Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många hyresgäster har bråkat i tvättstugan

Gemensamma tvättstugor är en källa till konflikter. "Det har hänt att folk har slagit någon, men det är inte jättevanligt", säger Håkan Forsman, på Hyresgästföreningen.

Annons
Hyresgästföreningens Håkan Forsman framhåller att det är viktigt att hyresgäster sköter sig och tar hänsyn till andra.  ”I slutändan handlar det om sunt förnuft och respekt. Respekterar man andra och tar hand om sin eget så funkar det här bra”, säger han.

Tidningen Hem och hyra har tillsammans med opinionsinstitutet Skop gjort en nationell undersökning om vad hyresgäster tycker om tvättstugor.

Resultatet visar att var sjätte hyresgäst som använder tvättstugan har hamnat i bråk med grannar där. Orsaken kan vara att folk överskrider sina tvättider eller inte städar efter sig.

– Det är jättevanligt att grannar blir irriterade på varandra över att någon inte har städat ordentligt, säger Håkan Forsman, på Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Han menar att man till exempel bör sopa golvet och torka av maskinen innan man lämnar tvättstugan. Den som har klagomål kan höra av sig till hyresvärden, men värden kan till exempel inte gå och städa efter andra, tillägger Håkan Forsman.

– Hänsyn, sunt förnuft och respekt är det man kommer längst med. Det finns inga lagar som reglerar hur någon ska använda tvättstugan, säger Håkan Forsman.

Ulrika Rosenberg är bostadsförvaltare i Fagersta, på Norra Västmanlands kommunalteknikförbund. Hon berättar att NVK:s tvättstugor brukar få högt betyg och hon känner inte till några tvättstugekonflikter.

– Jag behöver i princip aldrig skriva störningsbrev, säger hon.

Irené Vilén, 71 år,  pensionär, Norberg:– Jag retade mig på att det inte var rent i tvättstugan. Men numera har jag egen tvättmaskin i lägenheten. Det är bättre.
Gunlis Grannas, 80+,  pensionär, Fagersta:– Jag retar mig inte på något för det är rätt bra. Där jag bor bokar man sin tid elektroniskt och då kan ingen ta ens tid. Jag har aldrig hamnat i bråk.
Stig Henriksson, 60 år, politiker, Fagersta: – Ingenting, jag har så bra grannar. Det är utmärkt med tvättstuga, jag gillar det gemensamma.

Så säger hyreslagen

Hyresgästen har vårdplikt av lägenheten man hyr och andra faciliter som man nyttjar som hyresgäst.

Man ska också vidta ordning, sundhet och skick. Det innebär bland annat att man inte ska störa grannarna. Störa kan man exempelvis göra genom att inte ge dem tillträde till tvättstugan när deras tid börjar, berättar Håkan Forsman.

Mer läsning

Annons