Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonjas hemmagjorda sylt och saft alltid välkommet hos grannarna

Vinbär, hallon, jordgubbar och rabarber. Sonja Näktergal i Ängelsberg älskar att sylta och safta – och att ta hand om tillgångarna i naturens skafferi.

Annons
Sonja Näktergal i Ängelsberg gör uppskattningsvis 50 flaskor saft och lika många syltburkar varje år. Mycket av det ger hon bort till grannar, och det händer att hon får ”beställningar” från människor hon känner. ”För det mesta ger jag bort det och tar inte betalt. Men det är ändå roligt för jag får något att göra”, säger Sonja Näktergal.

Egen sylt och saft har alltid varit en självklarhet för Sonja Näktergal, som fick lära sig konsten från sin mamma.

– Vi gjorde det för att ha till årsförbrukningen hemma. Nu gör man det säkert oftast för att det är roligt.

Sonja Näktergal är glad att ha fått lära sig att sylta och safta och att ta till vara det som finns att plocka.

– Det finns så mycket bär i skogen och det är bättre med hemgjort än det man köper som har en massa kemikalier, säger hon.

Sonja Näktergal gör sylt av vinbär, hallon, jordgubbar och rabarber, men när det ska bli saft använder hon mest vinbär. Att sylta och safta har många positiva sidor, tycker hon.

– Man skapar något med sina egna händer och man har ju glädje av det när man konsumerar det. Och så kan man ge bort det i present, det är uppskattat.

Principen är densamma oavsett vilka sorts bär man använder, även om mängden vatten och socker varierar. Och för den som känner sig osäker så finns det recept att följa, betonar Sonja Näktergal.

– Men det kan vara tidskrävande att rensa en massa bär. Fast när det gäller blåbär och lingon är det bra om de är handplockade. Då blir det mindre skräp.

Gör saft av svarta vinbär

Häll i rensade bär i en gryta. Ta 2,25 liter vatten till tre kilo bär. Koka tills bären går sönder.

Sila upp i silduk och häll tillbaka saften i en rengjord gryta. 6 dl socker till varje liter avrunnen saft.

Koka i 5-10 minuter. Om bären kokas för länge blir det gelé.

Ha gärna i lite natriumbensoat för konserveringen.

Mer läsning

Annons