Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa en välsmakande balkong eller trädgård

Nu börjar det: odlingssäsongen är här. Trenden går mot att odla ätbart. Det ska vara vackert, nyttigt och gott på samma gång.

Annons
Välsmakande kruka. Maria Strandberg på Lövparkens trädgård ser trenden i egenodling av ätbara saker. Allt från potatis till timjan och bär passar både balkong och trädgård.

Ingen har väl missat att våren slagit till med full kraft? Förutom sol och tinande värme betyder det också odling i trädgård och på balkongen.

Lövparkens trädgård väntar stora leveranser av odlingsbart som går att äta och efterfrågan är stor.

Maria Strandberg på Lövparken visar den godaste hörnan i butiken. Här trängs gröna kryddor med smultronplantor och sättpotatis samt mycket annat som går, eller så småningom kommer gå, att äta.

– I princip alla kryddor, utom basilika, är lättodlade och går att odla så länge det finns sol.

Hon ser en tydlig trend mot att odla i krukor och ätbara saker. Man vill gärna ha kryddorna i närheten av platsen där man äter, vid grillen i trädgården, köksfönstret eller på balkongen.

– Och det är ju så vackert, säger Maria och lyfter fram en stor kruka med rosmarin, citronmeliss och timjan i.

Även smultron och jordgubbar beskriver hon som plättlätt för den odlingssugne nybörjaren.

– Smultron funkar både i trädgården och i kruka på balkongen och det går bra att blanda med blommor.

Vad behövs för att komma i gång med sin odling?

– En kruka, odlingsjord, de växter eller frön man vill odla och lecakulor.

Lecakulorna fungerar som extra dränering eller vattenmagasin när de läggs längst ner i krukan.

I övrigt beror det på vilka växter som odlas gällande hur stor krukan måste vara och vädret bestämmer hur mycket man bör vattna, enligt Maria.

– Överlag gäller: ju större krukor och ju mer jord, ju bättre mår växterna.

Plantor eller frön, vad är bäst?

– Med plantorna går det ju snabbare. Många vill följa när det växer upp, men det tar tid, säger Maria.

Allt som går att odla i trädgården går generellt att odla på balkongen. Maria tipsar om att ta reda på hur mycket sol man har på sin balkong för att ha ett utgångsläge vad som passar.

Rabarber och potatis är också populärt. Även de ”större” godsakerna kan med fördel odlas på balkong. Det enda som stoppar är storleken på balkongen samt den egna kreativiteten. För växter med stora rotsystem, som potatis och tomat, krävs mer jord och större krukor eller lådor.

Varför har det blivit så populärt med hemodling?

– Jag tror man vill ha glädjen av att ha odlat något själv. Det blir godare, nyttigare och man vet att det inte innehåller en massa gifter. Smakupplevelsen blir oftast en helt annan när man tar från sin egen skörd, tror Maria.

Att tjäna pengar är inte längre ett huvudsyfte med att odla själv. Tidigare var syftet att överleva och mätta munnar, medan det nu handlar mer om känsla och glädje.

Grönt, skönt - och gott. Att odla flera olika kryddor i en stor kruka är populärt.
Lecakulor. Om kulorna läggs längst ner i krukan fungerar de som extra dränering eller som ett vattenmagasin.
Större krukor krävs för växter med stora rotsystem.
Frön. Att odla helt från grunden har sin charm. Men det tar tid och många väljer därför att köpa krukor med plantor.

Mer läsning

Annons