Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggde villa från Kina – och skeppade hem möblerna från Shanghai

I en skyskrapa i Shanghai, på 39:e våningen... Där satt de och ritade på huset i Dalarna.
Det blev det en villa med skog bakom, där tallarna stod lika tätt som skyskraporna i den kinesiska miljonstaden.
Möblerna köpte de också i Kina – Erika och Hasse Fogelberg skeppade hem en proppfull container, och det mesta passade faktiskt i det nybyggda huset.

Annons

TV: Kika in i det magiska skoskåpet från Kina:

Från Kina till Dalarna är det långt - drygt 782 mil fågelvägen från Falun till Shanghai.

I den kinesiska kuststaden med över 20 miljoner invånare bodde Erika och Hasse Fogelberg i tre år. Han jobbade och hon var hemma med äldsta dottern – två till som föddes under utlandsåren. I maj 2015 återvände de till Sverige.

– Vi hade ett hus i Göteborg, men hade stått i Faluns tomtkö i evigheter, så där som man gör för säkerhets skull.

Och när erbjudandet kom om en tomt i Lilla Källviken så nappade paret, till en början var det lite löst – det fanns ju inget krav att de skulle dra igång bygget inom någon bestämd tid.

När de till slut bestämde sig så blev en projektering som fjärrstyrdes från Kina – inte optimalt, men det var för långt att åka hem för att diskutera ritningarna.

Det blev en Myresjö-villa på 206 kvadratmeter. Den ursprungliga planlösningen var mycket öppen, men med lite fler väggar får de nu plats med tavlor och skåp. Fem sovrum ville de också ha – till sig själva, barn och gäster.

Paret Fogelberg projekterade – planerade och ritade – Faluvillan från Kina, det var för långt att åka hem.

– Vi hade ju byggt nytt i Göteborg också, och lärt oss en del av det – som att isolera innerväggar och mellan våningarna. Annars blir det som att bo i en gitarr, säger Hasse Fogelberg.

I taken på bottenvåningen finns ett 40-tal spots, som också fanns med i planeringen inför bygget. I Göteborg fick Hasse ta fram sågen för att dra elledningar i taket.

Tomten har ett högt läge i området, och de stora glasfönstren på baksidan är skjutbara, det är bara att springa ut på gräsmattan, och vidare ut i tallskogen. I mars förra året var villan klar för inflyttning.

De valde ett HTH-kök, med utdragbara lådor som rymmer mycket.

Att köpa möbler i Shanghai innebär ju en lång fraktsträcka, men fördelarna är många –utbudet är stort och prisläget ett helt annat. Man har till exempel råd att måttbeställa möbler, precis som kostymer.

Och när det gäller fåtöljerna i vardagsrummet så har de både fått nytt tyg och nya ben. Hasse Fogelberg är stolt över att han spanade in dem, annars är det till 98 procent Erika som är esteten av de båda, hon har även en utbildning i textilekonomi.

Fåtöljerna i vardagsrummet nytt tyg och nya ben innan de fraktades hem.

– Jag kan bli lite besatt, det är så roligt. Jag får bilder i huvudet. Och det är kul att komma hem med ett helt bohag, säger hon.

När de flyttade in var det inte bara 40-foot-containern från Kina som skulle tömmas. De hade också bohaget från villan i Göteborg, och även en del annat från gamla lägenheter som de haft magasinerat.

– Det har varit mycket jobb med att packa upp och rensa ur. Garaget är smockfullt nu, vi får väl ge bort, sälja och köra till ta-till-vara, säger Erika.

Erika och Hasse Fogelberg vill ha många olika sorters sken, de här fina lamporna kommer också från Kina.

Skoskåpet är en hemskeppad favorit, det förenar diskret elegans med en praktisk hyllösning som slukar skor.

Den enda möbel som följt med från lägenheten i Shanghai är det stora köksbordet, måttbeställt i vitmålat trä. Erika Fogelberg blev glad när det faktiskt fick plats intill vedkaminen.

Runt bordet står Y-stolar, dansk design från 1950, och tripp-trapp-stolar, barnvänlig norsk design från 1970-talet – producerade och köpta i Shanghai.

Köksbordet hade de i lägenheten i Shanghai. Tripp-trapp-stolarna och Y-stolarna är köpta i Kina.  Hasse Fogelberg arbetar hemifrån någon dag i veckan.

Lamporna över köksbordet är också köpta i Kina. Bra belysning är viktigt, tycker paret Fogelberg. Erika gillar att ljussätta med olika sken.

Hennes första jobb när hon kom hem till Sverige var som produktchef på Clas Ohlsons elavdelning. Takamporna i vardagsrummet kommer därifrån.

Morfars gamla radio har blivit spritskåp.

Och allt är inte producerat i Kina. Morfars gamla radio har fått en hedersplats i vardagsrummet, dock omvandlad till spritskåp, liksom Erikas föräldrars gamla skinnfåtölj.

– Jag håller krampaktigt fast vid den. Det finns inget bekvämare, säger Hasse.

Den tuffa och frodiga kinesiskan är en favorit.

Många av tavlorna kommer från Painter's Street i Shanghai, en hel gata där målare skapar eget och på beställning. Den tuffa och frodiga kinesiskan hittade Erika i mindre format och fick henne målad större. Teskålarna är ett stillsammare motiv.

Tavlan med teskålar kommer också från

På en kudde står det Ting bu dong, vilket betyder "jag förstår inte".

– Det är väl ungefär det jag kan på kinesiska. En termin gick jag språkkurs, men var gravid och orkade inte riktigt plugga. Men jag förstår en del. Vi hade kinesisk hemhjälp, det har alla svenskar som är bosatta där. Barnen pratade riktigt bra, då.

Elma som är 6 år gillar att pyssla.

Planlösningen är öppen, men familjen Fogelberg har ändå lagt till en vägg mot hallen, och en del av ett tak i vardagsrummet - där det var öppet hela vägen upp.

NATTENS NYHETER: Tjuvar skrämdes på flykt när de höll på att stjäla fyrhjuling

Annons

NATTENS NYHETER: Så var natten och så ska det sättas krokben på brottslingar i Norberg

Annons

NATTENS NYHETER: Våldsam villabrand i Sjöhagen: "Oklart om någon person var hemma"

Annons

NATTENS NYHETER: Så var natten – och här hittar du morgonens toppnyhet

Annons