Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta återbrukar maken Börjes alla slipsar

I de flesta hem finns slipsar som en gång varit moderna men inte längre används. Birgitta Larsson i Örebro har hittat flera smarta sätt att återanvända dem.

Annons

En rundstång och ett antal slipsar blir en snygg och annorlunda gardin tillsammans med en kornisch. Birgitta Larsson är kreatören.

Birgitta Larsson gillar att måla och ha något för händerna, berättar hon. För några år sedan började hon fundera på vad hon skulle göra med maken Börjes alla slipsar. Efter ett yrkesliv i rese- och säljbranschen hade han åtskilliga som mest hängde i garderoben.

– Det började med en slipskudde. Jag tog den smala änden av slipsar och klippte dem till remsor och sydde ett kuddfodral i lapptäcksteknik, berättar Birgitta.

För Plus-kunder och prenumeranter: Paret Unnerstedt storrensade innan de lämnade Noppes gamla gård på Gäddeholm: "Det är renande"

Maken Börjes slipsar har blivit både scarves och kuddfodral. Birgitta flätar, syr och skapar.

Nästa kudde sydde hon genom att ta den smala änden av slipsarna och fläta dem till band som hon sedan sydde på kuddar som dekoration.

Just den tekniken har hon sedan använt när hon gjort scarves till toppar samt skärp.

– De piggar upp, tycker jag, säger hon.

Slipsarna är ofta gjorda av siden så det blir ju skärp och scarves av god kvalitet.

Börje Larsson arbetade i resebranschen via familjeföretaget Larssonresor. Slipsen med företagsloggan har blivit kuddfodral.

Birgitta har också gjort dekorationer genom att sy ihop slipsarna till väggdekorationer och kuddar. Men det mest innovativa är nog gardinkappan som är gjord av slipsar.

Här har Birgitta klippt av den breda delen av slipsen och satt fast på en rundstång. På lite håll ser det ut som en gardinkappa men kommer man nära ser man att det är de olika slipsarna som hänger, som en mosaik.

Men Birgitta nöjer sig inte med det återbruket. Hon har klippt av brodyren från lakan som hon broderat inför sitt bröllop 1963 och gjort gardiner av dem.

– Lakanen är knappt använda, säger hon.

Ovanför sängen hänger denna lite annorlunda rana som Birgitta gjort av ihopsydda slipsar.

Tre slipsar med tjocka delen avklippt blir ett flätat skärp.

De här lakanen sydde och broderade Birgitta inför bröllopet 1963. De är knappt använda och har nu i stället blivit gardinkappa.

För Plus-kunder och prenumeranter: Familjen bytte stort hus mot trångboddhet: "Vi har en helt annan livskvalitet nu"

Annons