Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Inred fint i hemmet för både katten och dig

Katten är det vilda djuret som bjudit in sig i våra hem. För att tillgodose kissens naturliga behov i bostaden finns en rad tips för att det ska bli så bra som möjligt för alla.

Annons

Katten är vårt vanligaste husdjur. Med runt 1,3 miljoner kissar runt om i landet finns det många som delar sitt hem med den självständige spinnaren.

Det är viktigt både för dig som kattägare och inte minst för kissen, att hemmet är anpassat så att alla trivs.

Susanne Hellman Holmström är kattbeteenderådgivare, med lång erfarenhet av djurets egenheter.

– Klösträd är nummer ett. Gärna ett stort och stabilt som får stå vid ett fönster så att katten kan titta ut. Och snåla inte när du köper – det är en investering som kan spara din soffa, säger hon.

Att inreda för katten handlar om att tillgodose dess behov.

– En annan viktig sak är ju kattlådan. Det får absolut inte lukta kattkiss, tycker varken katten eller vi, så en bra sand är viktigt. Det dummaste är egentligen, som de flesta gör, att placera den på toaletten då den bästa sanden löses upp i fuktig miljö.

I en hörna, med utsikt över sitt revir är bästa stället för kattlådan, enligt Susanne Hellman Holmström.

Själv har hon en stor plastblomkruka som kattlåda i vardagsrummet. Kreativiteten är den enda begränsningen.

Stina Westblom flyttade till Broarna utanför Norberg förra sommaren med ambitionen att starta ett kattpensionat i sitt hus. Till en början har hon hinrett ett speciellt kattrum som framtida gäster kommer att få njuta av.

– Katter tycker om att ligga högt för att känna trygghet och vill ha utsikt, säger hon och visar en inbyggd våningssäng i miniatyr med kuddar och draperi längst in i den lilla vrån intill ett av husets sovrum.

Hennes egna katt, Rocky, är visserligen mest ute, men passar på att vila en stund på den blommiga kudden.

I Kattrummet finns även kattmyntedoftande klöspelare samt mat- och vattenskål på en hylla.

– Jag har utgått från min egen katt när jag inrett och han gillar att ha lugn och ro när han äter, det får han på hög höjd, där inte hunden kan störa.

– Ett tips är att dränka in de ställen de ska klösa på med kattmynta, säger Stina Westblom.

Där kissen inte bör vässa klorna är det bra att spruta på något som gör det oattraktivt, sprayer gjorda av oljor och örter finns att tillgå.

Rent estetiskt sett går det dock bra att utgå helt ifrån sig själv, tycker Stina Westblom.

– Jag väljer det jag tycker är snyggt och piffigt, katten bryr sig ju inte om hur det ser ut, mer hur det känns, säger hon.

Planen är att även inreda ett uthus på tomten till kattgäster. Det blir utgårdar och aktiveringslösningar i samma piffiga stil som inomhus.

Mer läsning