Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modern slöjd förändrar världen

Det är en motrörelse mot slit- och slängsamhället.

Annons
Frida Arnqvist Engström.

Hemma hos kurbitsbloggaren Frida Arnqvist Engström är det maxat till brädden av färg och form och pyssel med en vinkning till hemslöjd. Den moderna slöjden är ett sätt att förändra världen menar hon – en motrörelse mot slit- och slängsamhället.

Att beskriva Frida Arnqvist Engströms hem som minimalistiskt vore direkt fel. Fyrarummaren i Bagarmossen i södra Stockholm är full av färg och form enligt principen ”more is more”. En stor hattsamling möter på väggen i hallen, en regnbåge på väggen i barnrummet och i vardagsrummet en gigantisk tavla i cerise.

– Det är förra sommarens pysselprojekt för familjen. Vi valde ut favoritsaker från loppisar, och sedan fäste vi alla sakerna på en stor skiva. Den såg verkligen förfärlig ut innan vi målade den, säger Frida Arnqvist Engström.

Frida Arnqvist Engström var den som började göra hemslöjden googlebar när hon år 2008 startade sin blogg ”Kurbits.nu”.

– Det är spännande att se traditioner i ett nytt ljus. Jag startade bloggen för att undersöka designens och konsthantverkets kopplingar och referenser till hemslöjden. När jag sökte på hemslöjd fick jag inte upp något nytt, men jag visste ju att det fanns mycket mer.

Frida Arnqvist Engström är journalist och konstvetare i grunden, och intresserade sig alltmer för hantverk och hemslöjd, och hamnade till slut på tidningen Hemslöjd – och kände sig hemma.

– Jag är inte direkt uppväxt med hemslöjd på det viset att vi har firat midsommar i folkdräkt eller täljt egna träslevar, men min mormor hade alltid något

i händerna, och min mamma sydde alla våra kläder. Skapandet har alltid varit centralt i min familj.

I arbetsrummet ser man direkt vilken del som är Fridas. Intill mannens skrivbord med dator, skrivare och pärmar finns hennes hörna med bollfransar, näverburkar, askar med kurbitsmotiv och korsstygnsbroderi på väggen.

– Ingen annan i familjen delar mitt hemslöjdsintresse direkt, även om vi pysslar mycket ihop.

I arbetsrummet finns också pysselgarderoben, där allt material finns samlat. Den är illrosa invändigt och är dekorerad med en liten ljusslinga.

– De här garderoberna är ändå helt hopplösa för klädförvaring.

Hemslöjden i dag är inte bara skapande och konst – den är också politisk och ett sätt att förändra världen, tycker Frida Arnqvist Engström.

– Att slöjden har fått ett uppsving beror bland annat på att vi har insett att vi inte kan konsumera oss lyckliga, och absolut inte i den takt vi gör nu, eftersom resurserna är ändliga, säger hon.

Dessutom vill vi kunna göra själva, veta hur saker är uppbyggda och laga om något går sönder – och vi låter det ta tid.

– Det finns en tillfredsställelse i att det tar lång tid, det är meditativt och tid är lyx. Det känns skönt att lägga energin på något annat än Netflix.

Intresset för slöjden har aldrig varit större än nu enligt Frida.

– Det som görs just nu är fantastiskt, det är jättespännande med många nya material och nya tekniker som gör det möjligt att utveckla gamla metoder.

Slöjden har länge antagit ett onödigt underdog-perspektiv. Frida ser gärna att vi ger den ännu mer kärlek.

– Även om rörelsen som föreningsverksamhet har svårt att få in yngre medlemmar, är det inte samma sak som att det går knackigt för slöjden, säger hon.

Folk samlas alltmer för att göra saker ihop, och på nya sätt – en syjunta kan lika gärna vara en Facebookgrupp.

Frida själv slöjdar enbart på hobbynivå, det är hon noga med att påpeka.

– Det är skitsvårt att göra saker med händerna och göra det snyggt. Ju mer man håller på själv desto mer förstår man hur svårt det är.

Men att återerövra kunskap kan aldrig vara fel. I en skakig tid, när krig härjar och klimatförändringar är ett faktum, är det en trygghet att kunna klara sig själv. Även om världen inte går under har slöjden en viktig funktion att fylla i en digital tid, den gör att samtidsmänniskan mår bra, menar Frida Arnqvist Engström.

– Det är ett sätt att säkra sin egen tillvaro, och må bra medan man gör det. I stället för att bara hamstra konserver är man självförsörjande på morötter och stickar sina egna plagg.

På hyllan i arbetsrummet samlas Fridas hemslöjds­föremål – bland annat kors­stygnsbroderiet ”Hur svårt kan det vara” från The Folklore Company, och födelsedags­kudden hon fick från brodösen Karin Holmberg när hon fyllde 40.
En hyllning till grytlappen – en hel radda blev en köksgardin.
Konst. Förra årets stora sommarprojekt för familjen hänger ovanför soffan i vardagsrummet. Det är ett 3D-collage byggt av familjens samlade loppisfynd.
Familjens pysselgarderob i Fridas arbetsrum. Hon tipsar om att alltid ha materialet nära till hands för att inte hindra inspirationen när den infinner sig.
Vispljusstaken är köpt av en slöjdare i Hälsingland.
”En present från min man. Jag älskar julen och fick den som en prydnad till granen, men den är så fin så den får stå framme året om.”

Frida Arnqvist Engström

För: Frilansjournalist.

Driver bloggen

Kurbits.nu, podden

”Görbart” om handgjort skapande (www.gorbart.se), håller i scensamtal ”Form frukost” (Facebook/formfrukost), författare till boken ”Gerillaslöjd – garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen”

(www.gerillaslojd.se).

Familj: Man, två barn.

Bor: I Bagarmossen i södra Stockholm.

Annons