Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du utemöblerna

Några somrar med regn och sol och några vintrar under en presenning kan sätta sina spår.

Annons
Camilla Sjöblom på Roslagsjärn med färg i Norrtälje.

Väder och vind går hårt åt utemöblerna. Ge dem en uppfräschning när du plockar fram dem för säsongen så håller de längre.

Äntligen dags att ta fram trädgårdsmöblerna och fika i vårsolen. Men hur ser de ut egentligen? Några somrar med regn och sol och några vintrar under en presenning kan sätta sina spår. Målade trämöbler flagar, oljade ytor torkar och spricker, och gjutjärnet rostar om du inte underhåller det.

– Oavsett vilken typ av möbler man har behöver man tvätta av dem efter vintern. Ska man måla om möbeln väljer man en målartvätt anpassad för utomhussmuts, säger Camilla Sjöblom som jobbar i butiken Roslagsjärn med färg.

Hur mycket underhåll

en utemöbel kräver beror på hur den är behandlad. En täckmålad trämöbel håller i några säsonger innan den behöver målas om, medan en oljad möbel behöver en inoljning inför varje år – men en inoljning är ju å andra sidan mindre jobb än att måla om.

– Inte bara regn och vind utan även solen torkar ut en oljad yta. Blir det värmebölja och gassande sol kan man ibland behöva olja utemöblerna två gånger samma sommar. Ofta är det bordsskivan och armstöden som tar mest stryk, säger Camilla Sjöblom.

Ett sätt att veta

om det är dags är att kolla vad som händer med vattendropparna när det regnar: Sugs de upp av träet bör det oljas in. Ligger de kvar som pärlor på ytan är träet mättat.

Ofta kommer kunder till butiken och tycker att deras möbler i teak eller mahogny har blivit gråaktiga efter en säsong och de vill ha tillbaka ursprungsnyansen.

– Det yttersta lagret påverkas av uv-strålningen så att träet grånar. Vi brukar rekommendera att man tvättar möbeln och sandpapprar den lite och sedan behandlar med en ädelträolja som är lite rödbrun.

Vissa trämöbler består av furu som är infärgat så att det ska se ut som till exempel teak. De kan tappa kulören när de blir gamla – de har kvar en vacker brun ton på vissa ställen men ingen färg alls på andra.

– Det går att fixa till med bättringsfärg. Man kan ta med en stol till butiken och få hjälp att välja rätt kulör, säger Camilla Sjöblom.

För den som vill ha en snudd på underhållsfri möbel finns många nya plast- och kompositmaterial att välja bland, som liknar trä eller rotting men inte behöver underhållas.

– De behöver bara tvättas av med lite såpa och vatten. Loungemöbler och soffgrupper i rottingliknande material är populära nu. Annars säljer vi mycket klassiska små cafégrupper i aluminium, liknande gjutjärnsmöbler fast de är lättare och rostar inte, säger Camilla Sjöblom.

Så vårdar du dina trädgårdsmöbler

Måla

Tvätta med målartvätt för utomhusbruk, låt torka ordentligt.

Skrapa och borsta bort all färg som sitter löst på en redan målad möbel. Bättra på med grundfärg där det är rent trä.

Måla hela möbeln med fönsterfärg, som skyddar mot yttre påfrestningar. Fönsterfärg är hållbar och tålig och anpassad för utomhusbruk.

En trären möbel stryks med grundfärg och två lager fönsterfärg.

Bästa målarvädret är uppehåll och mellan 10 och 25 grader varmt. Luftfuktighet bör vara högst 16 procent. Undvik starkt solsken, då torkar färgen för snabbt och hinner inte sugas in i träet. Måla heller inte alltför sent på kvällen så att det finns risk för dagg innan färgen har torkat.

Olja

En helt obehandlad möbel får gärna stå en säsong innan du behandlar den.

Slipa bort eventuellt rötangripet trä. Skär bort kåda om det finns på ytan, använd ett vasst rakblad och torka med aceton om det behövs.

Mätta möbeln med impregnerande grundolja som skyddar mot röta – extra viktigt på alla kapade ytor, som längst ut på armstöden. Träfibrerna i ändträet har det största fuktintaget.

Ytor som är svåra att komma åt med pensel kan sprutas med en blomspruta fylld med olja. Stryk ut efteråt med en trasa.

En furumöbel kan oljas med trallolja. Det finns pigmenterade terrassoljor för den som vill ha en laserad effekt. Andra träslag kräver specialoljor – fråga i butiken!

Kom ihåg att träolja innehåller linolja som kan självantända. Blöt trasorna eller elda upp dem när du är klar med dem.

Obehandlade trämöbler kan också lackas eller vaxas.

Linoljefärg

Ett miljövänligt och hållbart alternativ som funkar både på trä och metall. Kom ihåg att måla tunt. Metallmöbler bör först grundas med metallmönja.

Grundmåla: Blanda 35 procent linoljefärg, 15 procent balsamterpentin och 50 procent linolja. Stryk på tunt. Låt torka tre–fyra dygn, eller längre, beroende på väderlek.

Mellanstrykning: Måla med outspädd färg på släta ytor. Späd färgen med 10–20 procent balsamterpentin på grova ytor. Låt torka ett till två dygn.

Slutstrykning: Måla med outspädd färg. Torktid: ett till två dygn.

Gjutjärnsmöbler

Tvätta av möbeln, borsta med stålborste och skrapa bort färg som blivit lös.

Måla med rostskyddsfärg – du behöver inte ta bort all rost utan kan måla ovanpå.

Så håller möblerna bäst

Placering

Placera inte trämöbler direkt på gräsmattan. När fukt från marken tränger upp i möbeln och dunstar, tränger den undan färgen som spricker. Kan fukten inte dunsta blir träet rötskadat.

Luta möblerna så att vattnet lätt rinner av, om de står oskyddade under regn. Torka av dem när det slutat regna.

Underhåll

Trämöbler monterade med skruvar behöver efterdras någon gång per säsong för att behålla sin stabilitet. Särskilt möbler i teak är känsliga för förändringar i luftfuktigheten som ger spänningar i träet.

Se över möblerna varje säsong. Tvätta av dem, håll efter mögel- och algangrepp och underhåll vid behov. Täckmålning håller sämst – lasering, linoljefärgsmålning eller oljning är lättare att underhålla.

Förvaring

Ta in möblerna under vintern om det finns möjlighet. En presenning är inte ett bra alternativ, det stänger in fukten. Utan skydd men under tak är bättre.

Tvätta av möblerna när du ställer undan dem i höst, och se till att de torkar ordentligt.

Klassiska trädgårdsmöbler i gjutjärn och trä behöver lite omvårdnad för att hålla för väder och vind.
Börja med att borsta av allt skräp och löst sittande färg från möblerna.
Trärena möbler kan gärna stå en säsong innan de oljas in för första gången.

Mer läsning

Annons