Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket kostar onormalt slitage i din hyresrätt

När du ska flytta kan du bli skyldig att betala för onormalt slitage i hyresrätten. Detta ska du tänka på för att slippa tråkiga kostnader vid utflytt.

Annons
Så här illa blir det sällan, men en olycka kan lätt hända och hyresgästen får betala stora pengar vid utflyttning.

Bostad. Att bo in sig i sin bostad är viktigt för att känna sig hemma. Men det kan också innebära att olyckor händer eller att du omedvetet förändrar något som sedan gör dig återbetalningsskyldig vid utflytt.

Brukar du exempelvis luta dig mot väggen när du läser i sängen? Har duschdraperistången åkt ner? Har det råkat bli sprickor i kaklet eller repor i golvet?

Tord Johansson är fastighetschef på Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, som sköter de kommunala hyresrätterna i Fagersta och Norberg.

– Vi vill ha tillbaka lägenheten i det skick vi hyrde ut den i. Men det händer väldigt sällan här i Fagersta att vi måste kräva ersättning för återställning av en lägenhet, säger han.

För att klara sig från tråkiga kostnader vid utflytt finns ett enkelt tips: Följ reglerna för hur man ska bete sig i lägenheten så slipper du betala.

Till skillnad från vad många tror är det dock tillåtet att borra hål för att sätta upp exempelvis en spegel eller tavla samt göra andra förändringar, tapetsera eller bygga om.

– Så länge man gör det bra, ser det för illa ut och vi inte kan hyra ut den till nästa hyresgäst så blir vi tvungna att ta ut kostnaden för att återställa lägenheten, säger Tord Johansson.

Vanliga problem som leder till kostnader är fettfläckar på sovrumstapeten, inrökta lägenheter, slitna golv, spruckna handfat och lås som måste bytas.

Det kommunala bostadsbolagens organisation, Sabo har tagit fram en lista för ”Nyckeltal för lägenhetsreparationer” för att du som hyresgäst ska få en uppfattning om vad olika ”onormala slitage” kan kosta.

– Den används vid avflyttningsbesiktningar, när man ska värdera vad olika skador i lägenheten kan kosta att åtgärda. Många bostadsföretag använder den, men gör kanske lite egna justeringar utifrån lokala förhållanden, säger Peter Sundqvist, statistikansvarig på Sabo.

Ett annat bra tips för att undvika kostnaderna är att alltid fråga hyresvärden om man är osäker när man vill göra en förändring eller borra hål.

– Den klassiska fettfläcken bakom sängen undviks genom att skaffa en sänggavel. Skaffa även en entrématta, säger Peter Sundqvist.

När du flyttar från din hyresrätt gör NVK alltid en avflyttningsbesiktning. Om du bott där länge kan det bli fråga om en generell renovering av lägenheten vid byte av hyresgäst och då blir inte den tidigare gästen återbetalningsskyldig för slitage.

– Våra hyresgäster bor generellt väldigt länge i lägenheterna så det händer ofta, säger Tord Johansson.

Nyckeltal för lägenhetsreparationer

Städning (ca. 75 kvm) - 4820 kronor.

Tapetsering (sovrum) - 3305 kronor.

Målning sovrumsvägg - 2500 kronor.

Tvättställ - 1841 kronor.

Byte av innedörr - 1623 kronor.

Bänkskiva laminat - 1328 kronor.

Duschdrapperiskena (med drapperi) - 1210.

Byte av fönsterglas - 1053 kronor.

Golvslipning - 240 kronor/kvm.

Byte av kakelplatta - 95 kronor.

Källa: Sabo

Mer läsning

Annons