hjälpmedel i kommunikationen inom olika branscher och länder för att beskrivningen av färg ska bli gemensam. Eftersom alla människor upplever dem olika behövs det gemensamma namn för att samarbetet mellan designers, tillverkare, återförsäljare och konsumenter ska fungera. Vill du att din soffa, slips eller ögonskugga ska vara i färgen ”Radiant Orchid” ska den vara det. ”Radiant orchid” betyder ungefär ”strålande orkidé”, inte heller det en slump. Andra aktuella nyanser av lila bär också blomnamn, till exempel syren eller fuchsia. På 1970-talet döptes blå­röda färger ofta efter rödvin, som vinrött eller bourgogne.

Kärt barn har många namn

Lila har många synonymer. Exempelvis violett, gredelin, purpur, plommon, aubergine och lavendel. Just ordet lila har officiellt funnits i svenska språket sedan 1805 och kommer från det franska ordet för syren, lilas, vilket i sin tur kommer från det arabiska lilak. Det syftas då på ljuslila blommor.

Källa: Svenska Moderådets inspirationsguide om färg

Annons