Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa ljusmys i vintermörkret

Ett kallt lysrör i köket eller mörka vrår i vardagsrummet gör ingen lycklig. Ändå är det så svårt att få till en mysig belysning därhemma. Här är proffsets alla tips.

Annons
Linda Wiktorsson-Lång.

Blev hemmet kallt och omysigt när du plockade ned julbelysningen? Förmodligen gjorde du något rätt när du hängde upp den. Många små ljuspunkter är nyckeln till ett mysigt hem – särskilt under den mörka årstiden.

– Ett rum blir väldigt platt och ogästvänligt med bara en takarmatur mitt i rummet. Allt man har åstadkommit med inredningen är förgäves utan en bra belysning, säger Linda Wiktorsson-Lång, inredningsjournalist och författare till ”Stora boken om belysning inne och ute”.

Trots att intresset för

inredning har varit stort länge, är ljussättning fortfarande ett eftersatt område, tycker hon.

– Många har ett motstånd för att de tror att det är svårt. Men det är som med inredning – man måste knäcka koden. Och när man förstår hur det funkar blir det enkelt att se hur man ska göra, säger hon.

Det är lätt att tro att det krävs stora åtgärder för att fixa problemet, men det behöver inte vara så avancerat.

– I dag, med de nya lampsorterna, behöver man inte vara lika rädd för att

det ska bli för varmt och ta eld någonstans. Med klämspottar och ljusslingor kan man göra massor på ett enkelt sätt. De är lätta att flytta runt och prova sig fram med.

Den största missen folk gör är att de har för få ljuskällor i ett rum. Mellan fem och tio är en tumregel, även om det förstås varierar med rummets storlek och användningsområden. En annan är att blanda många olika typer.

– Ett rum behöver både en bra allmänbelysning, till exempel en takarmatur, riktad arbetsbelysning – som en läslampa vid fåtöljen – och rent myssken – som smålampor eller ljusslingor. Hellre många svaga ljuskällor än en stark.

Ljuskällorna bör också finnas på flera nivåer i rummet, det ger en varierad och levande känsla. Ofta tänker man mer på hur armaturen ser ut, som inredningsdetalj, än vad den har för funktion och hur ljuset fungerar.

– Till exempel får man tänka på att inte placera ljuset så att man blir bländad. Man ska helst inte se själva lampan, utan bara skenet från den, säger Linda Wiktorsson-Lång.

Att köpa rätt sorts lampa är fortfarande svårt, trots att lågenergilamporna funnits länge. Eftersom de kostar en del, och håller i evigheter, vill man ju helst köpa rätt sort från början.

– Jag gör misstag fortfarande. Men mitt tips är att fråga i affären, de brukar ha bra koll. Berätta vad du ska ha lampan till, och prova kanske innan du köper

den.

Vad du har för färg

på väggar och golv hemma bidrar till hur ljuset återges. Berätta det i affären, och om det ska vara ute eller inne, arbets- eller stämningsbelysning.

Tips för olika rum

Hallen: ”Ofta är det för mörkt i hallen – det blir opraktiskt när man inte

hittar vantarna på morgonen. Dessutom tittar sig många i spegeln och gör sig i ordning innan de går hemifrån – där behövs en bra lampa med dagsljuskänsla.”

Vardagsrummet: ”Här kan man verkligen vara kreativ. Blanda olika typer av belysning och placera på olika nivåer, men tänk också på hur ytorna utnyttjas – var läser man, var leker barnen, var vill man bara ha mys?”

Köket: ”Kräver bra funktionsbelysning. Infällda spottar är jättebra – både under överskåpen och i taket. Dimmer gör det möjligt att växla mellan mysbelysning och arbetsbelysning. Har du ett långt köksbord kan det bli bra med två lampor ovanför bordet.”

Badrummet: ”Det är viktigt med en bra belysning här när man ska städa, men tänk också på belysningen vid spegeln – ljus ovanifrån och på båda sidor av spegeln är det bästa. En ljuskälla med bra färgåtergivning är bra när man sminkar sig – gärna så likt dagsljus som möjligt.”

Sovrummet: ”Se till att det finns små ljuskällor, så du inte behöver tända upp hela rummet om du går upp på natten för att gå på toa. Placera sänglamporna så att ni inte bländar varandra, om ni är två i sängen.”

Ett rum behöver mellan fem och tio ljuspunkter för att kännas behagligt – beroende på rummets storlek och användningsområden. ”Det är svårt att få för många ljuspunkter”, säger inredningsjournalisten Linda Wiktorsson-Lång.
Kreativt användande av julgransbelysning skapar mys i sängen. Ofta tänker vi helt rätt angående belysningen när vi julpyntar, och det blir kalt och trist i januari.
Bra belysning i hallen är viktigt för att hitta klädena, och för att kunna spegla sig ordentligt innan man lämnar hemmet.
Är ni två i sängen, tänk på att sätta sänglamporna så att ni inte bländar varandra.

Belysningstyper

Allmänbelysning. Naturligt dagsljus på dagen, lampor kvällstid. Består traditionellt av en centralt placerad taklampa, men kan också vara golvlampor eller riktbara spottar.

Funktionsbelysning eller arbetsbelysning. Vid skrivbordet, diskbänken och läsfåtöljen.

Accentbelysning. Lyser upp ett föremål du vill framhäva, eller används för att skapa ett skuggspel och effekter.

Stämningsbelysning. Små ljusslingor, dekorativa lampor, ljuslyktor, levande ljus. Skapar mys.

Annons