Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inred utan gifter

Börja med att rensa i köket.

Annons
Giftfritt. Cecilia Drotte försöker anpassa sin hemmiljö så att det blir så giftfri som möjligt. ”Att ha växter är bra för att rena luften. Svärmorstunga, paradisträd och gullranka är extra bra på att neutralisera vissa ämnen”, säger hon.

Vår omgivning påverkar oss på många sätt. Investera i din egen hälsa genom att minska på gifterna i din egen hemmiljö. Vi tipsar om hur.

Det pratas mycket om plastbantning numera och att inreda, äta och klä sig ”giftfritt” är en växande samhällstrend. Som konsumenter blir vi allt mer medvetna om vad vi utsätts för varje dag, och ju mer vi lär oss desto större krav ställer vi på företagen vi handlar av.

Cecilia Drotte är frilansskribent som sedan 2012 bloggar under namnet ”Obesprutat” om just giftfria alternativ. Men intresset föddes tidigare än så.

– Min mamma har alltid varit väldigt medveten. Vi fick inte köpa vad som helst när vi var små utan det skulle vara bra saker. Sedan tog intresset fart när jag själv fick barn, jag minns att jag kände hur starkt det luktade om någon plastpryl ett av mina barn satt med

i munnen. Då kände jag att jag måste veta mer.

Cecilia började läsa på,

hon ringde både Naturskyddsföreningen och Kemikalieinspektionen för att ställa frågor och började skriva både artiklar och blogginlägg om hur man lever ett mer giftfritt liv. Med kunskapen kommer en viss ångest över allt vi utsätts för, medger Cecilia, men själv fungerar hon så att ju mer kunskap hon har, desto mindre blir oron.

– Bara jag har fakta på hand så kan jag sedan använda mitt sunda förnuft. Vissa saker är verkligen dåliga och då byter jag ut dem. Andra är åtminstone okej, och då kan jag fatta beslut om huruvida jag kan leva med dem eller ej. Jag tycker att man måste kunna leva ett normalt liv också, det går annars lätt till överdrift.

Med den ökande medvetenheten har också allt fler företag börjat satsa på giftfria, miljömärkta alternativ och Cecilia Drotte tycker att vi ska försöka utnyttja vår

konsumentmakt – ställa många frågor och kräva svar. Då får företagen anledning att göra bättre produkter. Hon tycker också att vi ska komma ihåg att det går att tjäna pengar på vår klimatångest också. Det finns många avancerade, miljövänliga städprodukter till exempel – men varmt vatten och såpa räcker långt.

Numera finns det också möjlighet att köpa miljömärkta möbler som är snälla mot både människa och natur. Men än så länge kostar de oftast mycket mer än de mindre bra alternativen.

– Vi började titta på nya sängar, men tycker än så länge att det är lite för dyrt. Så vi kompromissade och köpte miljömärkta bäddmadrasser och kuddar och lade ovanpå våra vanliga madrasser. Att byta det som är närmast kroppen känns bra. Vi har också köpt en begagnad soffa i stället för en ny. Då har en hel del av gifterna som flamskyddsmedel hunnit vädras bort.

Oavsett om man har barn eller inte tycker Cecilia Drotte att det är bäst att börja i köket om man vill göra sitt liv och sitt hem lite mer giftfritt. Bort med plasten, i synnerhet den som kommer i kontakt med mat och med värme. Även engångsartiklar som PET-flaskor bör man undvika, och framför allt inte återanvända dem gång på gång – även om det känns bättre ur miljösynpunkt.

– All plast är inte dålig, det finns bra också. Men just engångsartiklar är inte gjorda för att återanvändas, de börjar läcka gifter då. Nästan all plast är märkt, finns det en kniv och en gaffel på är plasten säker för mat. Man får själv avgöra var man drar gränsen, och man behöver inte göra allt på en gång!

Välj trä. Ta bort plasten, i synnerhet den som kommer i kontakt med mat och med värme.
Gjutjärnspannor och kastruller av kolstål är att föredra framför teflonvarianter.
Att ”plastbanta” sitt hem har blivit allt vanligare. Cecilia Drotte förvarar sin mat i glasskålar. Plasten i locken är av godkänd sort – för det finns olika bra plast.
Alternativ. Så kallade ”bee’s wrap”, det vill säga bomull och bivax, kan man använda i stället för gladpack.
Svanenmärkt pinnstol från Norrgavel.
Svanenmärkta soffan ”Rejoin” från Ire möbler.

Mer läsning

Annons