Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadspuls firar Finland 100 år med 10 exempel på klassisk finsk design

I dag den 6 december fyller Finland 100 år som självständig stat. Vi på Bostadspuls firar med hjälp av klassisk finsk design.

Annons

Klassiker. Iittala glasbruk grundades 1881 av smålänningen Petrus Magnus Abrahamsson i byn Iittala nära Tavastehus. Ultima Thule heter glasserien som Tapio Wirkkala skapade på 60-talet, inspirerad av den smältande isen i Lappland.  Glasen finns fortfarande i produktion, 398 kronor för två.

Äldst. Fiskars är ett av världens äldsta företag och grundades 1649 av holländaren Peter Thorwöste . Han fick tillstånd av drottning Kristina att tillverka gjutna och smidda produkter vid Fiskars bruk i Nyland, nära Vasa. I dag är Fiskars en stor koncern som äger en rad andra kända varumärken, bland andra Arabia, Hackman, Höganäs, Iittala och Rörstrand. I år passar Fiskars på att fira 50-årsjubileet för sina karaktäristiska saxar med orange skaft som finns över hela världen. När de kom var de nyskapande. 229 kronor.

Ny. Iittala har inte bara klassiker utan också ny design. De här ljuslyktorna är designade av Ilkka Suppanen 2015 och kostar 800-900 kronor.

Läs även: 27 detaljer vi nästan bara ser i Hemnet-annonser: "Det bara måste bo en art director här"

Mumin. Arabia grundades 1874 vid Arabiastranden i Helsingfors som en filial till svenska Rörstrand för export av porslin till Ryssland. Tove Janssons böcker om Mumintrollen finns sedan många år som samlarserie på porslin från Arabia. Varje år presenteras nya motiv. En del har med tiden blivit riktiga dyrgripar. 200-250 kronor styck i butik.

Nygammal. Porslinsföretaget firar Finlands hundra år med en jubileumskollektion där de också lyfter upp tidigare designer vid Arabia. Det är nio gamla mönster som representerar Arabias design under Finlands 100 år och ett nytt, 179 kronor styck.

Karelsk. Hackman grundades 1790  av Johan Friedrich Hackman som flyttade från Bremen till hansastaden Viborg och fick tillstånd att öppna sitt eget handelshus. Bestickserien heter Carelia och är designad av Bertel Gardberg.

Ny design. Marimekko grundades 1951 av Armi Ratia i Helsingfors. Inför 100-årsdagen av Finlands självständighet har Marimekko lanserat ett mönster som heter Veljekset, designat av Maija Louekari. Mönstret heter Brothers pattern och  är inspirerat av finländska folkdanser och visar starka och uttrycksfulla skogsdjur och vilda exotiska folk, skriver Marimekko.

60-talare. Marimekko är kanske mest känt för mönstret Unikko (vallmo) som ritades av Maija Isola 1964. Det är fortfarande en storsäljare.

Trendskapande. Paimio heter den här böjträstolen som ritades redan 1932 av arkitekten Alvar Aalto. Den finns fortfarande i produktion via företaget Artek som grundades 1935 av bland andra Alvar och Aino Aalto . Vill du köpa fåtöljen kostar den 30 000 kronor.

För Plus-kunder och prenumeranter:

Sno stilen från Steam Hotel i åtta steg

TV: Västeråsaren Julia har förvandlat en sliten trea till en art déco-dröm med whiskyrum

Familjen bytte stort hus mot trångboddhet: "Vi har en helt annan livskvalitet nu"

Annons

Terrängbrand utanför Fagersta stoppade tågtrafiken – gnistbildning tros vara orsaken

Annons

VSK sumpade första hemmasegern – fick nöja sig med en poäng mot Trelleborg

Annons

Ung man död efter fyrhjulingsolycka i Smedjebacken

Annons

Fagerstabon Lina laddar för New York-Marathon: ”Undrar ibland vad jag gett mig in på”

Annons