Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lämna inte kvar någon mat som lockar in råttor”

Säsongen i fritidshusen går mot sitt slut. Då gäller det att som stugägare inte slarva. Vinterskador kan då bli en otrevlig överraskning framåt våren.

Annons
HÅLL RENT. Det är Jan Erikssons råd för att inte locka in råttor i fritidshuset över vintern

Säsongen i fritidshusen går mot sitt slut. Då gäller det att som stugägare inte slarva. Vinterskador kan då bli en otrevlig överraskning framåt våren.

Intresset för fritidshus är växande. Bara i Västmanlands län finns omkring 9 000. Men varje år drabbas tusentals hus i Sverige av skador under vinterhalvåret. Något som kostar försäkringsbolagen över 200 miljoner kronor enligt statistik från Svensk Försäkring. De vanligaste skadorna är fukt- och vattenskador.

– Det bästa är att ha en grundvärme på i huset. Genom att låta värmen vara på undviker man att rör fryser sönder och orsakar vattenskador, säger Mats Larsson, skadeinspektör på If försäkringsbolag.

I Semla strax utanför Fagersta finns visserligen vare sig vatten eller el, men fortfarande viktiga saker att tänka på innan man vrider om nyckeln för sista gången inför vintern. Jan Eriksson har sedan tre år ett litet sommarhus i idyllen.

– Man ska vara noga med att hålla rent. Töm stugan på kläder, sängkläder och lämna inte kvar någon mat kvar som lockar in råttor och andra skadedjur, råder han.

Även utvändigt är det lönt att ta en sista titt, säger ordföranden i Semlas stugförening, Thomas Flink:

– Se till att hängrännor inte är igentäppta. Risken finns att vattnet går tillbaka in i taket annars, säger han.

Mer läsning

Annons