Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Adventsfint med kottar och glitter

Ska du göra egen julgrupp? Använd naturen som inspiration. Med kottar, åldrade grenar och mossa får julblomman en fin inramning.

Annons

På Gullvivans blommor har generationer av florister försett Fagerstas invånare med blommor. Just nu jobbar tre av dem tillsammans: Caroline Friis, Clary Sandberg och Sanne Persson.

De välkända julblommorna toppar försäljningen i december. Men varje år smyger sig nya trender in.

Den som vill hänga på inredningsmagasinen kanske satsar på den lilla rumsgranen, tillräckligt stark för att hänga lättarepynt i men fin som den är i sin gröna skrud.

- Den växer och växer och bildar en ny våning. Den har blivit väldigt populär, säger Caroline Friis, florist på Gullvivans blommor i Fagersta.

Julrosen har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Dels för sin enkla skönhet dels för att den har ett liv även efter julen.

– Man planterar ut dem till våren. Då hinner de vänja sig för att blomma till vintern året därpå.

I julgrupperna har den råa naturen smugit sig in. Att göra en egen gå-bort-present i kruka är enklare än någonsin när kottar, grenar och mossa hamnat i finrummet.

Den som har tillgång tillskog och mark eller en trädgård med nedfallna kottar kan enkelt dekorera sin gå-bort-present.

Den som har tillgång tillskog och mark eller en trädgård med nedfallna kottar kan enkelt dekorera sin gå-bort-present.

Lägg till pärlor och glitter och du har en gnistrande bit natur hemma.

– Ut i skogen och plocka mossiga gamla grenar och kottar från marken, uppmanar Caroline och tillägger att mossa är tillåtet att plocka i mindre mängd för eget bruk.

I adventstid glittrar det som mest i blomsterbutiken. Caroline Friis och Sanne Persson packar upp åretspynt där silver och guld dominerar bland konstgjorda växter.

Den som vill arbeta i större skala kan fästa en gren av trollhassel i taket eller fönstret.

Dekorerad med julpynt är den ett fint alternativ eller ett annorlunda komplement till julgranen.

Speciellt populärt bland kattägare då ”leksakerna” hamnar utom räckhåll för tassarna.

– Man kan göra tvärt om också och trycka ner den i en kruka som ett träd. Senkan man ha påskpynt i den till våren.

Pynt som inte får plats i granen  är användbart i julgruppen, som ljusdekoration eller på fin flaskan.

Fakta: Så sköter du julens favoriter

Julstjärnan har blivit en julklassiker trots att den egentligen inte passar vårt kyliga klimat. ”Allt under 15 grader är för kallt för julstjärnan”, säger Clary Sandberg. Julstjärnan behöver ljus men ska inte stå i drag. Bör torkalätt mellan vattningarna för att inte tappa bladen.

Amaryllisen ska vattnas sparsamt för att inte bli ranglig. Eftersom den dras mot ljuset placeras den med fördel i fönster. Amaryllisen behöver liksom hyacinten inte stå i kruka. Den klarar sig lika länge som snittblomma som i kruka.

Hyacintens lök innehåller både näring och vatten. Den vattnas därför sparsamt, något mer då blomman slagit ut. En sval plats motverkar långa stänglar och förlänger blomningen.

Julrosen trotsar snön ochblommar när det är som mörkast. Kan avnjutas inomhus i advent och planteras utunder vårvintern.

Ursprungligen en uteväxt trivs julrosen att stå ljust och svalt, helst på en inglasad utebalkong eller annat frostskyddat uterum. Vattnas sparsamt men regelbundet. Grävs ner utomhus när tjälen släpper.

Rumsgranen ska stå ljust men inte soligt och heller inte för varmt. Jorden börhållas lätt fuktig. Om lägenheten har torr luft, se till att duscha granen ibland.

Azalean mår bäst av regelbundenhet. Jorden ska torka upp lätt mellan vattningarna för att rötterna ska få syre. Undvik alltid starkt solsken och närhet till mycket heta element. Planterad i innerkruka av plast med torvjordbör vattningen ske i ytterkrukan.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!