Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så maxar du värmen hemma

Fler vill ha det ännu varmare i sina hem. Det finns några knep för att få ut det mesta av sin värme.

Annons
Genomsnittstemperaturen inomhus har gått upp i svenska hem från 20 till 22.

Ett enkelt knep är att flytta på möbler som står framför elementen i hemmet.

– Det är ganska vanligt att man möblerar så att värmen inte kommer ut. Så man ska inte ställa något för elementen och inte ha gardiner som hänger för, säger Mirjam Nykvist, energi- och klimatrådgivare på Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning.

Andra saker värda att tänka på oavsett om en bor i lägenhet eller i villa, är att kontrollera om lister, fönster och liknande bytts ut. Är de äldre än tio år bör de bytas ut.

Annat som kan göras är en injustering av värmen.

– Värmen kanske inte är lika i olika rum och lägenheter. Injustering innebär att man ställer in så att värmen som levereras från värmekällan till elementen är lagom, säger Mirjam Nykvist.

Fler och fler har det också varmare i sina hem. Medeltemperaturen inomhus har stigit från 20 grader till 22 på några få år.

– Vi var nog mer vana med att sätta på oss en kofta när det blev vinter förr, nu vill vi gärna ha samma kläder på oss inomhus hela året, säger Mirjam Nykvist.

För att hålla nere elräkningen rekommenderar hon också att elda om det finns en kamin hemma.

Armi Näri-Bengtsson, 52 år, bibliotekarie, Krylbo:– Jag lägger mattor vid balkongdörren, för det drar där. Jag vill helst att det ska vara över 22 grader i hemmet, jag vill ha det varmt. Men det får helst vara lite svalare på natten.
Peter Versleyen, 55 år, sjukpensionär, Fagersta:– Eldar som tusan. Jag bor i en villa och eldar varje dag. Jag har en luftvärmepump och kompletterar med värmegasol. Där hemma är det omkring 20 grader, det räcker för mig.
Birgitta Seidel, 72 år,  pensionär, Ängelsberg:– Vi eldar i en gammal vedspis och i kakelugn i vår villa. Det är komplement till bergvärmen. Temperaturen ska vara runt 20-22 grader i hela huset, men i sovrummet räcker det med 15 till 18 grader.

Bör vara över 20 grader inomhus

Temperaturen inomhus bör inte vara under 20 grader och inte över 24. Det enligt rekommendationer från Socialstyrelsen.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör det för känsliga människor vara 2 grader högre temperatur.

Men för att se om ens hem uppfylla riktlinjerna, som att det inte ska skilja mer än tre grader i temperatur mellan golvet och en meter ovanför.

Rekommendationen är också att det inte bör vara mer drag än 0,15 m/s.

Mer läsning

Annons