Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utekök för alla plånböcker

Ta vara på gamla avlagda prylar, använd din fantasi – och var beredd på att kompromissa en aning. Inredaren Henrick Eriksson visar att det går att förverkliga drömmen om ett utekök utan en maffig budget.

Annons
Med fantasi och lite kompromissande fick Henrick Eriksson ett utekök för ett par hundralappar.

När inredaren Henrick Eriksson började fundera på att addera ett utekök till sitt året runt-torp på Orust väcktes tävlingslusten.

– Uteköken man ser i tidningar kostar ju ofta 15 000–20 000 kronor och det kan jag tycka är lite saftigt för en säsongsprodukt som bara används ett par månader om året, säger han.

– Mina bloggläsare brukar dessutom ofta klaga på att allt är så dyrt, så jag ville visa att det går att förverkliga projekt utan en jättebudget.

Han började inventera sina gömmor. Där hittade han några reglar, en gammal pallkrage, en skohylla, en rostfri bordsskiva och en avlagd vask som hamnat bakom huset vid en tidigare renovering. Det fick ligga till grund för det nya köket.

– Man får kompromissa lite när man bygger av skrot. Hade jag velat lägga ner mer pengar hade jag nog valt ett bättre bakstycke och en snyggare kran i köket. Men det ska ju stå utomhus och då kan jag tycka att sådant inte spelar så stor roll.

– Däremot hade jag inte gångjärn och lås, så jag fick lägga 150–200 kronor på att köpa det. Men dyrare än så blev det faktiskt inte.

Henrick Eriksson hade en tydlig bild av hur hans kök skulle fungera. Trots att han är inredare till yrket fokuserade han helt och fullt på funktion och brydde sig mindre om utseendet.

Han ville ha plats för avlastning, arbetsytor och rinnande vatten, som drogs från källaren via en slang avsedd för dricksvatten.

Avloppet är det enklast möjliga och går rakt ner i en grusgrop under terrassen. Däremot behövdes inte el.

– Jag hade ändå mest tänkt grilla. Potatisen kan lika väl stå och puttra inne i köket.

– Men nu, efter ett par år, har jag insett att jag ändå vill ha ett eluttag. För att kunna ha en enkel spisplatta och använda elvisp och blender, till exempel. Det blir nästa projekt.

När Henrick byggde sitt utekök gick han på en mina, och det gällde färgen. Han tog de färgburkar han hade hemma, men insåg snabbt att det krävs tåligare grejer för utekök som står under bar himmel på västkusten.

– Men jag hade tur. Grannen hade lite fasadfärg över som jag fick använda, så det blev inte dyrare ändå.

Även utekök påverkas av trender. Henrick har sett hur utvecklingen har gått från enklare, öppna trästommar med förhängen i tyg till mer avancerade varianter i gjuten betong.

– Uteköken har gjort samma resa som våra vanliga kök och blir mer flashiga för varje år som går. Vi vill visa att vi kan laga mat, och få till den där industrikökskänslan så att det ser proffsigt ut. Även om vi fortfarande lagar halvfabrikat, säger han och skrattar.

MARIA SOXBO/TT

Inredaren Henrick Eriksson inventerade sina gömmor och lyckades skrapa ihop det som behövdes för att bygga ett utekök i sin trädgård på Orust i Bohuslän.
Ett utomhuskök behöver inte kosta en förmögenhet.
Henrick Eriksson har byggt ett utekök i sin trädgård på Orust.
Odla gärna färska kryddor och grönsaker i närheten av uteköket, förslagsvis i krukor på köksbänken.
Ett tips är att köpa dekorativa och hållbara köksredskap, som tål att stå ute i väder och vind.
Ta med dig skärbrädan ut i sommar. Med ett utekök slipper du laga maten inomhus och kan njuta av sommarvärmen medan du förbereder måltiderna.

Tre tips för uteköket

1. Funktionellt och praktiskt. Tänk först och främst funktion. Hur vill du använda köket och vad behöver du i så fall? Bygg så att det passar dina behov. Tänk också praktiskt – köket bör stå under köksfönstret eller nära altandörren, så att du enkelt kan springa in och hämta det glömda saltet. Har du uteköket på andra sidan huset är risken stor att du inte orkar använda det.

2. Väj material med omsorg. Tänk igenom materialvalen så att ditt kök tål utemiljön och klarar av att stå ute året om. Med fasadfärg och båtlack går det utmärkt att bygga kök av skohyllor avsedda för inomhusbruk – mitt kök har stått under bar himmel i tre år utan problem.

3. Använd även på vintern. Försök använda köket året om. Mitt står mot en sydlig vägg, och jag använder bänkskivan för att driva upp plantor på våren. Under höst och vinter använder jag det för att dekorera efter säsong, med julrosor, snödroppar och fat med röda äpplen. Trädgården blir fin, även om det just då mest är för fåglarna.

Mer läsning

Annons