Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

16-åriga Elsa fick eget rum med attefallshus i trädgården: "Blir mer självständig"

Annons
Tomas och Linda Kjellqvist har byggt ett attefallshus på sin tomt. Det har gett dottern Elsa, 16 år, ett eget krypin.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Gästhus, garage eller tonårslya. Attefallshuset skapar möjligheter för den som behöver mer yta. För familjen Kjellqvist blev det lösningen när villan med två tonåringar blev för trång. I dag har dottern Elsa sitt eget krypin i en gäststuga på tomten.

Här kan Elsa njuta av solstrålarna på en egen uteplats.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Det är en spirande vårvinterdag och solens strålar tittar försiktigt fram på den klarblå aprilhimlen. På trappan till den vita stugan i södra Stockholm hälsar en kruka med nyplanterade penséer besökare välkomna och på trätrallen utanför huset står en inbjudande liten sittgrupp. Här, i ett 25 kvadratmeter stort hus med vit träpanel, högt i tak och många fönster för maximalt ljusinsläpp, har 16-åriga Elsa Kjellqvist sitt eget krypin. För drygt ett år sedan flyttade hon "hemifrån" till den nybyggda gäststugan på familjens tomt, visserligen bara ett stenkast från sitt gamla rum och övriga familjen, men ändå med så oändligt mycket mer frihet.

Attefallshuset är fullt utrustat med både kokmöjligheter och badrum.Foto: Jonas Ekströmer / TT

- Det bästa är att man får vara ifred från de andra i familjen, man blir mer självständig. När jag bara hade mitt rum i huset kunde jag inte vara för mig själv på samma sätt, säger Elsa och får medhåll av mamma Linda, som leende tillägger:

- Och vi tycker att det är skönt att slippa skäll för att vi råkat väcka Elsa för tidigt på helgen.

Tanken på att skaffa en gäststuga dök upp för ett par år sedan. Då hade lillebror Hannes, i dag 13 år, börjat klaga på att hans rum var för litet.

- Vårt hus är ett egnahemshus, byggt på 1950-talet. Hannes gamla rum, som kallas för "barnkammare" på ritningarna, är bara knappt fem kvadratmeter. Så det var verkligen dags att fundera på vad vi skulle göra för att båda barnen skulle få lika mycket plats, berättar pappa Tomas.

Familjen begrundade olika alternativ. Att bygga ut huset i vinkel, bygga på en våning eller gräva ur källaren och få boyta där. Men ingenting kändes helt hundra – antingen blev det för krångligt eller för dyrt. Så en dag var familjen på en bomässa och fick syn på ett attefallshus.

- Då började tanken på att bygga en gäststuga ta form. Sedan gick allt ganska snabbt. Vi åkte till en utställning norr om stan och hittade den här stugan som vi föll för direkt. Den passade in på tomten och hade allt vi behövde.

I gäststugans planlösning ingår ett loft som i detta fall tjänstgör som sovplats.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Familjen la en beställning på huset och påbörjade den pappersexercis som krävdes för att få stugan på plats. Attefallshusen är bygglovsbefriade, men man måste lämna in en anmälan med tomtkarta, bygg- och VA-ritningar till kommunen. Bygget får inte börja förrän kommunen har lämnat startbesked.

- I vårt fall fick vi även be grannen om skriftligt medgivande eftersom huset hamnade närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Men det var inga problem, säger Tomas.

- När det sedan var dags att få huset på plats kom det i ett enda stycke på ett lastbilsflak och lyftes över på tomten med en kran. Det var en mäktig syn.

Stugan används nu dels som tonårslya, dels som gästhus när familjen får besök av långväga släktingar och vänner. Den är byggd som en liten tvårummare med sovloft. Här finns alla faciliteter, som dusch, toalett, kök med diskbänk, gott om köksskåp och två spisplattor.

- Men jag lagar inte så mycket mat här inne utan brukar oftast gå in till de andra i familjen och äta med dem, avslöjar Elsa.

Det stora allrummet är möblerat med en hörnbäddsoffa där två personer kan sova, ett litet soffbord och en neddragbar filmduk där Elsa och kompisarna kan titta på film med en projektor.

- Hannes har också haft kompisar över några gånger och tittat på film, spelat spel och sovit över här. Men det är på nåder förstås eftersom Elsa då får lämna stugan för en natt, berättar Linda med ett leende.

Karin Cedronius/TT

Gäststugan är 25 kvadratmeter stor, har högt i tak och vit träpanel.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Attefallshuset…

► får vara max 25 kvadratmeter med en nockhöjd på max 4 meter.

► kräver inget bygglov, däremot en anmälan.

► är en komplementbyggnad till bostadshus med en eller två bostäder.

► får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannens godkännande.

► måste placeras minst 4,5 meter från gräns mot allmän plats eller samfälld väg.

Källa: Boverket

Elsa får wifi via en förstärkare från bostadshusets trådlösa nätverk.Foto: Jonas Ekströmer / TT
Pappa Tomas Kjellqvist tyckte att det var en mäktig syn att se huset komma på plats på tomten.Foto: Jonas Ekströmer / TT

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!