Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 tips för ett maxat balkongliv

Annons

Den kan fungera som ett extra rum – eller bli ett rörigt "förråd" utan charm. Att utnyttja balkongen på bästa sätt kan vara en utmaning. Inredningskonsulten Johanna Hulander berättar vad man ska tänka på.

De höga vita hyreshusen vid Gärdet i Stockholm ritades av den finska formgivaren Alvar Aalto på 1960-talet. Balkongerna ligger infällda i husfasaden och från Johanna Hulanders lägenhet på sjätte våningen är utsikten slående.

Johanna Hulanders balkong är infälld i fasaden vilket gör att hon inte har någon insyn från grannarna. För en balkong som hänger utanpå fasaden tipsar hon om att odla på spaljéer för att skapa lite insynsskydd.Foto: Jessica Gow / TT

- Men det visar sig att en balkong så högt upp, vid det öppna Gärdet, blir rätt … blåsig, säger Johanna Hulander med ett skratt.

Familjen valde därför att glasa in balkongen för några år sedan. Nu har de sex kvadratmeterna blivit det extra rum Johanna drömde om. Trots den långa, kalla vintern hänger det redan röda tomater på plantorna och påskrisets vinbärskvistar, som planterades om när högtiden var över, frodas.

- Det kan bli riktigt varmt här när solen ligger på, det blir som ett växthus. Nu på våren är det dock kallt på nätterna, så än så länge lyfter vi in ömtåliga växter. Vi funderar på att ordna någon form av värmekälla här ute för att förlänga säsongen, men vi har inte riktigt bestämt oss än.

Johanna Hulander arbetar som inredningskonsult för företag, och hjälper bland annat fastighetsbolag som satsar på nyproduktion med beslut om materialval och detaljer. Dessutom bloggar och poddar hon om inredning och trender, så att se balkongen som ett extra rum att inreda har alltid varit en självklarhet.

- Vi visste direkt att vi ville ha en plats att ta det lugnt på. Barnen ska kunna ligga här ute och läsa, och det ska finnas någonstans att sätta sig med en kopp kaffe. Sedan ville jag också ha plats för odling. Däremot behövde vi ingen matplats här ute. Vi som barnfamilj skulle nog störa grannarna om vi åt alla våra måltider på balkongen.

Johanna Hulanders balkong är infälld i fasaden vilket gör att hon inte har någon insyn från grannarna. För en balkong som hänger utanpå fasaden tipsar hon om att odla på spaljéer för att skapa lite insynsskydd.Foto: Jessica Gow / TT

Att utgå från sina egna behov är A och O för att skapa ett lyckat balkongliv, menar Johanna. Har man inte tänkt äta på balkongen behövs inget matbord, har man inte tänkt odla behövs ingen odlingsbänk, och om man främst har tänkt sova middag kan man faktiskt ställa ut en säng _ som en av Johannas grannar har gjort.

- Inred balkongen så att den känns mysig. Det låter självklart, men om man inte gör det så dröjer det inte länge förrän balkongen förvandlas till ett förråd för allt från skidor till återvinning. Har man däremot skapat ett fint rum är man mycket mer motiverad att hålla ordning.

Att Johanna Hulanders balkong tillhör en odlare råder det inga tvivel om. Här finns en arbetsyta för att plantera om, gott om gröna växter i olika storlekar och förvaringsplats för allt från krukor och fröer till jordsorter och redskap.

- Bor man i en liten lägenhet kan man förstås behöva förvara saker på balkongen, men då tycker jag att man ska se till att organisera så att man kan utnyttja balkongen till annat också. Jag gillar att ha lådor som jag stuvar undan under de övriga möblerna. Då får jag plats med mycket utan att det känns trångt.

Ett litet miniväxthus rymmer dotterns odlingsprojekt, och är dessutom dekorativt att titta på.Foto: Jessica Gow / TT

På Johannas långsmala balkong finns en låg sittbänk med förvaringslådor under, ett nätt odlingsbord med hylla för förvaring och ett blombord för balkonglådorna som försvann efter inglasningen.

- Det var avkoppling jag ville åt när jag inredde. För mig är det avkopplande att pyssla med växterna, och jag ville också skapa en känsla av lugn här ute.

Längst in i ena hörnet står en tvåsitssoffa i metall. Den går att dela upp i två fåtöljer för en mer social möblering. Johanna Hulander tipsar om att satsa på flexibla möbler så att man inte är låst vid funktioner och möblering. Själv har hon valt att ha många små möbler, hellre än några få stora. Då blir det lätt att flytta omkring allt vid behov. Med hjälp av smarta knep, som att lägga klinkerplattor på ojämna underlag och över stag, har hon ordnat extra hyllor och plana ytor för kaffekoppen.

- Klinkerplattorna blev över efter hallrenoveringen och är perfekta här ute, berättar Johanna.

På golvet ligger praktiska plattor i plast. De klickas ihop för att slippa kyla och fukt från betongen under.Foto: Jessica Gow / TT

Med kuddar, matta och plädar blir balkongen mer "inredd", och ett litet bord framför soffan ger plats för bok och kaffekopp. Hon odlar både nyttoväxter, som grönsaker och kryddor, och växter som enbart är dekorativa. Ett möbeltips är att våga välja annat än typiska balkongmöbler när man inreder sitt uterum.

- Visst, är balkongen inte inglasad måste man ha möbler som tål väder och vind, men det går att måla om möbler med färg som gör dem tåligare. Jag försöker tänka att allt jag ställer här ute ska vara fint nog att kunna stå inne i lägenheten också, oavsett om det är tillverkat för utebruk eller ej.

När det gäller trender har Johanna Hulander koll tack vare sitt jobb, men den egna balkongen uppdateras varsamt.

- För mig är det viktigare att det blir ett rum som passar oss och huset än att det känns trendigt. Vill man följa trender skulle jag tipsa om att först hitta möbler som fungerar över tid och sedan lägga till eller förändra små detaljer när trenderna ändras.

Nu ser Johanna fram emot att även nätterna ska bli varma, så att växterna kan stanna ute permanent. Sedan väntar en lång, härlig balkongsäsong uppe på sjätte våningen.

Maria Soxbo/TT

Johanna Hulander jobbar som konsult inom inredning.Foto: Jessica Gow / TT

Johanna Hulander

Ålder: 42 år.

Familj: Man och två barn.

Bor: Gärdet i Stockholm.

Yrke: Konsult inom inredning. Bloggar på Joelhome.se och driver Trendpodden tillsammans med Johanna Engberg.

Snäckor och stenar fungerar som dekoration.Foto: Jessica Gow / TT

5 tips för ett maxat balkongliv

1 Prioritera

Utgå från vad du vill använda balkongen till och prioritera möbler därefter. Välj bort det du inte behöver.

2 Välj rätt stil

Möblera med möbler som passar husets stil och som du skulle kunna tänka dig att ha inomhus. Då håller inredningen ihop.

3 Tänk praktiskt

Så att balkonglivet inte blir för bökigt. Är balkongen inglasad kan du ha saker framme jämt, är den inte det måste möblerna tåla väder och vind och det måste finnas en plan för dynor och så vidare vid dåligt väder.

4 Utomhusanpassa

Inred mysigt, men utomhusanpassat. Mattor direkt på ett kallt och fuktigt betonggolv leder garanterat till småkryp och mögel. Med kvadratiska, genombrutna golvplattor i plast kan luften cirkulera, det är lättskött och funktionellt. Sedan kan man lägga en matta på det.

5 Växter

Blanda "praktiska" och vackra växter. Plantera gärna tomater och kryddväxter, men komplettera med växter som bara är fina att titta på.

Johanna tipsar om att först se över sina behov och sedan inreda balkongen. Ska det finnas plats för odling, ett matbord eller kanske en säng?Foto: Jessica Gow / TT
Johanna sår fröer i äggskal. När fröna börjar gro planterar hon dem med äggskal och allt i krukan för att tillföra extra kalk till jorden.Foto: Jessica Gow / TT
Balkongen har blivit familjens extra rum, en plats för avkoppling bland allt det gröna.Foto: Jessica Gow / TT
Den bekväma soffan är egentligen tvådelad. Vill man möblera mer socialt går det lätt att ordna.Foto: Jessica Gow / TT

För Plus-kunder och prenumeranter: Så fick 77-årige västeråsaren Lars sitt drömrum: "Passar för jägare"

Annons