Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramonas tips för att rusta inför vintern

En trädgård behöver balans för att hålla sig frisk och livskraftig. Trädgårdsentusiasten Ramona Åsblom vägleder i höstfixet.

Annons
Det är flera saker som behöver klippas ner. På äppelträdet tar Ramona de nya grenar som växer inåt och i kors. ”När man klipper så får det inte bli några rockhängare.”

Det finns mycket att se och ta intryck av i Ramona Åsbloms trädgård i Kärrgruvan. För även om det inte funnits en plan så finns det en tanke bakom allt.

– Vi flyttade in för 7-8 år sedan och det var som en tom målarduk. Första året ägnades åt att bara känna in allt och sen har trädgården vuxit fram, säger Ramona Åsblom.

Det är en lång lista över vad som ska göras inför vintern. Så kallade ”fruktmumier”, gammal frukt som torkat ihop, behöver plockas ihop och slängas. Floxen ska klippas och eftersom den är mottaglig för mjöldag ska den slängas.

– Man ska inte slänga det i komposten. De är sjuka och får de stå i komposten så sprider sig smittan igen, säger Ramona.

Eftersom det har varit en kall och blöt sommar kan rosorna drabbas av rosrost. Då är det bara att klippa av de sjuka bladen och bränna dem.

Lökar, såsom tulpaner, ska planteras inför nästa år. Hon gödslar perenner också med konstgödsel som innehåller fosfor och kalium. Kväve ska undvikas.

Många av hennes åtgärder handlar om att hålla trädgården frisk.

– Allting strävar efter balans precis som vi. Blir det obalans någonstans så blir det sjukt, det går igenom allt.

Det gäller att gödsla inför vintern. Dock är det viktigt att inte använda gödsel som innehåller kväve då det gör blommorna växer för mycket och fryser ihjäl.
Annons