Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christel gör allt från smycken till möbler av makramé

Allt man behöver är sina händer, rep och en sax.
Sedan kan man skapa allt från amplar och väggbonader till hela möbler.
Kreativa formgivaren och dekoratören Christel Andersson i Svärdsjö tycker att fler ska testa knyttekniken makramé.

Annons

Christel Andersson har alltid varit kreativ.

– Jag har ett behov av att uttrycka mig i färg och form. Oavsett om det är att styla upp en miljö, skapa något på tallriken, eller som nu – med makramé.

Trädgården i Bengtsheden är solig och för att få lite skugga till dottern har Christel skapat en dekorativ miljö i trädgården av lastpallar och störar med solskydd och dekorationer av makramé.

Hon gillar det visuella. Färger, former och strukturer. Att få till en känsla som man sedan kan njuta av.

– Ibland behöver man utmana sig själv och testa något nytt när man skapar. Men ofta är den största utmaningen att våga bli klar, säger Christel.

I knyttekniken makramé är arbetet så detaljerat att man kan behöva backa för att se att det faktiskt redan är klart.

– Det är lätt att tro att det blir bättre om man gör krångliga, avancerad mönster och jag överjobbar gärna, men sedan återgår jag oftast till det formmässigt enkla.

Däremot är hon inte rädd för tidskrävande projekt. I ett av trädgårdens träd vajar en enorm mobil eller lampskärm som Christel knutit.

– Jag räknade att jag måste han gjort 20 000 knutar, säger Christel. Den tog mig flera veckor att göra.

Ibland ger sig Christel på riktigt stora projekt. Den här  maffiga lampskärmen har hon knutit med  20 000 knutar.

Christel är kock i grunden men efter några år på restauranger i Sverige och England skolade hon om sig till dekoratör eller Visual Merchandiser som det heter idag. Efter dekoratörsjobb i Stockholm och Uppsala dök en ledig tjänst upp på Indiska i Falun och Christel och hennes sambo, som båda kommer från Falutrakten, bestämde sig för att det var dags att flytta hem.

Idag hyr de ett hus i Bengtsheden. Christel som är hästtjej stortrivs med lugnet på landet och hästar i granngården som hon får rida, men drömmen är att köpa ett eget hus som de kan sätta sin prägel på.

Enkelheten går igen när Christel inreder.

– Nu när det är sommar vill jag ta bort och skala av och ha det så lätt och luftigt som möjligt för att släppa in så mycket ljus det bara går, säger hon.

Det enkla är oftast finast, tycker Christel. En naturfärgad makramébonad på väggen och  en äppelkvist på en skänk i trä är ett mjukt blickfång i vardagsrummet.

I vardagsrummet är det sparsmakat och välstädat. Med bara några få prydnadsföremål och de egna bonaderna av makramé på väggarna.

– Men i resten av huset är det kaos! Efter att ha fått barn har jag släppt väldigt mycket på det hemma. Jag tror det är lite nyttigt för en dekoratör att känna att det är helt okej, det får vara lite stökigt.

Ljust och sparsmakat i vardagsrummet.

Det var under graviditeten och föräldraledigheten med dottern som Christel började med makramé på allvar.

– Jag läste böcker, tittade på You-tube och började knyta.

Hon fick så fin respons av vänner och bekanta att hon efter förädraledigheten tagit tjänstledigt för att starta upp sitt eget företag med det engelskklingande namnet Christel Jane.

– Min mamma kommer från England och Jane är mitt mellannamn som jag fått efter min gammelmormor, berättar Christel.

Hennes alster har precis börjat säljas i butiken Omhulda i Svärdsjö och Christel har en webbsida under uppbyggnad där det också kommer att bli webbshop.

Den här bonaden har fått blå toppar efter att ha doppats  ett färgbad med miljömärkt mineralfärg/kalkfärg med naturliga färgpigment.

Oftast har jag ingen plan när jag sätter igång, säger Christel när hon visar ute i trädgården hur det går till att göra en väggbonad av makramé. Hon har hängt upp krokar på en klädställning, lägger en kopparstång genom krokarna och börjar sedan knyta knutar på stången.

– Gillar jag resultatet skriver jag sedan ner hur jag gjorde så att jag kan göra flera.

Christel gillar att mixa material. Koppar möter bomull och pärlor av trä eller hennes egna keramik knyts in i mönstret.

Hon gör mest amplar och väggbonader men man kan till och med göra hela möbler.

– Det är det som är så häftigt med makramé. Man börjar med två knutar sedan kan man göra allt från smycken till sittdynor och stora hängmattor.

Många tänker nog att makramé är ett påhitt från 70-talet.

– Men att knyta knutar har en långt mycket längre tradition än så, säger Christel. Makramen kom från början troligtvis från mellanöstern och spreds senare till Europa med sjömännen på 1800 talet.

Christel gör sin makramé av naturvita rep.

– Jag är väldigt noga med materialet som jag använder. Allt är svensktillverkat och mina rep är av öko tex märkt bomullsgarn, tillverkade av Sveriges enda kvarvarande repslageri.

Christel tycker om att mixa material. Hon fäster repen till väggbonaderna på en pinne, rundstav eller ett kopparrör och binder in läder, träkulor eller sina egna alster av keramik som dekoration.

Amplar gör Christel mest av.  Just nu knyter hon tre olika varianter.

– Det är så meditativt med handarbete. Är du stressad så sätt dig ner och gör någonting med händerna så kommer du ner i varv.

Christel tycker att fler ska prova och därför tänker hon snart starta upp och hålla workshops.

– Makramé är så inkluderande. Det passar både barn och vuxna. Så länge du kan använda dina händer. Man behöver bara lite tålamod.

Christel tror att alla kan lära sig efter sin förmåga bara de ger det tid.

– Sedan är det väl lite som med matlagning – alla kan lära sig att laga mat men alla blir inte kock för det!

Christel i sitt sparsmakade vardagsrum i vitt och grått med de egna bonaderna på väggarna.

FAKTA/ CHRISTEL ANDERSSON

Ålder: 32 år

Familj: Sambo och barn

Bor. Bengtsheden i Svärdsjö utanför Falun

Gör: Driver företaget Christel Jane

Intressen: Kreativa grejer, teckna, måla, umgås med vänner, resa och se andra kulturer. Men just nu är det mest fokus på barn.

Även blommor som inte hänger i amplar kan få en snygg ytterkruka av makramé hemma hos Christel.

Bara fantasin sätter gränser. En dekorativ ampel av makramé kan bli hur stor eller liten som helst.