Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prioritera rätt i sommaridyllen

Drömmen om sommaridyllen på landet är stark och många fantiserar om ett eget fritidshus. Men när vi sedan står med nyckeln till den egna stugan i handen gäller det att prioritera rätt – både för husfridens och det nya husets skull.

Annons
Anders Carlén, chefredaktör för tidningen Allt om fritidshus.

Oavsett om du redan har ditt smultronställe eller just har skrivit på köpekontraktet för din första sommarstuga, kliar det förmodligen i fingrarna att få ägna semesterveckorna åt att sätta din egen prägel på det. Att tapetsera om, fynda fina möbler på loppisar och fylla fönstren med mårbackapelargoner för att skapa den perfekta sommaridyllen.

Allt det är förstås något man ska unna sig, men i renoveringsivern är det lätt att glömma de lite tråkigare och mer nödvändiga besluten man måste ta som fritidshusägare. Anders Carlén är chefredaktör för tidningen Allt om fritidshus och äger själv en sportstuga från 1950-talet sedan sju år tillbaka.

– Jag kan bara utgå från mig själv, men när vi köpte huset började vi invändigt, det är ju roligare, och gjorde allting klart där. Sedan började taket läcka, säger han.

Hans tips är därför att göra ett par tråkiga saker också vid sidan av de härliga projekten, allt för att slippa otrevliga överraskningar. Taket är viktigast – regnar det in där skadas hela huset.

Att sätta tänderna i sitt första fritidshus leder också ofta till en renoveringsiver som kanske leder till mindre genomtänkta beslut.

– Ta det lugnt första sommaren och bo in dig. Då märker du kanske att nej, det är inte snyggast att ha verandan där den är, men det är där solen ligger på och man har den finaste utsikten, så att flytta den vore dumt, säger Anders Carlén.

En annan viktig fråga att ta hänsyn till är när man kommer att utnyttja sitt fritidshus. Om man bara kommer att vara där sommartid och tidig höst så är tilläggsisolering och en luft-luftvärmepump att överinvestera.

– Då räcker det långt med en varmvattenberedare så att man kan duscha varmt och ett par element som gör det behagligt där på vår och höst.

Då slipper man dessutom fuktproblemen som kan uppstå när man tilläggsisolerar ett hus som varit friskt i 50 år just för att det blåser igenom det. Vill man vara på landet även vintertid är det förmodligen bättre att bygga en välisolerad friggebod på tomten i stället för att täta ett friskt hus för att det ska bli beboeligt vintertid.

Det mesta kan den normalhändige göra själv, enligt Anders Carlén, mycket för att det faktiskt inte behöver bli perfekt och många småmissar så småningom kan ”avskrivas på charmkontot”. Några undantag finns dock.

– Man måste hålla koll på vad man får göra själv ur försäkringssynpunkt. Det är bra att ta in en elektriker för slutkoppling av el och en rörmokare om det är problem med rören, säger Anders.

Men fuktfläckar kan man till exempel lägga upp bilder på i diskussionsforum på nätet för att få råd innan man kallar in proffsen. Papptak är lätta att spåra läckor i och de kan man byta själv, även om det aldrig är fel att ha självinsikt om man inte är så händig. Med ROT-avdragen är det dessutom inte så dyrt att anlita någon om man inte kan eller vill ägna semestern åt att renovera själv.

– Viktigast av allt är dock att familjen är överens om ambitionsnivån, säger Anders Carlén.

Hans tips är att ha ett ”klassråd” hemma på våren. Vad ska göras i stugan i sommar, hur lång tid får det ta och vad får det kosta? För vissa är det semester att dra på sig blåstället och jobba. Men har man barn som vill åka och bada och vänner som kommer på besök är det skönt om huset inte är en arbetsplats alla semesterveckorna.

– För mig är det semester att ha något praktiskt att pyssla med, men då kanske det är bättre att måla om ett köksbord och fyra stolar eller att bygga ett nytt dass som inte påverkar själva huset. Det ska ju finnas tid över att bara vara, och lyssna på sommarpratarna på radion också!

Drömmen om en sommaridyll på landet finns hos många av oss. Men när man skapar sitt paradis gäller det att prioritera rätt.
”För mig är det semester att ha något praktiskt att pyssla med” säger Anders Carlén, chefredaktör för tidningen Allt om fritidshus, som själv äger ett sommarställe från 1950-talet.
Det är lätt att förivra sig och ändra för mycket på det nya sommmarstället. Förändra till exempel inte på trädgården innan du ser hur solen står under sommaren.
Läs på om hur gamla hus reagerar på nya typer av målarfärg innan du skrider till verket och gör något som kanske skadar.
Det gäller att inte renovera sönder sin sommar. Det måste finnas tid för sköna cykelturer och slappande i hängmattan.
Det kan vara en svår balansgång att lyckas bevara ett hus charm samtidigt som det ska vara beboeligt och praktiskt.
Gamla vackra detaljer ger ett sommarställe själ.

Checklista inför sommaren

Gå upp på vinden och kika efter fuktrosor på innertaket.

Kolla att inga takpannor gått sönder under vintern och att alla stuprännor är rensade så att vattnet leds bort.

Kryp in under huset och se efter att det inte finns stora vattenansamlingar som kan leda till fuktproblem. Om du vet att det finns möss i huset kan du också försöka se var de tar sig in. Undvik att stuva in en massa bråte under huset – det ska vara lätt att att krypa in där.

Ta ett varv inomhus och kolla att alla fönsterrutor är hela och att synliga vattenrör ser hela ut.

Väck huset sakta efter vintervilan. Slå på vattnet försiktigt, inte med fullt tryck, och dubbelkolla att det inte börjar sippra ut eller bildas kondens någonstans. Dra inte i gång alla element för fullt, då riskerar du att bränna säkringar. Tänk också på att om du har möss i huset kan de ha gnagt på ledningar – lämna inte huset obevakat i början efter att ha slagit på elen.

Innan du tänder en stor brasa i kaminen, sätt eld på ett tidningspapper så att röken skrämmer ut even­tuella fåglar som flyttat in i skorstenen.

Annons