Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätt guldkant på nyårsfesten

Att duka personligt till nyårsmiddagen höjer feststämningen. Inspiration till årets höjdpunkt kan du hitta på nätet. Vi har spanat in fem enkla idéer som sätter guldkant på partyt.

Annons
Andrea Lewis Åkerman.

Pyssel och DIY (do it yourself) är växande trender på nätet, samtidigt som dukningsintresset ökar hos många. När världen blir mer orolig reser vi mindre och umgås mer hemma, vilket gör att hemmafesten, parmiddagen och minglet blir allt viktigare för oss.

Tack vare internet finns en uppsjö olika inspirationskällor att ösa pyssel- och dukningsidéer från. På sajter som Instagram och Pinterest kan man se hur andra gör fint. På Pinterest, som har över 100 miljoner användare runt om i världen, kan man samla favoritbilder på olika teman. Det är fritt fram att plocka från andra användare, eller att ladda upp och ”pinna” egna bilder.

Just att pyssla själv är extra populärt bland världens ”pinnare”. Andrea Lewis Åkerman är pr-konsult och har hand om sajten i Sverige:

– Den har nog blivit så uppskattad som inspirationskälla för att där finns någonting för alla. Allt ifrån trädgårdsintresserade som vill få tips om hur man planterar olika växter till inredningsdesigners som tillsammans med sina kunder skapar anslagstavlor med heminredning, för att ringa in den stil de vill ha.

Sajten fungerar som en plats för användare att samla och upptäcka idéer de kan ta med sig och testa i det verkliga livet. Hon berättar att det också finns lärare som samlar material till sina lektioner.

– Man kan hitta inspiration och planera allt från sin julbordsmiddag till den kommande badrumsrenoveringen efter nyår, säger Andrea Lewis Åkerman.

Nyårsfesten är den perfekta tillställningen att låta fantasin flöda och skoja till dukningar och dekorationer. Och eftersom det är en högtid som firas över hela världen, får man mycket att välja på när man söker bilder på nätet. Lägg också märke till vad bilden du gillar ligger i för mappar. Det står längst ned på varje bildruta i flödet du får upp när du söker. Kanske har andra pinnare hittat mer i samma stil?

Vi har hittat fem roliga och enkla pyssel som gör ditt festbord både dekorativt och personligt. Bara att sätta i gång och fira in det nya året med stil.

Gott nytt år!

5 pysseltips:

1. Glittrig pastagirlang

Du behöver:

En fin dukningsdetalj är en glittrig girlang med små flugor på som får ringla över bordet.Fjärilspasta (farfalle)

Sprejlim

Löst glitter (finns i hobbybutiker)

Garn eller snöre i samma färg som glittret

Gör så här:

Sprid ut pastafjärilarna på ett papper eller plastskynke. Spreja några i taget med lim och strö kvickt glitter över så jämnt det går. Fortsätt tills alla är glittriga. Låt torka. Knyt sedan fast dem i snöret på jämna avstånd, och dekorera bordet.

2. Bordsplaceringskort med tomtebloss

Sprid extra feststämning genom att ge varje gäst ett par tomtebloss.

Du behöver:

Tjockt, styvt papper i valfri färg (eller färdiga presentadresslappar)

Vass kniv eller skalpell

Penna i valfri färg

Tomtebloss

Valfri dekoration till exempel stjärnor

Gör så här:

Det är enklast att köpa färdiga adresslappar med ett hål i ena änden. De är lagom i storlek och då behöver du bara skära ett snitt så att tomteblossen kan träs igenom. Gör du placeringskorten från grunden måste du klippa till lagom stora kort (använd tomteblossens skaft att måtta med), skära ett snitt i ena änden och slå ett hål i den andra (hålslagare är perfekt att använda). Texta namnet, klistra fast eventuella dekorationer och trä igenom två tomtebloss per person.

3. Fluga på glasen

Servera en bubblig fördrink i höga glas som också fått festkostym.

Du behöver:

Paketrosetter eller lite styvare papper

Häftkuddar eller dubbelhäftande tejp

Gör så här:

Färdiga paketrosetter klistrar du helt enkelt fast på glaset.

Vill du vika rosetterna själv kan du klippa till en form som påminner om en spetsig åtta, vika spetsarna mot mitten och slå ett litet pappband om midjan på rosetten. Limma ihop och fäst på glaset med häftkudde eller dubbelhäftande tejp.

4. Partypinnar

Små mustascher och masker på pinnar kan funka både som drinkpinnar eller roliga

accessoarer att ta till när gästerna ska förevigas på bild.

Du behöver:

Smala träpinnar, till exempel grillpinnar

Styvt papper, gärna svart

Lim eller tejp

Ett glas med socker

Gör så här:

Klipp ut ett antal mustascher och masker (och gärna annat, kanske en monokel eller en pipa?) i svart papper. Tejpa fast en grillpinne på ena sidan, så att gästerna kan hålla masken framför sig. Ställ alla partypinnarna i ett glas med socker så blir de dessutom en fin dukningsdetalj.

5. Servettfluga

En superenkel men passande servettvikning som ger bordet en elegant känsla.

Du behöver:

Servetter, gärna svarta

Papper eller tyg i en annan färg, gärna glittrigt eller metalliskt eller servettringar

Gör så här:

Vik upp servetten helt och vik den sedan antingen ett par gånger på längden så att du får den höjd på flugan som du vill ha. Vik ändarna bakåt mot mitten, och nyp ihop servetten mitt på så att den får en rosettform. Linda en pappers- eller tygremsa om nypningen. Fäst med en tejpbit på baksidan. Har du smala servettringar som passar kan du trä en sådan mitt på rosetten i stället.

Nyårsfesten får en extra partystämning med egentillverkat pynt till festbordet.

Bra sökord

New years eve party ideas

Table setting

Place cards

DIY

Party decorations

Napkin folding

Mer läsning

Annons