Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många drömmer om lata dagar vid poolen – men få vet om reglerna

Att äga en egen pool är vad många drömmer om, men vad många inte känner till är det ansvar som tillkommer. Sker en olycka i poolen är det ägarens ansvar.

Annons
Högt staket. 20-åriga Linnéa Schilström (bilden) ramlade ner i familjens pool när hon var liten. ”Det var precis när vi hade skaffat pool och vi hade inte hunnit få dit staketet ännu. Så vi vet verkligen att säkerheten är viktig”, säger mamman Marjo Schilström.

Att vara poolägare låter lyxigt i mångas öron, men känner man inte till bestämmelserna gällande pooler kan det sluta illa.

Bestämmelser om skydd mot drunkning finns i två lagstiftningar, både i bygglagstiftningen (Boverkets byggregler) och i ordningslagen.

Båda lagarna innehåller bestämmelser om att bassänger och liknande anläggningar ska ha ordentliga säkerhetsskydd och att skyddet mot barnolycksfall särskilt ska uppmärksammas.

När Fagerstafamiljen Schilström för cirka 14 år sedan köpte sin pool blev de varse om hur viktigt det är att säkra poolen.

– Linnéa ramlade i och räddades lyckligtvis av grannen. Vi hade inte hunnit få klart staket runt poolen då olyckan inträffade. Så vi vet verkligen att säkerheten är viktig, säger mamman Marjo Schilström, som i dag har ett rejält staket runt poolområdet.

Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn och det är anledningen till att lagar och regler har införts.

Mer läsning

Annons