Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa en skön känsla

Ny säsong innebär nya trender för våra hem. Den hetaste av dem alla just nu är attge rummen ny betydelse.

Annons
Stefan Nilsson.

När höstens inredning ska skapas utgår trenderna mer från hur vi lever våra liv och vilka behov vi har. Våra hem förändras. Den gamla uppdelningen av vardagsrum, matrum/kök, arbetsrum och sovrum håller på att suddas ut. I Ikeas senaste ”Life at home”-undersökning, som presenterades för några veckor sedan, framgick till exempel att mer än hälften av oss numera äter våra måltider i andra rum än köket.

– Allrummet blir allt viktigare. Vi äter, lever, jobbar och leker i köket som i sin tur liksom flyter över i vardagsrummet. Vi ifrågasätter om man behöver ett gästrum eller ett arbetsrum, och tv-bänken är en möbel som håller på att försvinna, säger trendexperten Stefan Nilsson.

Inredning har blivit både viktigare och mer komplicerat. Å ena sidan är allt fler intresserade, å andra sidan har vi dåligt miljösamvete och försöker hitta ett sätt att konsumera så lite och medvetet som möjligt.

– Vi köper en ny ljusstake, men vi pratar helst inte om det för det känns lite ”skämsigt”. Vi vill verkligen konsumera saker av bra material, och en av höstens stora frågor handlar just om hur vi ska förhålla oss till konsumtion, säger Stefan Nilsson.

När det kommer till trender så rör sig inredningsvärlden långsammare än vad till exempel modevärlden gör. Många stilriktningar lever kvar sida vid sida med nya inslag. Generellt kan man säga att våra vita väggar börjar ge vika för tapeter och färg, vi målar till oss en lite mörkare, mer ombonad stil. Framför allt är det dova blå och gröna nyanser som är aktuella. Tänk stora ytor – måla hela rum, ta ut svängarna med kakel och glöm inte golvet.

– Det händer faktiskt mer och mer på golvet framöver. Allt från heltäckningsmattor till vinyl och textilliknande golv. Eller att skapa mönster i golvet när man lägger ny parkett. Välj en stor matta, den får gärna täcka nästan hela golvet, säger Stefan Nilsson.

Textil och textur

är också viktigt för höstens inredning. Tapeter med en viss struktur på ytan, textilklädda möbler, kakel och klinker med ojämn yta som upplevs som handgjort kommer starkt. En viss ojämnhet sätter personlig prägel på hemmet, till exempel att inte kakla hela väggen utan snarare forma ett mönster av kakelplattorna.

Enligt Stefan Nilsson kommer vår livsstil att fortsätta att prägla inredningen.

– Vi kommer att snegla på saker som skapar en social stämning, vi vill ha roligt. Vi vill skapa en bistrokänsla, med hög stämning och klirrande glas – en slags motreaktion mot allt vad etikettsregler heter. Sedan finns ju risken att vi inreder våra hem men glömmer bort att faktiskt umgås där, förutom möjligen genom sociala medier …

Han tror också att så kallad ”shared economy” – alltså där man delar prylar med varandra – kommer att slå igenom på något sätt.

– Lånebibliotek för finserviser och glas kommer. Frågan är bara hur och när, säger Stefan Nilsson.

Lek med inredning. Kakel i andra former än de traditionellt fyrkantiga ger större möjlighet att ta ut svängarna. Köket är inredaren Isabelle McAllisters.
Keramik. Keramik har en riktig storhetsperiod just nu. Trendigast är enkel, rustik keramik med handgjord känsla i naturliga färger.
Blågrönt. Att mixa och matcha olika gröna eller blå nyanser är en stark trend i höst. Att blanda olika strukturer på textiler, tapeter och möbler är också populärt.
Höstigt. Vi inreder med dova färger för att skapa en ombonad känsla.
Metallyran fortsätter. Mässing är fortsatt trendigt, men kalla metaller, som silver och krom, blir också stort.
Enkelhet. Hämta inspiration från både när och fjärran genom att blanda skandinavisk enkelhet med asiatisk skirhet.
Päronskål i kopparfärgad metall från Åléns, 249 kronor.
Prydnadskudde i gröna nyanser från Indiska, 299 kronor.
Ljuslykta i metall från Bloomingville, 175 kronor.
Räfflad blomkruka från Bloomingville, 289 kronor.
Annons