Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellan fyra mönstrade väggar

Det är dags att släppa fondväggarna och våga tapetsera mera. Nu klär vi alla fyra väggarna med mönster igen. Gärna med småmönstrat, djurmotiv eller tapeter som föreställer trä, cement eller sten.

Annons
Blommor, blad och fåglar är fortfarande helt rätt på tapeten, säger Ingrid Hägglund som är butikschef på Björklund och Wingqvists tapetbutik. Här med mopsen Frank.

De ger en ombonad känsla till ett rum och ibland fungerar de som ett konstverk. Med tapeter kan du förändra hela uttrycket i ett hem.

– Man kan nästan låta bli att möblera om man bara har tapeter, bra belysning och kanske lite textilier – då känns rummet redan inrett, säger Ingrid Hägglund, butikschef på tapetbutiken Björklund och Wingqvist i Stockholm.

Många är fortfarande inne på fondväggar, men Ingrid Hägglund försöker uppmuntra sina kunder att i alla fall tapetsera två väggar. Och helst klä alla fyra väggarna.

De nya tapetkollektionerna innehåller många klassiska, tidlösa mönster som blir lite mindre igen. Djurmotiv är det gott om: fåglar – gärna ugglor – fjärilar och trollsländor. En annan trend som kommer starkt är ytor, berättar Ingrid Hägglund.

–  Tapeter som föreställer trä, cement, textil eller sjögräs ger en känsla av struktur och passar bra på stora väggar eller där rummen ligger i fil. Effekten blir mer levande och inte så platt som det blir om man bara målar.

Men trender i all ära, när du väljer tapeter till ditt hem är Ingrid Hägglunds generaltips att alltid lyssna på din egen magkänsla. Låt dig gärna inspireras av inredningstidningar eller andras hem, men välj det du själv lockas mest av.

– I slutänden är det ju du som ska leva där och trivas i många år. Ofta när jag har veliga kunder brukar jag fråga dem vilken tapet de hela tiden dras till och det finns nästan alltid en. Våga lyfta fram det personliga!

Men valet behöver anpassas efter de faktiska förutsättningarna. Kanske passar inte samma tapeter som ser fantastiskt pampiga ut i ett rum med 3,60 i takhöjd och fiskbensparkett, som i ditt 1980-talsvardagsrum.

– Ibland blir det lite som att gå till frisören och välja frisyr efter den snygga modellen på bilden, men man måste ju tänka på var den ska sitta, säger Ingrid Hägglund.

Tänk också på att ett större mönster ofta behöver ett rymligare rum för att komma till sin rätt.

– Om man valt ett för stort mönster till en för liten yta känns rummet mindre. Man behöver också se ett stort mönster på längre avstånd för att det ska komma till sin rätt, säger Ingrid Hägglund.

En annan sak som kan bli knasigt är att blanda olika stilar i rum som ligger intill varandra.

– Det kan bli oharmoniskt med blommor i ett rum, blad i nästa och rutor i ett tredje. Det behövs något som gör att de olika tapeterna pratar med varandra.

De få gånger kunder kommer tillbaka och är missnöjda med sina val handlar det ofta om att färgen ser annorlunda ut än vad de har förväntat sig. Och det är inte alltid lätt att veta i förväg.

– En tapet som är svagt beige när man tittar på den i butiken kan till exempel se rosa ut när den kommer upp på väggen – om den reflekterar ett rött hus utanför fönstret på andra sidan gatan. En kund älskade tapeten hon hade i vardagsrummet och när hon flyttade tapetserade hon sitt nya vardagsrum i samma tapet. Men den såg helt annorlunda ut i det nya rummet, berättar Ingrid Hägglund.

Ett tips är att ta hem ett tapetprov och fästa upp på väggen. Det ger en känsla av hur tapeten beter sig i rummet.

ANNA BRATT/TT

Fåglar, fjärilar, trollsländor syns överallt, men även andra djur. Tapeten
Helt rätt på tapeten i år; klassiska mönster, djur och natur.
Vårens tapetnyheter; blommor och blad, metalliceffekter, kakelmönster och blått är några av ledorden.
Klassiskt. Boråstapeters
Att välja tapeter är inte lätt. Försök att lyssna på din magkänsla i stället för att snegla på andra, tipsar Ingrid Hägglund, butikschef på Björklund och Wingqvist.
Med rätt belysning ser tapeten nästan tredimensionell ut och blir ett konstverk som talar för sig själv.
Att ta hem ett tapetprov och se hur mönstret och färgerna känns i rummet kan vara en bra idé om du är osäker på ditt val.

Tapetproffsets stylingtips

Ingrid Häggund, butikschef på tapetbutiken Björklund och Wingqvist, ger sina tapetstajlingtips:

Annons