Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätta julstämningen

Madelen Tornmalm och Martin Nilsson håller på att skapa egna jultraditioner i sitt helrenoverade 1920-talshus. Där firar familjen favorithögtiden – och de älskar att pyssla och baka inför dopparedagen.

Annons
Fyraåriga Elise bakar pepparkakor för glatta livet.

Inne i huset välkomnas vi av hunden Laban, som ägs av Madelens mamma Annika och hennes sambo. På besök är också Madelens systerbarn Livia, 6 år, och Elise, 4 år.

– Det blir extra juligt när man firar jul med barn och vi umgås väldigt mycket med min syster Sofie och hennes familj. Jag träffade faktiskt Martin via hennes sambo Mattias, de två är vänner sedan tidigare, berättar Madelen.

Efter att först ha bott i lägenhet i Norrköping hittade de sin drömvilla, som byggdes av den kända företagsfamiljen Swartz på 1920-talet. Carl Swartz var finansminister och sedan statsminister i Sverige. Men de har ingen aning om han hade någon anknytning till deras bostad.

– Det är ändå roligt att bo i ett hus med en lång historia. Även om vi helrenoverade inomhus behöll vi skalet och all gammaldags charm i exempelvis fönstren, berättar Martin.

Ihop med en snickare blåste han ut allt interiört under sex veckor sommaren 2013. De bytte all el, lade nya golv, satte upp tapeter, bytte kök och gjorde om badrummet. En vägg togs bort i köket för att dubbla ytan där och taket höjdes med 30 centimeter.

– Ingen hade renoverat sedan 1959 och det var mycket gult och grönt, säger Martin.

– Innan var det så trångt i köket att man knappt kunde vända sig om. Men nu har vi fått det precis som vi vill ha det – med en stor sällskapsdel i både kök och vardagsrum, fyller Madelen i.

Bordet är dukat, granen klädd och i den öppna spisen brinner det för fullt. Bland prydnadstomtar i porslin och annat pynt står också en stor fruktskål – och ett fat med favoriten skumtomtar.

– Vi brukar göra eget julgodis och fudge på skumtomtar är en riktig hit. Annars blir det alltid egna lussekatter och gärna både pepparkakshus och butterkaka, säger Madelen.

Choklad i olika former är också ett måste, liksom must och ett traditionellt julbord.

– Båda tycker bäst om julskinka, men ingen av oss gillar sill. Som tur var har vi samma stil när det gäller inredning och sådant också. Båda är rätt petiga innan vi hittar rätt prylar, avslöjar Madelen.

– Ja, det tog nog ett halvår innan vi hittade och kom överens om kaklet i köket. Just i det fallet tyckte vi olika, men jag gav med mig till slut, skrattar Martin och fortsätter:

– För oss är det viktigt med en mix av gammalt och nytt. Vi köper inte enbart nya möbler och inredningsdetaljer, utan har även en hel del arvegods och fynd från olika loppisar. Båda vill gärna återbruka.

En sak är säker – paret flyttar inte från huset i första taget.

JOAKIM LÖWING/TT

Systerbarnen Livia och Elise har klätt granen tillsammans med Madelen Tornmalm.
Huset är byggt på 1920-talet i sydeuropeisk stil. Madelen Tornmalm och Martin Nilsson föll för det pampiga utseendet med fyra pelare framför dubbeldörrarna.
Entrén har ett klinkergolv av sten, byrån är från en loppis.
Tomtar på loftet? Ja, kanske det. Men de trivs lika bra i köket under fläkten.
Madelen Tornmalm och Martin Nilsson blandar gärna gammalt och nytt när de dukar - porslinet är nyinköpt, medan besticken är antika. Linneservetter och blommor gör det extra fint.
Murstocken är original, men paret behövde putsa och måla den. Brasan går för fullt under vinterhalvåret och gör det extra mysigt kring jul- och nyårshelgen.
Apelsiner med fina band och amaryllis hör julen till.
Madelen Tornmalm trivs i den ombyggda köket.

Skumtomtefudge - Madelens recept

50 g smör

2 dl socker

1 dl grädde

1 liten påse skumtomtar

100 g mjölkchoklad

Gör så här:

1. Rör samman och koka smör, socker och grädde på svag värme i tio minuter.

2. Lägg i allt tomteskum från en liten påse och rör om tills godiset har smält.

3. Blanda i chokladen.

4. Häll i en form med bakplåtspapper och ställ in frysen eller kylen beroende på hur fort du vill att den ska stelna.

Annons