Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjda med tråd

Lär dig luffarnas gamla tekniker och smycka ditt hem och dig själv.

Annons
Ljuskrona. Liknande ljuskronor hänger i Stigs kunders badrum, lusthus och kök.

En korg till äggen, en krok till hallen, en praktisk visp eller en magnifik ljuskrona – med trådslöjd kan du tillverka det mesta – enbart av metalltråd. Lär dig luffarnas gamla tekniker och smycka ditt hem och dig själv.

Ser man sig omkring hemma hos Stig och Berit Svensson förstår man snabbt att det bor en luffarslöjdare här. En ampel i fönstret, en hatthållare i hallen, en krok på väggen, en ljusstake på bordet, i köket en korg med lök.

Många av de luffarslöjdade föremålen är traditionella modeller av fiffiga hushållsföremål. Det är Stig som slöjdar – och när de behöver en ny hushållspappershållare tillverkar han en, helt enkelt.

– Jag sitter i klädkammaren och slöjdar, innan jag fick problem med ögonen kunde jag sitta hela dagarna, säger han.

Andra föremål som

har kommit till efter behov är hatthållarna till Berits hemsydda hattar och sybaronen med nåldyna högst upp och plats för trådrullar i botten.

Luffarslöjdsteknik uppfanns av luffarna som drog längs landsvägarna under 1900-talets början och letade påhugg för att kunna försörja sig. Med fantasi och fiffighet skapades praktiska hushållsföremål som vispar, korgar, fat och äggkoppar.

Metalltråd var ett billigt material och hantverket krävde inte några dyra redskap. Några olika sorters tänger och metalltråd, det är egentligen allt som behövs. Och starka nypor – men inte för starka!

– Jag tar gärna i för mycket för jag har starka händer. Till exempel har jag svårt att göra äggkoppar. De blir ofta för små för att jag drar åt för hårt, säger Stig.

En del luffarslöjdade föremål låter inte avslöja sin funktion bara genom att man tittar på dem. Berit visar en liten krumelur, ett krokliknande föremål som man lägger över kastrullkanten för att lägga locket på glänt.

– Och vänder man på den kan man hälla av vattnet ur kastrullen utan att tappa ut innehållet, säger Berit.

Här finns också den traditionella äggkokarkorgen, som man lägger äggen i och sänker ned i kastrullen.

– Hushållen ute på landet hade ofta bara en kastrull, då var den här extra praktisk, säger Stig.

På somrarna reser Stig och Berit ofta till hantverks- och hemslöjdsmarknader och säljer Stigs luffarslöjd. Potatisstickan är en storsäljare.

Ofta finns en personlig historia bakom köpen – som till exempel det magnifika flervåningsfatet. Det köptes av en chefredaktör som present till frun, som hade suktat efter det länge. Ofta berättar kunderna var i hemmen föremålen hamnar. Berit visar en ljuskrona.

– Sådana här har vi sålt till folk som ska ha dem i köket, badrummet eller i lusthuset, berättar hon.

Stigs luffarslöjdsintresse väcktes av dottern, som är utbildad hemslöjdskonsulent. Hon hade provat och tänkte att det skulle passa Stig.

– Hon kom med en bok och lite material – och en bild av en ljuskrona hon gärna ville ha, berättar Stig, som gick en kurs, sedan var han fast.

En kurs är att rekommendera för den som vill bli duktig, tipsar Stig.

Trådslöjdaren Stig Svensson.
Hantverk. Luffarslöjd är ett gammalt hantverk. Här är några av Stig Svenssons slöjdade föremål – en äggkorg i form av en höna, en ägg­hållare och så den nyslöjdade lilla korgen.

Mer läsning

Annons