Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populärt med kryddor och äpplen i trädgården

Äpple är det ätbara som svensken helst odlar i trädgården. Men också kryddor går hem i stugorna.

Annons
Lars-Göran Eriksson har kapat de impregnerade stockarna i bitar. I varsitt hörn finns varsin krydda.

Det är poppis att odla ätbara växter hemma. Enligt Jordbruksverket odlade nästan 1,8 miljoner svenska hushåll ätbara växter år 2012.

– Vi ser en stark trend att man vill odla det man äter själv. Man vill ha egna äpplen, tomater och kryddor. Det bara ökar, säger Maria Strandberg, ägare av Lövparkens trädgård.

Årets väder har gjort det svårare för dem som frösår, boxar med färdiga plantor har haft en större chans att växa. I Fagerstabon Lars-Göran Erikssons trädgård finns en liten odlingsplats där potatislandet tidigare låg.

– Nu har vi kryddor. Det är gott till maten och kräver inte så mycket, säger han.

Lars-Göran Eriksson har köpt impregnerade stockar som han kapat till. I varsitt hörn av den stora rektangeln finns nu gräslök, persilja, dragon och timjan planterat. 

Drygt 60 procent av hushållen i småhus, lantbruksfastigheter och fritidshus i Sverige odlar ätbart i olika skala, enligt den rapport som släpptes i höstas. För lägenhetshushållen ligger samma siffra på 23 procent.

Vanligast är först och främst äpple, sedan vinbär, gräslök, persilja och tomat. För den som bor i lägenhet är det allra vanligast att odla tomat, enligt rapporten.

Läs också: Odlingstips för dig som bor i lägenhet.

Annons