Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Just i Sverige blir hallen ofta ett problem"

Ordningsexperten ger tips på hur du röjer upp.

Annons
”Folk köper för mycket saker. Det blir ett helgnöje att åka till gallerian och man kommer hem med något man inte behöver. Till slut blir det fullt”, säger ordningskonsulten Nina Sandberg om varför folk har så svårt att få ordning i hemmet.

Ordning i hallen skapar harmoni och spar både tid och stresshormoner. Låt det första rummet du möter när du kommer hem vara praktiskt och välkomnande –ordningskonsulten lär dig hur.

Välkommen hem till oss – akta så du inte halkar på de blöta täckbyxorna på

golvet. Och räkna inte med att hitta mössan igen när du ska gå hem! Många är vi som svär över att inte hitta nycklarna på morgonen, inte hitta en ledig krok för jackan på eftermiddagen eller som undrar varför det ligger en hög med oöppnad post bland gummistövlarna.

– Hallen är det första rummet vi kommer in i, och det sista vi lämnar, och vi har bråttom både iväg och hem. Så där samlas ofta grejer som är på väg ut ur eller in i bostaden, säger ordningskonsulten Nina Strandberg, som driver firman Iordning, och hjälper företag och privatpersoner till ett liv med mer ordning och reda.

– Just i Sverige blir hallen ofta ett problem eftersom vi har fyra årstider, och folk inte sorterar ut det som inte är i säsong.

Naturligtvis är lösningen enkel. Bra förvaring, var sak på sin plats, och rensa ofta. Men av någon anledning är det svårt att genomföra.

– Ofta är problemet att man inte har tänkt igenom hur man vill ha det, det har liksom bara blivit så, säger Nina Strandberg.

Och även om man gör en uppröjning och bestämmer en ordning, är det så förtvivlat lätt att falla tillbaka i gamla mönster. Varför?

– Anledningen till att man fortsätter kasta sakerna huller om buller är ofta att man helt enkelt inte tänker på vad man håller på med, man är ofokuserad och har tankarna någon annanstans. Man behöver inte vara så nitisk, men det tar ju inte mer än ett par sekunder att vika ihop en sjal i stället för att kasta in den i hyllan.

Att göra själva röjningen är egentligen inte så krävande, menar Nina Strandberg, det som är jobbigast är själva tanken på att göra det.

– Är man fokuserad tar det inte mer än några timmar.

Nina tipsar om att rensa upp bland alla kläder i huset på en gång, för att undvika att högar blir liggande på olika ställen.

– Riv ut allt på en gång och sortera upp i högar. Bara det som verkligen behövs i hallen – och som används – ska finnas där, om det är ont om plats.

Hallen vi har fotograferat finns i en trerumslägenhet där det bor en familj med två barn och två vuxna. Hallen är liten och har ont om förvaringsutrymmen.

– Grundförutsättningen här måste vara att ha extremt lite framme, eftersom det är så trångt. Bara det man använder, behöver och vill ha, säger Nina Strandberg.

Hon ger förslag på hur man kan bygga till mer och bättre förvaring – överskåp hela vägen upp till taket – och efter det gör familjen en röjning utifrån Ninas tips.

– Här ligger en hel del saker som inte behöver vara här, grillkol till exempel, är inte i säsong just nu, säger Nina.

I garderoben finns också flera kassar med kläder som är på väg till källaren men har fastnat halvvägs – ett klassiskt problem i en hall.

– Alla har ”högar” – kläder, återvinning eller andra prylar – som ska ut ur huset, och det är bra att ha en bestämd mellanstation för dem. Det kan vara i farstun om det går – men här ryms det inte, säger Nina Strandberg.

Kläderna som är ur säsong

kan packas i en bra sopsäck som man suger luften ur med en dammsugare, knyter ihop och lägger undan. Sport- och fritidsgrejer sorteras ut och får nya platser på andra ställen i lägenheten.

Kvar blir ytterkläderna och skorna som familjen använder till vardags, en låda för varje familjemedlem med några par mössor och vantar, och en låda för barnens gympapåsar och skridskor.

– Lådor utan lock är jättebra för barnen. De kan dra ut lådorna själva och hitta mössor och vantar, och det blir tydligt var de ska lägga ifrån sig sakerna när de kommer hem, säger Nina.

Barnen har en egen hängare för ytterkläder – och där får de var sin egen sida, för tydlighetens skull.

Börja med att lägga allt i en stor hög och sortera.
Före. Barnens klädhängare svämmar över. Här gäller det att rationalisera – bara det som används dagligen får vara kvar.
Efter. Barnen har fått två krokar var på var sin sida. Allt för att enkelt kunna hålla ordning. Var sin uppsättning ytterkläder är det enda som behöver finnas framme, resten kan förvaras någon annanstans.
Före. Här i garderoben finns flera kassar med grejer som egentligen ska till källaren, en påse grillkol från i somras och en hel del annat som inte behöver vara i hallen.
Efter. Alla i familjen har fått en egen låda i skåpet för vantar och mössor. Nina Sandberg tipsar också om att ta bort draperiet och att bygga högskåp med förvaring ända upp till tak.
Rätt sak på rätt plats. Brev- och nyckelförvaring, 149 kronor på Åhléns.
Fällstol i ek, 2 499 kronor på Designtorget.
Utnyttja baksidan av dörrarna. ”Överdörrenkrok” i borstat guldfärgad metall, 39 kronor på Lagerhaus.

Ninas fem ordningstips

1 Skapa trevnad. Det är roligare att lägga saker där de hör hemma i ett ordnat, rent förråd med en fin matta.

2 En vanlig anledning till kaos är för många saker. Sluta slöshoppa det du egentligen inte behöver! Många har köpstopp för att bena ut sina konsumtionsvanor.

3 Källare. Det du inte behöver, använder eller verkligen gillar kan packas i kartonger i källaren, om du inte vill göra dig av med det. Märk dem med ”tveksamheter” och gör dig av med dem efter något år om de förblivit oanvända.

4 Säsongsrensa! Det som inte passar eller gör dig glad att återse när du plockar fram det igen ska bort.

5 Lär dig en gång för alla hur man gör. Vilka bankpapper måste du spara och vilka kan du kasta? Då blir det inga jättehögar där allt ligger huller om buller.

Annons