Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbeta för att minska inbrotten

Att lämna villan eller lägenheten obebodd på semestern är ofta förknippat med oro. Men det finns knep för att förhindra att inbrottstjuven väljer just din bostad.– Att be grannarna hålla koll är det som är allra mest effektivt, säger Erika Sallander, utredare på Brå, Brottsförebyggande rådet.

Annons
Håkan Franzén, expert Hus- & hemförsäkringar, Trygg-Hansa.

Bilen är packad, ungarna instuvade och fyra veckors turné mellan svärföräldrarnas landställen, vänner på Västkusten och hyrt torp väntar. Men redan när du vrider om nyckel i dörrlåset börjar olusten gnaga: bara det inte blir inbrott under tiden. Att tömma postlådan, lämna leksaker framme och tvätt ute på tork är bra knep att ta till. Men bäst av allt är att få hjälp av sina grannar.

Så kallad Grannsamverkan är en brottsförebyggande metod där boende och polis samarbetar. Den har, enligt en undersökning som Brå tagit fram, visat sig kunna minska brottsligheten i ett område med i genomsnitt 16 till 26 procent.

– Det är både ett bra och trevligt sätt att förhindra brott, säger Erika Sallander.

För det handlar om att lära känna varandra, skapa en gemenskap som i sin tur ger en trygg boendemiljö.

– Genom att hälsa glatt på alla skapar man en trevlig stämning samtidigt som man visar att man sett och lagt märke till den som passerar.

För just uppmärksamhet är något som den med skumma avsikter inte uppskattar. När polisen intervjuat före detta kriminella angav samtliga att de helst undvek att slå till där man känt sig iakttagen.

Erika Sallander tycker också att man ska ta hjälp av grannarna på andra sätt. Kanske kan de parkera sin bil på er uppfart då och då, flytta runt leksaker och trädgårdsmöbler på tomten så att det ger ett intryck av att någon är där eller torka sin tvätt på er torkvinda som omväxling?

Men trots alla finurliga knep är det svårt att skydda sig mot de riktiga inbrottsproffsen. Det finns dock några grundläggande saker som det är klokt att hålla koll på. Bra lås i ytterdörren, som har ett tillhållarlås som gör att det bara går att öppna med nyckel även inifrån, är nummer ett. Men många glömmer altandörren och fönsterna. Det tar tjuven mellan 15 och 20 sekunder att bryta sig in ett hus med vanliga fönsterhakar. Att investera i fönsterlås är en smart åtgärd.

– Med fönsterlås gör man det svårare för tjuven. Se till att alla fönster på markplan har det, säger Håkan Franzén, hus- och hemförsäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Visserligen stoppar det inte tjuven helt – glas går enkelt att krossa – med det försvårar om fönstret inte bara är att öppna.

– Om inte annat blir det bökigare att baxa ut stöldgodset genom en krossad ruta, säger han.

Håkan Franzén tipsar också om att titta på sitt hus och se vilka svaga punkter det har. Har det fönster mot baksidan, som är skymda av buskar och träd?

– Vi gillar ju att plantera, men ibland kan buskage underlätta för tjuven som kan ta sig in utan att synas.

Att försöka gömma sina värdesaker på kluriga ställen är inte något han rekommenderar. Vi är sällan så smarta och originella som vi tror när vi stuvar in moster Bertas guldhalsband bland köttbullarna i frysen eller lägger nya datorn i tvättkorgen.

– Har man riktigt värdefulla släktklenoder som man absolut inte vill bli av med bör man skaffa ett bankfack, säger Håkan Franzén.

Samtidigt tycker han inte att försiktigheten får gå till överdrift – vi måste ju trots allt förvara kära ägodelar i våra hem.

– Man kan trösta sig med att det verkar som om yrkeskriminella också tar semester. Inbrotten sjunker faktiskt lite under sommaren.

I stället har sportlovet seglat upp som den mest utsatta inbrottsperioden, säger han.

Så prata med dina grannar och njut av semestern.

Hjälp grannen. Att lämna sitt hus tomt på semestern innebär en ökad risk för inbrott. Ett tips är att hänga tvätt på grannens torkvinda och lura tjuven att någon är hemma.
Skylt. Grannsamverkan har visat sig mest effektivt för att förhindra inbrott. Hjälp varandra att klippa gräset. Då verkar det som om någon är hemma i huset och tjuven hoppar förhoppningsvis över just ditt hus.
Tillsammans. Grannar kan hjälpas åt att tömma brevlådor och hålla koll på varandras hus.
Annons