Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann fick hemmet förvandlat i TV – häng med på en rundtur

Ensamstående mamman Ann Liljeqvist i Sörberge i Timrå fick sitt livs överraskning förra sommaren när hon fick sitt kök och vardagsrum omgjort av TV-programmet Bygglov.
– Jag kan fortfarande komma hem och känna att jag är glad och tacksam att jag har fått vara med om det här. Det är lite lättare att leva nu.

Annons

TV: Titta in i "Bygglovshuset"

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Uppfinnar-Ted från Borlänge tävlar i kreativitet i nya programserien

Camilla öppnade butik på gården – här får gamla möbler ett nytt liv

Bostadsexperten om marknaden: "Tänk efter innan du köper bostad på en liten ort"

2016 blev ett oförglömligt år för Ann Liljeqvist som fick besök av Bygglovsgänget på TV4. Hon sökte för att få hjälp med köket – och fick vardagsrummet omgjort på köpet.

Ann Liljekqvist sökte till Bygglov med ett välskrivet brev ett år innan produktionen hörde av sig, tiden gick och hon hann glömma bort sin ansökan.

– Men så ringde de en fredag förra våren och ville komma och provfilma måndagen efter. Och sedan fick jag skicka in ritningar och då förstod jag att åt vilket håll det lutade.

Läs också: Bygglov på besök i Timrå – samarbetar med lokala hantverkare: "En sporre"

I början av juli fick hon veta att hon kom med i programmet och i slutet av augusti förra året rullade den stora Bygglovslastbilen in till villaområdet i Sörberge. Ann hade förberett grannarna och området bubblade av förväntan. Ann har fyra barn, tre av dem har flyttat hemifrån och 11-årige Philip bor kvar hemma.

– Det var intensivt, spännande och jättekul att träffa alla och se hur det går till. Det var en upplevelse för hela familjen, vi kommer aldrig att glömma det här, säger Ann och ler.

Ann äter oftast frukost vid köksön och middag vid matgruppen i vardagsrummet.

Under några dagar förvandlades det gamla och slitna köket till ett modernt och ljust kök med smarta funktioner. Spisen har en speciell fläkt i mitten av hällen och ugnen är fiffigt placerad under köksön. Flera av väggarna är helkaklade och de öppna hyllorna ger ett luftigt intryck. Ann älskar den industriella stilen och har behållit det mesta som det var.

– Jag tycker att allt är bäst! Jag blev verkligen jättenöjd med allt och det är så lätt att hålla rent och när det är nytt.

Längs med ena väggen sitter en originell vinförvaring med tre diskreta hyllskåp som kan öppnas. Bakom två av dem ligger vinflaskor och den mittersta rymmer vinglas. Det var Ann som hintade till inredaren Maria Kingsley att hon ville ha vinförvaring – och Willy Björkman och Matte Carlsson löste specialuppdraget med bravur.

– Vinhyllorna blev så fina, de är en fin inredningsdetalj. Men snart har jag slut på ”Matte-vin”, jag har fått fylla på, säger hon och skrattar.

TV-snickarna Willy Björkman och Matte Carlsson byggde en originell vinförvaring med tre diskreta hyllskåp som kan öppnas. Bakom två av dem ligger vinflaskor och den mittersta rymmer vinglas. De sparade även en bit av en gammal kökslucka med Anns viktiga tankar.

Ann sökte för köket men fick hela stora vardagsrummet renoverat på köpet. Det ligger i anslutning till köket och rymmer bland annat en stor matgrupp i svart, en fåtöljhörna och en soffgrupp med teve.

– Nu är det mycket roligare att bjuda hem vänner, förut tyckte jag inte det var fint och det kändes inte roligt.

Ann ville ha industristil och inspirationen som hon förmedlade till inredaren Maria Kingsley var känslan som hon hittar i sin favoritaffär, Granit. Basen är ljus med svarta detaljer, mycket växter och betong och mjuka linnegardiner som bryter av. På väggarna sitter tavlor som inredaren Maria Kingsley själv målade under inspelningsdagarna. Dessutom målade hon en grå klocka mot väggen.

Hunden Charlie trivs i vardagsrummet.

– Till en av tavlorna använde hon lite snus på för att få till en beige ton, säger Ann och skrattar.

Ann har inte gjort några förändringar alls, förutom att byta ut en tavla på tavelväggen ovanför soffgruppen.

– Det här är en bild på min arm, jag gjorde en tatuering förra sommaren med en låttitel från Bryan Adams, säger Ann.

Bilden hamnade i Bryan Adams flöde på sociala medier och Ann fick kontakt med honom via Facebook.

– Det resulterade i att jag och min kompis Maria Hjälm som var på träningsresa fick träffa honom backstage efter en konsert i Lotz i Polen. Det var verkligen the time om my life – ihop med allt annat kul som hände förra sommaren.

Bilden på tatueringen gjorde att Ann Liljeqvist kom i kontakt med Bryan Adams och fick träffa honom backstage efter en konsert i Lotz i Polen.

Under vintern har Ann väntat tålmodigt på att få se programmet på teve, men hennes program var sist ut.

– Det var pirrigt att se men jag tycker att programmet blev både bra och kul.

Reaktionerna har varit många och positiva, sms:en trillade in och telefonen ringde. Och härom veckan kom ett paket från Timrå kommun med t-shirtar och choklad till hela familjen.

Ann har byggt utemöblerna på altanen.

– Vi fick det för vårt fina ambassadörsskap för Timrå. De tycke nog att jag sålde in Timrå på ett bra sätt när jag berättade om våra fina stränder och längdskidåkningen. Jag har bott här hela mitt liv och trivs så bra.

Efter flera långa inspelningsdagar blev det äntligen dags för familjen Liljeqvist att få se resultatet.

– De höll för ögonen på oss och när vi fick titta for blicken runt. Jag såg helheten, hur vackert allting var. Det blev nästan för mycket att ta in.

Hon fortsätter:

– Det är en härlig blandning av olika stilar och märken, lite billigare och lite dyrare och det är det som är fränt tycker jag.

Soffhörnan i vardagsrummet.

De gamla grejerna har hon sålt, skänkt och stuvat ner i källaren. När gänget från Bygglov åkte hade Ann orken att göra klart hallen. Hon har tidigare gjort försökt att renovera, men som ensamstående har det varit tufft, både ekonomiskt och tidsmässigt.

– Mycket av mina pengar har gått till att fixa och greja och för att komma framåt har jag satt upp post it-lappar. Här inne i vardagsrummet satt det nog fem stycken.

Lapparna blev en påminnelse om att komma vidare och med Bygglovs hjälp kunde hon kasta flera lapar. I allrummet på övervåningen sitter fler lappar: ”laga här”, ”spackla” och ”måla”.

– Jag hade säkert blivit klar på egen hand också men inte med den här helheten. Jag kan inte köpa allt på en gång och det är ju det som är så fantastiskt– att få allting på en gång.

Allrummet uppe har möblerats med möblerna som tidigare stod i vardagsrummet på nedervåningen.

Möblerna från det gamla vardagsrummet står nu uppe i allrummet. Här finns planer på att måla om så småningom. Sovrummet är ljust och vilsamt.

– Jag har stylat till lite här och köpt en vacker tavla som är målad av Lena&Linda Art från Sundsvall.

Sovrummet är vilsamt inrett med ljusa färger.

På en vägg i allrummet sitter en bild på Ann och idolen Bryan Adams.

– Jag har halvnaket på väggen i sovrummet och här har jag en bild på en snygg man, säger Ann och skrattar.

Hon fortsätter:

–Vilket år och vilken sommar 2016 var – Bygglov och träff med Bryan Adams, jag hoppas att jag kan toppa det den här sommaren med lite kärlek också.

FLER "HEMMA HOS":

Jeanette inledde karriären i Sundsvall – nu inreder hon sitt drömhus på Lidingö

Följ med in i köket hos Årets kock: "Vi vill hem till Sundsvall och öppna restaurang"

Knasiga och lekfulla kontraster i keramikerns arkitektritade 60-talsvilla: "Det blir mer liv så"

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

FÖR PLUS-KUNDER:

Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Eva har öppnat krog i sitt vardagsrum i Härnösand

BILDEXTRA:

Vinförvaringen är något alldeles extra.

I sovrummet har Ann Liljeqvist samlat minnen från fjolårets konsert med Bryan Adams.

Ann Liljeqvist är supernöjd med sitt nya kök och vardagsrum. ” Jag tycker att allt är bäst!”, säger hon.

Färgskalan är lugn och jordnära.

”Jag har bytt ut en del växter, jag har inte världens grönaste fingrar”, säger Ann Liljeqvist.

Bokhyllan i vardagsrummet.

Hunden Charlie har sin korg i hallen.

Med den nya köksön tillkom efterlängtad bänkyta.

”Det här är en bild på min arm, jag gjorde en tatuering förra sommaren med en låttitel från Bryan Adams”, säger Ann och pekar på bilden i mitten av tavelväggen.

Inredaren Maria Kingsley målade en väggklocka bakom dörrarna.

Den industriella stilen går igen från köket. ”Det är en härlig blandning av olika stilar och märken, lite billigare och lite dyrare och det är det som är fränt tycker jag”, säger Ann Liljeqvist.

Köket och vardagsrummet ligger på entréplanet.

Köket är öppet och ljust med en rejäl köksö i mitten av rummet.