Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paulinas smarta förvaring

När du snubblat över skohögen i hallen och förlagt räkningarna för femtioelfte gången är det dags att göra något åt saken. Lösningen? God förvaring.

Annons
Paulina Draganja har ordning på grejerna och bloggar under namnet Förvaringsdrottningen.

Vårt behov av förvaring förändras ständigt. Det som fungerade när vi var studenter håller inte när vi får barn och det som var praktiskt när barnen var små rullar inte lika smidigt när de blivit tonåringar.

Paulina Draganja, bloggare under namnet Förvaringsdrottningen, kan det mesta om förvaring men grubblar alltid på nya metoder.

– Det är ett ständigt pågående tankearbete. Vissa lösningar sitter perfekt och håller över tid, andra funkar något år innan det är dags att tänka om. Sedan tillkommer det nya saker som måste få en bestämd plats för att inte ligga och skräpa. Det är lika viktigt att röja och rensa, som det är att optimera sin förvaring.

Paulina Draganja har ett enkelt sätt att lösa problemen på. Utgå från ett irritationsmoment i vardagen, skapa en tillfällig lösning, testa den under en kort period för att se att den verkligen fungerar. Gör den sedan permanent.

– Det kan handla om att soffbordet alltid är belamrat med grejer. Undersök vad det är som hamnar där, det kanske är posten? Okej, posthanteringen behöver en ny lösning.

Testa att ta en kartong, skriv ”post” på den och ställ den i en hylla under en vecka. Hamnar posten där i stället för på bordet? Bra, då kan du köpa en snyggare lösning om du vill. Börja inte med att lägga ut en massa pengar för att lösa förvaring, testa din tanke först.

För Paulina Draganja handlar förvaringsintresset mycket om effektivitet, att minska antalet tidstjuvar och irritationsmoment i vardagen för att frigöra tid som kan läggas på roligare saker. Det viktiga är att utgå från sina egna behov.

– I min sons rum insåg jag att jag ville ha öppen förvaring i en höjd som passade honom. Jag hittade en hylla på Ikea och kände mig så nöjd. Det var först efteråt jag insåg att i princip halva världen har samma typ av hylla i sina barns rum! Det är en lösning som uppenbarligen passar väldigt många, men jag utgick från vad jag själv behövde när jag valde den.

MARIA SOXBO/TT

Förvaring i kökssockeln. ”Det här är en lösning som är svår att ordna i ett befintligt kök, men ska man renovera så är det värt att tänka på de döda ytor som finns. Socklarna är perfekta för låga saker som brickor och pappkassar.”
Säsongskläder i resväskor. ”Vi åker på solsemester på vintern, så att förvara sommarkläderna i resväskan löser två problem i ett. Resväskor tar mycket plats, så det är dumt att inte utnyttja dem för förvaring. Genom att lägga sommarkläderna här är halva packningen inför resan gjord, och det som inte ska med kan ligga framme medan vi är ­bortresta. Kom bara ihåg din smarta lösning – första gången letade vi en halv dag …”
Barnens kläder. ”Jag vill lära min son att hålla ordning, men han kan inte läsa ännu. Genom att sätta bilder på hyllorna lär han sig själv var tröjor och byxor ska ligga på ett pedagogiskt och roligt sätt.”
Under sängen. ”Här finns en jättestor yta! Utöver sängar med inbyggd förvaring är det bästa lådor på hjul som är lätta att komma åt och som har viklock, så att man inte alltid behöver dra ut hela lådan. Här har jag en reselåda med till exempel necessärer och badgrejer, det underlättar även packningen eftersom jag påminns om vad jag måste ta med. Jag har en låda för väskor, en låda för extralakan till gäster och så förvarar jag skrymmande saker som kamerastativ här.”
Förvaring på dörrar. ”Det funkar inte överallt, men på insidan av ­klädkammardörren är det perfekt att ha ­förvaring eftersom det blir så överskådligt. Här har jag skor och städprodukter.”
Smutstvätten. ”För oss är det smart att ha smutstvätten i en garderob i sovrummet, eftersom det är där vi klär av oss. Det som ska tvättas hamnar direkt sorterat i fyra tvättkorgar. När en blir full töms den i en Ikea-kasse från stången ovanför och bärs till tvättstugan.”
Bakom spegeln. ”Här förvarar jag två saker. Min datorväska som jag behöver varje dag. Här hänger jag också upp min plattång. Här svalnar den på sin för­varingsplats utan att barn kan nå den – tre ­problem löstes i ett!”

Så blir förvaringen bättre

Tänk efter innan varje köp. Hur ofta kommer du att använda en juicepress eller en brödrost? Och var ska du förvara den resten av tiden?

Hitta ett hem åt alla dina saker, annars kommer de att ligga överallt och skräpa.

Kommunicera med resten av familjen. Alla måste veta vad som gäller, annars riskerar förvaringen att bli en kvinnofälla. Det är ofta mamman i familjen som vet var allt finns och som ständigt går och plockar.

Märk så mycket som möjligt. Det underlättar för alla i hushållet att veta var man ska lägga sakerna.

Tänk på att det tar tid att ändra rutiner. En ny förvaringslösning behöver inte vara dålig bara för att den inte fungerar klockrent i början. Ge den en chans under ett par veckor innan du överväger att tänka om. TT

Annons