Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skapar du ett hem

När det kommer till träslag så blir det aldrig bra att blanda.

Annons
Investera i rätt grejer. Inredare Hanna Wessman visar hur man gör moodboards för att hitta rätt material och färger när man inreder sitt hem. Börja varje omgörning med att sälja de saker som inte ska vara kvar. ”Då skapar man en bättre budget och ser lättare vad man faktiskt ska investera i”, säger hon.

Att inreda ett hem från grunden kräver planering – och att våga rensa. Inredaren och bloggaren Hanna Wessman berättar steg för steg hur hon gör när hon skapar en stil.

Att skapa ett välinrett hem är en svår konst. Det är lätt att bli hemmablind och bara fylla på med nya impulsköp. Man tror att man ska uppnå den där härligt charmiga blandningen av gammalt och nytt, som det brukar heta i inredningsmagasinen, men i själva verket blir intrycket mest rörigt. Att ta ett helhetsgrepp om alltsammans är bättre. Men hur gör man för att mejsla fram en ny stil?

Hanna Wessman är inredare och inredningsbloggare och jobbar dagligen med att skapa inredningar från grunden till sina kunder. Det första hon gör är att be dem försöka att skapa en moodboard – det vill säga att välja ut ett antal bilder på rum, miljöer, färger, möbler och stilar de tycker om – antingen fysiskt eller i datorn.

– Då ser jag vad de gillar, men också var problemen kan uppstå. De kanske väljer en bild på ett lantligt kök men också ett supermodernt badrum. Då blir mitt uppdrag att skruva på stilarna så att helheten ändå blir bra – trots blandningen.

Just att krocka stilar är det som en skicklig inredare kan ta till för att lyfta inredningen ett snäpp. Men för gemene man kan det vara svårt att få ett bra slutresultat om man inte riktigt kan knepen. Därför tipsar Hanna Wessman om att välja en stil och hålla sig till den, om man är osäker.

– Hitta en målbild, en känsla du vill ha i ditt nya hem, och välj färger, material och möbler som förstärker den. Är det en lantlig känsla du vill åt får färgskalan gärna vara naturlig, materialen kan kännas lite grova och rustika, som linne till exempel. Detaljer som blandare bör se ut på rätt sätt för att hålla ihop stilen.

Det absolut första man ska göra är att rensa ordentligt bland det man har, enligt Hanna Wessman.

– Börja aldrig med att gå ut och köpa nya saker, utan rensa och sälj först. Annars slutar det med att man köper några nya kuddar fast det egentligen är en ny soffa som behövs.

Om man börjar med att sälja det som inte ska vara kvar skapar man en bättre budget och ser lättare vad man faktiskt ska investera i.

– Har man en knallröd soffa som man älskar, då ska man förstås bygga sin nya inredning kring den, säger Hanna.

Nästa steg,

efter rensning och moodboard, är att välja de tre grundpelarna för stilen. Väggfärg, gardintyg och matta.

– Här handlar det om att hålla tyger mot varandra och mot färgprover, att verkligen se till att de blir bra tillsammans. Om man gör det grundarbetet ordentligt har man kommit en bra bit på väg med sin inredning, säger Hanna Wessman.

Därefter är det dags för de stora möblerna och belysningen att komma på plats. Färgmässigt tycker inte Hanna att det finns några begränsningar, men däremot bör man inte blanda träslag.

– Jag vill inte ens säga att man ska börja med ett visst antal färger som grund, man ska gå på vad man gillar.

Vill man ha ett lugnt och harmoniskt rum så ska dra ned färgerna, välja dova toner och pasteller. Vill man ha ett livligare rum kan man ta i mer, och att matcha sin röda soffa med lila fåtöljer.

– Det kan bli otroligt häftigt. Däremot när det kommer till träslag så blir det aldrig bra att blanda. Om du har möbler i mörkt trä, undvik att köpa saker i björk till samma rum, säger Hanna.

Slutligen är det

dags för detaljerna. De små sakerna som ger rummet personlighet och skapar trivsel. Även här får man tänka ut vilket intryck man vill få av rummet.

– Kanske vill man ha en avskalad stil, där en enda maffig ljusstake får ta för sig? Eller så trivs man när det är lite plottrigt och många små prylar överallt. När det gäller små saker, som kuddar och prydnader, behöver man inte heller tänka så långsiktigt. De kan man förändra, nappa på trender och prova sig fram.

Hanna Wessman själv säger att det inte är en perfekt inredning som gör att hon trivs när hon kommer hem till någon.

– Absolut inte! Jag kan komma in i ett hem med en salig blandning av stilar och trivas toppen – så länge det är rent. I ett rent hem, där det märks att någon bryr sig, trivs jag alltid!

”Hitta en målbild, en känsla du vill ha i ditt nya hem, och välj färger, material och möbler som förstärker den”.
Grått. Rensa bort alla saker som du inte verkligen vill ha. Det är fint att skapa stilleben i samma nyans av de saker som man behåller.

Mer läsning

Annons