Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir konsten digital

Digitala fotoramar har vi vant oss vid nu, de finns i närmaste teknikbutik för ett par hundralappar. Där kan solsemestern, julfirandet och de bästa barnbilderna visas upp utan att vi behöver framkalla papperskopior. Nu är det dags för konsten att gå samma väg.

Annons
Acnes streamade­ konsttjänst består av en tunn led-”duk” som konstverken streamas till och som kommer att kosta ungefär som en smartphone. Sedan prenumererar man på konsten som väljs ut av en kurator. På bilden syns skaparna­ Victor Press och Johan Holmgren.

Digital konst på vardagsrumsväggen är, enligt reklam- och produktionsbyrån Acne, något som kommer. Deras projekt Curater, som lanseras under 2015, är en digital led-tavla som hängs på väggen och visar utvalda konstverk. Men till skillnad från de små fotoramarna är det inte konsumenten som väljer motiven, utan konsten är en slags prenumeration där sex till åtta utställningar kommer att streamas direkt till ”ramen” varje år.

Acne är inte först med idén. För ett par år sedan lanserades till exempel den japanska produkten Framed, som också består av en stor led-display. Framed är kopplad till ett digitalt konstarkiv med rörliga konstverk som man sedan kan välja bland och ladda ned mot en avgift. Varje verk finns i en begränsad upplaga och ägaren kan sedan växla bland sina köp.

Än så länge finns bara Framed i Japan, men en internationell lansering är på gång. Amerikanska Electric Objects tar redan nu emot beställningar på sin version av samma idé som lanseras i maj. Där kan man välja mellan att visa sina egna bilder eller andras konstverk från det digitala galleriet.

Ciléne Andréhn är gallerist och ägare till galleriet Andréhn-Schiptjenko i Stockholm. Det digitala mediet har revolutionerat hennes arbete genom att förenkla hur konst sprids, katalogiseras och säljs. Men hon är än så länge skeptisk till tanken på konst genom digitala ramar.

– Man får akta sig för att kalla något för en fluga förstås och jag ser fram emot att kolla in det när det lanseras. Men min främsta invändning mot projekt som Curater är att det viktiga inte är tekniken utan innehållet, det vill säga konsten. Om inte konsten är bra spelar det ju ingen roll om man får den digitalt eller på papper, säger hon.

Det allra viktigaste att tänka på för konsumenten som är nyfiken på de nya konstprodukterna är alltså enligt Ciléne Andréhn att inte glömma innehållet

i ramen.

– Vare sig det är digital eller traditionell konst så måste man själv välja sin konst. Vad är det som berör just dig, vad är det som ger dig en upplevelse utöver de vanliga? Det kommer alltid att vara olika saker för olika personer och därför kan det aldrig vara någon annan som väljer åt dig. För mig är det lika konstigt som om man skulle abonnera på kläder som någon annan valt.

Det positiva med den digitala utvecklingen är att fler får ta del av konst som annars bara en liten privilegierad skara, som haft råd att resa till världens konstmuseer och gallerier, fått se.

– Absolut, det är lättare nu än någonsin att närma sig konst. Allt finns ”at your fingertips”, alla har vi tillgång till så mycket bra konst tack vare internet. Sedan tror jag fortfarande stenhårt på utställningen som den bästa formen att uppleva konst på. Det är något särskilt att befinna sig i samma fysiska rum som konsten och en bra utställning är mer än summan av verken som ingår i den. På samma sätt som ett album är mer än bara en samling låtar, säger Ciléne Andréhn.

MARIA SAXBO/TT

Electric Objects lanserar sin digitala konstram senare i vår, men den går att förbeställa via sajten redan nu.
Prinstagram och andra företag tar dina instagrambilder och gör affischer, fotoböcker med mera.
Apple watch kan visa en bakgrundsbild på dispalyen.
Med Instacube kan du streama dina bilder från både Instagram och Facebook direkt till ramen.
Victor Press och Johan Holmgren.

Visa dina bilder digitalt

1. Instacube från ”Design to matter” är en digital ram som streamar dina instagram- och facebookfoton i realtid.

2. Apple watch är den första klockan från Apple, och precis som på iphonen kan du ha en bakgrundsbild på displayen.

3. Låt bilderna bli analoga. Prinstagram och andra företag tar dina instagrambilder och trycker upp affischer, fotoböcker, kalendrar och andra printprodukter.

Annons