Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Dags att dumpa löken - amaryllis är julens maffigaste snittblomma

Artikel 1 av 19
Julen 2016
Visa alla artiklar

Visst är jultid traditionstid, men inte värre än att vi allt oftare väljer bort rött och vitt och byter lök i kruka mot pampiga buketter. Floristen Lucie Ukvitne driver blomsterbutiken Amaryllis och har sett kundernas smak förändras.

Annons

Lördag 19 november är "Amaryllisens dag". Startskottet för julens amaryllisfrossa skulle man kunna säga.

– När jag började som florist var det rött och vitt som gällde. Nu finns en uppsjö av färger, berättar Lucie Ukvitne som driver blomsterbutiken Amaryllis på Hantverkargatan i Västerås.

Hennes bästa tips just nu är att använda amaryllis i lägre frodiga buketter.

Hon skapar buketten utan att binda den och använder en ganska låg vas. Basen är grönska, kvistar och grässorter som hon stoppar ner i vasen. Dessa använder hon sedan som stöd när hon sticker i amaryllisstjälkarna. Nejlikor och rosor blir därefter fint sällskap. Enkelt för vem som helst att göra hemma, hälsar hon.

Att amaryllis i Sverige blivit en traditionell julblomma har att göra med klimatet och det begränsade sortimentet som blomterhandlarna förr kunde erbjuda vintertid. Amaryllis var en växt som helt enkelt gick att få fram till jul här i Sverige.

Genom åren har hon sett kundernas intresse för blomman svänga.

– Lökar säljs inte lika mycket nu, intresset för amaryllis som snittblomma har blivt större. Det är också roligt att se att kunderna betalar mer för en finare sort numera.

Redan i september får hon och kollegorna frågor om när amaryllislökar för julblomning kommer in. I november börjar efterfrågan på snittblomman. Som snittblomma är utbudet säsongsbetonat, i dagsläget finns kanske ett 20-tal sorter att beställa, närmre jul blir det ännu fler.

Snittamaryllis levereras knoppiga, liggande i kartonger. Efter att blommorna har transporterats så, utan vatten i flera dagar, fyller floristerna på Amaryllis vatten i stjälkarna, så att blommorna ska hålla och ha kraft att slå ut. Här håller Lucie Ukvitne en amaryllis av sorten Showmaster.

Amaryllis är lättskött men behöver oftast lite tid på sig. Köper man amaryllis som lökväxt för sent, är sannolikheten stor att julen blir utan blommande amaryllis.

– Köp lök fram till Lucia, efter det är det i princip orimligt att få den utslagen till jul, säger Lucie Ukvitne.

– Det är en fantastiskt lättskött krukväxt, man behöver inte göra någonting.

De vi köper i butik är redan "igångsatta". Ska man driva en lök själv, är det i senaste laget. Det tar nästan 8 veckor att driva upp blomman.

Blomsterbutiken Amaryllis har funnit i 67 år, och har haft olika ägare och olika adresser. Att namnet blev Amaryllis har en praktisk förklaring, man ville stå långt fram i telefonkatalogen. Så Amaryllis var ett rätt vanligt blomsterbutiksnamn i hela landet förr.

Lucie Ukvitne månar om butikens historia och nog följer viss skyldighet med namnet.

– Vi måste förstås ha lite extra stort sortiment eftersom vi heter Amaryllis.

Visste du?

Amaryllis är en lökväxt vars stängel kan bli mellan 50 och 70 cm hög. På varje stängel utvecklas 2 - 5 blommor.

Lökarna kommer främst från Sydamerika eller Holland.

Det tar lökproducenten tre år att få fram en färdig kvalitetslök.

Ju större lök desto mer välmatad är den med näring och växtkraft. I regel är det så att ju större löken är, desto fler stänglar och blommor kommer fram. En amaryllis av hög kvalitet har en omkrets på 34-36 cm, väger ca 600g och ger oftast tre stänglar med många blommor.

Välj en igångsatt lök med fina rötter och utan skador och fuktfläckar. Torra rötter kan man ta bort innan man planterar löken eller sätter den i vas eller kruka. Amaryllislökar säljs i storleksmått där det är omkretsen som anges.

I Sverige drivs faktiskt amaryllis upp, cirka 1,2 miljoner årligen. Strax utanför Eskilstuna ligger en av dessa odlare, Gustafslunds handelsträdgård, som får fram 350000 amaryllis av 40-talet sorter varje år.

Innan stänglarna kommit upp ska man vattna sparsamt, därefter kan man öka vattningen försiktigt. Men håll igen på vattenmängden även fortsättningsvis, annars blir blomstänglarna långa och krukan tippar lätt.

Julens vanligaste amaryllissorter är den orangeröda Orange Souvereign, den röda Red Lion, den rödvita Minerva och den vita Atenhe.

Källa: Blomsterfrämjandet

Inspiration: 5 tips för amaryllisprakt i jul

Ta ut svängarna och plantera amaryllis i rejäla krukor, baljor eller tunnor.

Hänger man amaryllisen upp och ner i ett hörn eller i ett fönster får man ett överraskande och vackert blickfång. Vattna den i stjälken och den håller lika länge som den skulle ha gjort som snittblomma.

I väntan på att stänglarna sticker upp kan man ge amaryllislöken en snygg inramning med brudslöja exempelvis.

Juligt med en amarylliskärve. Här är lökarna kvar och bildar stativ till arrangemanget ihop med sädesax.

Amaryllis är också en fin snittblomma, här ihop med bland annat tulpaner.

Alla artiklar i
Julen 2016

Så kan du pyssla i adventstid

TV + text

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!