Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik pelargon har gett Karin ny passion

Intresset för pelargonarten zonartica har fullkomligt exploderat, berättar Karin Wester, som hittat en ny inriktning för sitt företag Pelargongaraget.

Annons
Karin Wester har runt 70 sorters zonarticapelargoner, som mer och mer blir Pelargongaragets fokus. ”Zonartican är unik, genom hur den har korsats. Inga andra pelargoner ser ut som de. Det beror på att de har vildpelargonen Pelargonium articulatum som anfader

Mycket har hänt sedan Karin Wester, som bor i närheten av Hedkärra utanför Fagersta, startade Pelargongaraget 2011.

– Då ville jag dela min hobby med folk i närområdet. Nu är det inte många pelargonentusiaster som inte vet vem jag är, säger hon.

Zonartican är en korsning mellan en storblommande vanlig pelargon och en vildpelargon. Den är inte ny men har plötsligt blivit eftertraktad, berättar Karin Wester.

– Intresset har fullkomligt exploderat. Folk är som tokiga. Helt galna.

Pelargongaragets verksamhet utgår från bostaden, där Karin Wester har både växthus och en byggnad helt tillägnad zonartican.

– Den är så vacker! Och det är inte bara att sätta den i en kruka och tro att den sköter sig själv. Det gillar jag. Man måste förstå sig på den, det är det som är utmaningen, säger hon och fortsätter:

– Jag gör korsningar och tar fram nya sorter av zonartica, som jag har över 70 sorter av. 

Karin Wester säljer pelargoner och jord, ger goda råd och håller kurser och träffar om zonartican, vars popularitet även märks på priserna.

– En vanlig blommande, stor pelargon säljer jag för 80-90 kronor, men en stickling av zonartican kan folk betala 175-350 kronor för.

Se också:  TV: Expertens tips för pelargoner 

Karin Wester har ett 50-tal korsningar från 2014 och 2015 som ännu inte blommat. Ett tecken på den starka zonartica-trenden är att mellan 30 och 40 personer står i kö för att köpa sådana sticklingar av henne. En stickling är en ny, liten planta.
”Det är inte bara att sätta den i en kruka och tro att den sköter sig själv”, säger Karin Wester om zonarticapelargonen.
Publikationer i Pelargonbulletinen har gjort Karin Westers företag Pelargongaraget känt bland entusiaster runtom i landet.

Mer läsning

Annons