Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mät rätt så blir kaklet slätt

Julia Schaffer Flemk kaklar om våra hem när stilarna växlar. Här lär hon ut sina bästa tips för hemmafixaren - och varnar för kakeltrenderna du ska undvika.

Annons
Plattsättaren Julia Schaffer Flemk.

När Julia Schaffer Flemk började sin karriär som plattsättare i början av 2000-talet var det många kök som fick en makeover i form av den då så populära blå glasmosaiken.

- Det vill ingen ha nu, faktum är att jag numera börjar få riva ut just sådana kök! säger Julia med ett skratt.

Kommer och går

Trender blir tydliga för en plattsättare. Just nu har hon två kundgrupper - de som renoverar tidlöst och enkelt och de som är trendkänsligare och lite mer vågade. De senare väljer just nu gärna hexagon- och oktagonformade kakelplattor i stället för de mer traditionella kvadratiska eller rektangulära. Även carraramarmor och de mönstrade Marrakechplattorna i betong är populära för tillfället.

- Just Marrakechplattor på golvet i badrummet är fint, men faktiskt inte något jag själv rekommenderar. Dels är plattan tjock och kräver så pass mycket fix att golvvärmen har svårt att tränga igenom, dels är de rätt svårskötta och besvärliga att hålla rena. Men är man medveten om det kan man förstås välja dem ändå.

Totalrenovering

Julia Schaffer Flemk hade egentligen tänkt bli smed, men landade till slut i plattsättandet och startade egna företaget Julias Plattsättning Bygg AB för ett och ett halvt år sedan efter ett decennium som anställd. Det vanligaste uppdraget är att totalrenovera badrum. Antingen för att kunderna vill ha en ny stil eller för att badrummet helt enkelt är så daterat att det behöver renoveras för att fungera i vardagen.

Plattsättning i badrum är också det Julia tycker är bäst att överlåta till proffsen. Våtrumsreglerna i Sverige blir allt hårdare och mer avancerade, bara under de tolv år som Julia arbetat har mycket förändras.

Svårt för hemmafixare

Den senaste regeländringen kräver att även golv på små toaletter och rum med varmvattenberedare måste ha våtrumsskikt - trots att de inte har dusch eller badkar. Det gör att hemmafixarens möjligheter blir allt mer begränsade.

- Visst kan man lära sig vad som gäller och sätta sig in i hur man gör. Men jag skulle säga att reglerna är så komplicerade nu att det tar för lång tid för att det ska vara vettigt att ge sig på det som lekman. Däremot kan man absolut kakla en köks- eller hallvägg själv, eller väggarna på gästtoan, säger Julia.

MARIA SOXBO/TT

Som proffs kan Julia börja kakla mitt på en vägg om det är enklast för att få skärningarna rätt. För nybörjare är det dock lättast att börja längst ned och jobba uppåt.
Vidhäftningsprimern rollas på väggen med en roller. Den gör att väggen inte suger åt sig fukten i fixet lika fort och man får mer tid att sätta plattorna.
Det är viktigt att fixet täcker hela baksidan på plattan när den fästs på väggen, så tryck fast den med fingrarna. Storformatsplattor, över 30x30 centimeter, ska därför dubbellimmas. Det innebär att fixet ska strykas ut även på baksidan av plattan för att undvika luftfickor.
Vattenpasset är ett viktigt redskap för att se till att raderna blir helt vågräta.
Plattsättaren Julia Schaffer Flemk och kollegan Linda Erkinantti tipsar om vad man ska tänka på när man ska kakla om - vad man kan göra själv, vilka verktyg man behöver och när man ska kalla in proffsen.
Marockanskt kakel från Tabbouli House, 900 kr/kvm.
Lily i design av Claesson Koivisto Rune för Marrakech Design är oktagonformat, pris 1 550 kr/kvm.

Julias bästa proffstips

Tänk på att man aldrig ska kakla på organiska material som trä, plywood och masonit. Använd alltid döda material som gips eller betong.

Undvik snabbfix, det brinner så fort att du måste vara blixtsnabb med plattsättandet. Då är det lätt att det blir misstag.

Använd hellre kakelsnöre än kakelkryss eftersom det mjuka kakelsnöret tillåter egna justeringar medan krysset är stumt.

Mät så noga du bara kan. Misstag är svåra att rätt till.

Var petnoga hela vägen. Eftersom du själv har gjort jobbet kommer du att veta var minsta misstag finns - och sedan kommer du att se det så fort du kommer in i rummet.

Undvik trenden med foglösa väggar, det är snudd på omöjligt ens för ett proffs att få en ofogad vägg perfekt eftersom i princip alla väggar buktar en aning utåt eller inåt. Det ställer till det om plattorna ska ligga kant i kant. Minst 1,5 millimeter fog rekommenderas alltid.

Mer läsning

Annons