Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Amzolls spännande hus – naturnära i gammal och ny stil

Naturnära. Så karaktäriserar Christina Amzoll sitt boende. Huset är speciellt med sitt både ålderdomliga och moderna formspråk.

Annons

Vi tar oss österut längs sjökanten i Askersund och hamnar till slut på en liten vändplan. Där, mellan sjön Alsen och en brant bergvägg, slutar vägen. Och där ligger paret Amzolls faluröda, knuttimrade villa. Vi knackar på i markplan och det visar sig att vi kommer in i det före detta garaget som numera är ombyggt till hobbyrum. Här, på nedervåningen, ligger också det kombinerade pannrummet och förrådet. Christina tar oss med till entréplanet som ligger en trappa upp, med entrédörren mot bergssidan.

– Huset är egentligen ritat för att stå någon annanstans. Därför är det en något udda placering av entrédörren, säger hon.

Den första anblicken ger ett åldersomligt intryck. Men skenet bedrar.

När vi kommer upp på entréplanet förstår vi att det kanske inte är en så dum lösning, egentligen. Nästan hela våningsplanet domineras av det kombinerade köket, med utsikt mot berget, och vardagsrummet, med stora panoramafönster ut mot sjön Alsen och mot altanen. I köket har paret just renoverat. De har tagit upp ett stort fönstret mot berget och så har de ändrat inredningen i köket, bland annat satt dit en stenskiva vid diskbänken och spisen.

– I början trivdes vi inte i köket men nu när vi tagit upp det stora fönstret är det underbart, säger Christina och pekar ut och uppför slänten.

Där ser hon rådjur, räv, grävling och fåglar. Diset genom tallskogen får en nästan trolsk underton.

Större delen av husets mellanplan upptas av ett stort vardagsrum med utsikt mot söder och sjön Alsen.

På det här våningsplanet finns även ett gästrum, badrum och tvättstuga. I vardagssrummet är det öppet upp till nock och det är även öppningar i väggen upp mot övervåningen som bara löper över halva huset och i sin tur också har öppet upp till nock. Tillsammans ger öppningarna i mellanväggarna ljusa rum, även på övervåningen där det finns ett allrum och ett sovrum.

Christina Amzoll berättar att huset byggdes 2007 av två bröder som ville bygga på traditionellt sätt. Därför är huset byggt av knuttimrat virke som är tillfogat med handyxa. Innan huset sattes upp på plats, byggdes husets väggar upp av stockar som inpassades att passa perfekt, numrerades och plockades ner och byggdes till slut upp på plats.

Det är nästan svårt att förstå men de stora timmerstockarna i taket är huggna i en närliggande skog bara härom året.

I taken löper långa och tjocka stockar som kommer direkt från den omgivande skogen. Det är nästan lite svårt att förstå att det finns så stora och tjocka träd kvar i skogen men det gör det uppenbarligen.

– Den längsta stocken var 14 meter lång men den gick inte att få uppför trappan. Därför fick den sågas av mellan allrummet och sovrummet, berättar Christina och pekar på stockarna som ligger synliga i taket.

Balkongen, med utgång från parets sovrum, ger ett gammaldags intryck av loftgång. Här sitter Christina gärna och läser på somrarna, berättar hon.

För att passa till det knuttimrade intrycket är ytterväggarna målade med falu stugfärg. Men invändigt pratar huset ett helt annat språk. Här kommer värmen från bergvärmen och leds in i golvvärme. Christina och Stellan Amzoll tycker att just värme och ventilation är den stora skillnaden mot deras förra hus som var byggt på 40-talet.

– Vi hade bott i Skillinge på Österlen i Skåne i drygt 20 år när vi bestämde oss för att flytta upp mot Örebrotrakten, säger Christina som bodde i Örebro innan hon flyttade till Österlen. Hon ville komma närmare barn och barnbarn i Örebro och båda två tyckte att de var klara med Österlen. Stellan ville inte bo norr om Örebro utan ville ha lite mildare vintrar. Därför föreslog han Askersund. Först köpte de ett radhus med ambitionen att ha kvar huset i Skåne. Men de insåg snart att det blev för mycket jobb med två boenden. Därför köpte de huset för två år sedan. Och de har inte ångrat sig.

Christina gillar att måla och skapa. Sänggaveln består av en gammal dörr med en krönlist på.

Christina kan i och för sig sakna sitt skånska orangeri men i Askersund har hon i stället nära till skogen och sjön. Stellan är en passionerad fågelskådare men säger att han kan åka till Skåne och fågelskåda när han vill.

Det stora varadgsrummet är ljust och luftigt med högt i tak och stora fönster mot söder.

Här bor: Christina och Stellan Amzoll

Huset: ligger i utkanten av Askersund, är i tre etage med en boyta på 170 kvadratmeter. I huset finns 4 rok samt biytor.

Byggstil: Huset är byggt av timmer på gammalt vis med knuttimrade gavlar. Det värms upp av bergvärme i kombination med golvvärme.

Övervåningens allrum är öppnad ned mot det stora vardagsrummet.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!