Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk på tiden när du renoverar

Funkisradhus, sekelskifteslägenhet eller villa byggd på 1930-talet. Ger du ditt hem en inramning från rätt tidsperiod blir bostaden mer själfull och harmonisk. Material och planlösningar avgörs av när huset byggdes.

Annons
Gamla fönsterbeslag kan man ofta köpa nytillverkade och komplettera med så att man får samma stil i hela hemmet.

Ibland är få originaldetaljer bevarade på grund av tidigare ägares renoveringar, andra gånger finns mycket kvar men i slitet skick. Det går dock alltid att locka fram den ursprungliga charmen igen. Josefin Kvist är utbildad snickare och van byggnadsvårdare.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad, ända sedan jag var liten. Mina föräldrar älskar att dra historien om hur jag önskade mig ”Stora husboken” i femårspresent. Jag har fixat med gamla hus ända sedan jag köpte mitt första som 17-åring.

Josefin Kvists råd till den som är sugen på att ta fram originalstilen i sitt hem är att läsa på.

– Utgå från att använda originalmaterial och inte moderna ersättare, de ger aldrig samma känsla. Leta inspirationsbilder från rätt decennium på nätet.

Leta upp husets historia. Ofta kan man få originalritningar från stadsbyggnadskontoret eller bostadsrättsföreningen. Leta spår, ibland kan man se skarvar efter gamla väggar i golvet, till exempel.

Ofta har den äldre planlösningen offrats för vårt moderna sätt att leva. Vi vill ha öppna planlösningar och stora kök, och behovet av pigkammare har försvunnit. Att ändra en äldre planlösning behöver inte vara fel, men det måste göras med eftertanke så att inte känslan försvinner.

– Det finns nästan alltid linjer att följa. Om man ska ta upp en ny dörr ska den linjera med dörren mittemot och ha samma mått. Ligger rummen i fil ska alla dörrarna vara centrerade. Målet är att få ändringarna att se ut som om de alltid har funnits där, säger Josefin Kvist.

Nästa steg är att plocka bort det som inte ska vara kvar – klickgolv, plast, fabrikslackerade lister. Och sedan att välja rätt metoder för renoveringen.

– Det gäller att lära sig hur ytbehandlingar och äldre metoder fungerar. Blir det inte bra är det inte värre än att man får göra om det. Jag har själv fått slipa om golv ett par gånger.

Läs på och var ödmjuk inför att det handlar om ett hantverk som man inte automatiskt kan. Och anlitar man proffs ska man se till att välja hantverkare som kan de gamla arbetsmetoderna.

Måste man då följa just den epok som huset byggdes under? Ja, menar Josefin Kvist, något annat blir svårt:

– Ett funkishem har dimensioner som är typiska för funkis. Att byta ut listerna mot sekelskifteslister för att man älskar den stilen kommer inte att förvandla lägenheten till en sekelskifteslägenhet – det kommer bara att se konstigt ut eftersom proportionerna inte stämmer.

Man kan i stället bevara rätt stil utan att överdriva den och sedan låta den lösa inredningen stå för den personliga smaken.

För att göra större förändringar är det bra att vara händig. Men de flesta klarar av de smärre – slipa och olja golv, måla om – om man läser på, väljer rätt material och är noggrann. Bra naturmaterial kostar ofta lite mer än moderna, konstgjorda ersättare, men de håller å andra sidan längre och åldras vackert. Är renoveringsbudgeten liten bör man ändå inte falla i fällan att välja billiga material, vänta hellre något år och spara ihop till rätt saker. Gör en långsiktig plan och bekosta ett mindre projekt åt gången. Allt är inte heller dyrt – linoljefärg är till exempel väldigt drygt och därför relativt billigt.

– Linoljefärg är också en dröm att arbeta med när man har lärt sig hur tunt man ska stryka ut den. Sedan jag började måla med ekologisk färg för sju år sedan kan jag inte tänka mig något annat. Dessutom är det definitivt mer hälsosamt att leva i en miljö som är renoverad på traditionellt sätt, som inte är ”inplastad”. De gamla giftiga pigment som fanns i färgerna förr har plockats bort, nu är de naturliga och ofta helt miljövänliga, säger Josefin Kvist.

MARIA SOXBO/TT

Byggnadsvårdaren Josefin Kvist renoverar tidsenligt. Ett tips är att återanvända gamla dörrar. Den här hittade Josefin på vinden och nu ska den bli skafferidörr.
Stilmarkörer. Att leta upp handtag och dörrlås från rätt tidsepok är viktigt när man renoverar.
Inbyggda skjutdörrar är en klassisk rumsavdelare i gamla hus och lägenheter. De måste dock oftast byggas in när man bygger väggen. För byggnadsvårdaren Josefin Kvist är det självklart att bevara gamla detaljer.
Tapet med mönster av Stig Lindberg. Boråstapeters kollektionen Wallpaper by Scandinavian Designers har mönster från 1950-talet.
Utanpåliggande eluttag är bland de tidigaste eluttagen och nytillverkas nu i tidstypisk design i bakelit.
Specialbutiker säljer handtag och dörrtrycken som passar olika epoker. Detta i sekelskiftesstil är från Byggfabriken.
Milda nyanser inspirerade av gamla tiders kulörer är färgerna i Byggfabrikens serie Auro. Det är miljövänliga naturhartsfärger.
Gammal stuckatur för lampfästen är klassiskt i gamla hus. Josefin har renoverat sina i gammal stil med nya lamp­hållare, nydragen el och sedan målat ny takfärg.

Stilkoll: Tre saker som kännetecknar ...

… sekelskiftet:

1. Mörka, dova färger.

2. ”Tunga” ornament och mycket profileringar.

3. Mässing.

… 1910-talet:

1. Ljuset börjar släppas in och känslan blir lättare.

2. Ådringsmålning som efterliknar ljusare

träslag.

3. Blåmönstrat kakel.

… 1920-talet:

1. Lätta och naturalistiska ornament.

2. Enfärgade ytor.

3. Graciösa profileringar.

… 1930-talet:

1. Funktionalism med geometriska former och släta ytor.

2. Förnicklat i stället för mässing.

3. Bakelit i byggnads-detaljer.

… 1940-talet:

1. Perspektivfönster (kom redan på 1930-talet).

2. Välplanerat och ”folkhemshemtrevligt” med nedtonade färger.

3. Enfärgade linoleumgolv.

… 1950-talet:

1. Teakluckor i köket.

2. Gulblommiga eller figurativa tapeter.

3. Amerikainspirerat.

… 1960-talet:

1. Sjögrästapet eller beige-/gråmönstrade tapeter.

2. Heltäckningsmattor (syntetiska).

3. Lite mer otraditionella bygg- och inredningsdetaljer som kakel och klinker i nya färgkombinationer och former. TT

Annons