Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roligare fest med vackert bord

Sätt lite extra guldkant på sommarens alla festligheter genom att duka ett riktigt vackert middagsbord.

Annons
I stället för att bara ha en stor blomsterbukett på bordet kan man dela upp den och sätta ut små vaser med ett par blommor i varje. Vaserna är Catharina Lindeberg-Bernhardssons privata.

Sommar innebär ofta fester på löpande band. Studentskivor och midsommar är bara några av anledningarna att fira och ett vackert dukat bord gör festen än mer minnesvärd. Dukningsexperten Catharina Lindeberg-Bernhardsson driver sajten Catarinadukar.se och har många proffstips från sin 20-åriga karriär att dela med sig av för att sätta stämningen.

- Det enklaste sättet att variera dukningen på är att använda olika typer av dukar, servetter och dekorationer. Mitt bästa knep är att köpa tyg på metervara, det är billigt, enkelt och användbart. Nu när det varit mycket metaller i dukningarna kan man köpa billigt fodertyg, till exempel gråglansigt eller guldfärgat.

Den klassiska sommardukningen i vitt och ljusgrönt håller än, den går aldrig ur tiden, men för den som vill duka lite mer trendigt för sommarens fester ska välja fler och dovare färger.

- Sommarkänslan får man av blommorna. Vintertid dukar vi med amaryllis och grankvistar, på sommaren blir det lättare och flärdfullare blommor som vitsippor. Blåbärsris är min egen favoritkvist att duka med eftersom den är grön året om och lätt att plocka i naturen, säger Catharina.

Till skillnad från många andra sammanhang är det "more is more" som gäller när festbordet ska dekoreras. I stället för en enda blomsterbukett på bordet kan man dela upp den och sätta ut tio små vaser med ett par blommor i varje. Då skymmer man inte heller sikten för gästerna.

- Det behöver inte ens vara vaser, små fina snapsglas eller liknande fungerar utmärkt. Håll blommorna i samma färg och form och variera vasernas höjd så blir det en fin balans på bordet. Sedan kan man också passa på att köpa lite extra från grönsaksdisken när man handlar ingredienserna till maten.

Sommartid är det mycket primörer och grönsaker i maten - köp extra mycket sparris eller ärtskidor och dekorera bordet med, tipsar Catharina.

En lyckad dukning blir också en isbrytare och ett samtalsämne runt bordet. Bäst fungerar det om dekorationerna faktiskt blir en aktivitet också.

- Ställ ut färska kryddor i fina krukor längs bordet och lägg små saxar bredvid. Då kan gästerna själva klippa kryddor att strö på maten. Det är både fint och trevligt!

MARIA SOXBO/TT

Dova färger är trendiga att använda sig av när du dukar för sommarfest.
Catharina Lindeberg-Bernhardsson är dukningsexpert och har ordnat en sommarfestdukning att inspireras av. I år är det dova och metalliska färger som gäller.
En kupa av glas fredar maten från flugor samtidigt som den är ett dekorativt inslag på bordet.
En kvist rosmarin fäst i placeringskortet är en vacker detalj.
Dova färger som granitgrått, lavendel, svart och vinrött är trendiga i sommar. Primörer och grönsaker är fina att dekorera bordet med.
Delar av en sommarfestdukning av dukningsexperten Catharina Lindeberg-Bernhardsson.

Fyra aktuella dukningstrender

1. Dova färger – granitgrått, lavendel, svart och vinrött.

2. Metallerna lever kvar. Guld, koppar och silver.

3. Skärbrädor! Antingen mitt på bordet att servera maten på, eller mindre skärbrädor vid varje kuvert för bröd. Både trä, porslin och marmor är helt rätt.

4. Återbruk. Antika tallrikar och glas, tygservetter eller varför inte bordsdekorationer som kan ätas upp? Inget onödigt slöseri med resurser.

Annons